In deze review werpen we een blik op de BenQ PD2730S, een high-end 27-inch 5K-monitor, bedoeld voor ontwerpers en beeldbewerkers.
BenQ PD2730S review: premium 5K-monitor voor professionals
Installeren
Dat BenQ het serieus aanpakt, viel ons al gelijk op tijdens het schrijven van deze BenQ PD2730S review. Dit wordt direct duidelijk wanneer je de doos opent waarin de monitor wordt geleverd, en je de envelop met het Individual Calibration Report aantreft. BenQ kalibreert deze lijn van schermen in de fabriek ter controle of de monitoren aan de vereisten voldoen.
De monitor zet je eenvoudig in elkaar, geholpen door de duidelijke afbeeldingen die op de doos zijn geprint. Je klikt de standaard in de VESA-uitsparing aan de achterzijde, schroeft de metalen voetplaat aan de standaard (daarvoor is geen gereedschap nodig), en zet de monitor op je bureau, klaar voor gebruik.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Design
BenQ heeft veel aandacht gegeven aan het ontwerp van de monitor. Het scherm kun je 15 centimeter in hoogte verplaatsen, en je schuift het makkelijk en trefzeker met één hand omhoog en omlaag. Je kunt het 5 graden naar voren en 20 graden naar achteren kantelen, en 30 graden naar beide zijden draaien als je iemand anders wilt laten meekijken. Ook kun je het scherm naar één kant in de portretmodus draaien.
Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, zit er aan de voorzijde een smalle rand om het paneel heen, die aan de onderzijde iets breder is. De gebolde achterzijde is van wit, mat plastic met een grijze rand aan de onderzijde. Daar zijn ook enkele poorten aangebracht (USB-C, Thunderbolt, HDMI en DisplayPort), zodat kabels naar achteren uitsteken in plaats van dat ze omlaag hangen. De overige usb-poorten (3 × USB-A, 1 × USB-C) zitten aan de onderzijde van het scherm. Deze fungeren als usb-hub, dus in ieder geval zijn die poorten duidelijk gescheiden van de overige poorten. Maar heel makkelijk kun je daar niet bij – wél als je het scherm een beetje naar de portretstand draait – bovendien zie je dan de eventuele kabels van je muis en toetsenbord daar uitsteken. Met een draadloze toetsenbord-muisset heb je daar uiteraard geen last van.
De PD2730S is voorzien van 2 × 3 watt speakers. Bijna alle schermen met ingebouwde speakers hebben geen geweldig geluid, en de meeste mensen voor wie dat belangrijk is, kopen er externe luidsprekers bij of gebruiken een headset. We zijn echter zelden zó’n slecht geluid tegengekomen als bij deze monitor van BenQ. Voor videoconferenties voldoet het misschien net, maar niet voor een filmpje en helemaal niet voor wat muziek tussendoor. Voor een scherm van 1200 euro zou je toch net iets meer verwachten.
Connectiviteit
Qua aansluiting zie je ook direct dat BenQ Apple-gebruikers in gedachten heeft: naast de USB-C-poort zitten er ook twee USB-C-aansluitingen met Thunderbolt 4, die 40 Gbit/s dataoverdracht ondersteunen en tot 90 watt aan powerdelivery leveren aan een aangesloten laptop. Bovendien maken de Thunderbolt-aansluitingen het mogelijk om twee of meer schermen te daisychainen, waarbij dan één kabel tussen de monitoren genoeg is om het signaal van een aangesloten computer door te geven. Naast de USB-C-poorten vind je nog een DisplayPort- en een HDMI-aansluiting, en de voedingspoort.
Midden onder het scherm zit ook de aan-uitknop en een mini-joystick om het menu te bedienen. Dit kan echter ook met de draadloze puck die los meegeleverd wordt (inclusief batterijen). Op deze ‘Sneltoets-puck’, zoals BenQ hem noemt, zit een draaiwiel en een aantal knoppen. Je kunt ermee direct het instellingenmenu van de monitor openen en bedienen, wat stukken makkelijker werkt dan de bediening via knoppen op de monitor zelf. De draaiknop kun je draaien om direct de helderheid van het scherm aan te passen, of indrukken om het monitormenu te openen.
Je kunt bovendien via drie functietoetsen direct bepaalde instellingen selecteren. Standaard zijn er enkele kleurmodi voorgeselecteerd, maar je kunt naar wens andere functies toewijzen, zoals DualView, input of de ingebouwde KVM-switch. Deze is handig als je het scherm bijvoorbeeld afwisselend met je pc en laptop wilt gebruiken. Je sluit dan je toetsenbord en muis op het scherm aan, en met de KVM-functie kun je dan makkelijk tussen beide wisselen. Jammer genoeg heeft BenQ de PD2730S niet van een netwerkpoort voorzien, waardoor je hem niet als volwaardig dockingstation kunt gebruiken.
Display
De 27 inch BenQ PD2730S heeft een 16:9 beeldverhouding. Er zit een IPS-panel in met led-backlight waarmee het een helderheid van 400 cd/m2 en een contrast verhouding van 2000:1 haalt. Dankzij de hoge 5K-resolutie met 5120 × 2880 pixels beschikt het scherm over 218 dpi, waardoor het bijzonder scherp oogt.
Naast deze hoge resolutie is het scherm vooral interessant voor creatievelingen dankzij de fabriekskalibratie, die moet garanderen dat de kleuren accuraat worden weergegeven, en de kleurruimte. Zo dekt het scherm onder andere het sRGB voor 100% af en het DCI-P3-kleurengamma voor 98%. Bovendien is het scherm Calman-gecertificeerd; het zou in de fabriekskalibratie daarmee een kleurafwijking van minder dan ΔE2 mogen bereiken en is daarmee bijzonder geschikt voor beeldbewerking. BenQ heeft de PD2730S ook door Pantone laten certificeren.
Bij de PD2730S heeft BenQ daarentegen de twee meest gebruikte presets Display-P3 (fabrieksinstelling) en sRGB behoorlijk verprutst. De kleurweergave is weliswaar zeer goed, maar de kijkhoeken zijn voor een IPS-paneel relatief klein, vooral lichte kleurniveaus vervagen snel wanneer ze vanaf de zijkant worden bekeken. Ook waren in eerste instantie de helderheid en het contrast nogal matig. Dit bleek te liggen aan de Uniformity Compensation die in de meeste presets actief is (en daar niet handmatig kan worden uitgeschakeld). Deze functie is bedoeld om een gelijkmatigere helderheidsverdeling te bewerkstelligen, maar dit ging ten koste van de helderheid.
De monitor haalde zijn volledige contrastbereik pas in een van de twee vrij configureerbare user presets. Wanneer we de Uniformity Compensation uitschakelden, bereikte het paneel een dieper zwart, waardoor het gemiddelde contrast flink steeg. Bovendien nam de maximale helderheid aanzienlijk toe tot meer dan 450 cd/m2 en werden de kijkhoeken groter. De kleurweergave veranderde niet ten opzichte van de P3-preset, maar de uitlichting van het scherm werd wel minder. Voor beeldbewerking moet je daarom beslist een van de twee gebruikersprofielen kiezen, deze aanpassen aan je eigen behoeften en de Uniformity Compensation uitschakelen, idealiter gevolgd door een kalibratie.
Voor de kleurkalibratie biedt BenQ bovendien de Palette Master Ultimate software aan, een kleurbeheerprogramma waarmee je zowel softwarematig als in combinatie met een colorimeter je scherm kunt kalibreren
De BenQ heeft een ‘nano matte panel’, een technologie die reflecties reduceert dankzij een antireflecterende laag op het scherm. Dit werkt goed, want bij gebruik in een lichte omgeving hadden we geen enkele last van reflecties in het scherm.
Een minpuntje bij dit scherm is de maximale refreshrate van 60 hertz – voor rustiger scrollen en het goed kunnen volgen van de muispijl is een hogere verversingssnelheid prettiger, en inmiddels zijn er al veel schermen beschikbaar die dat bieden.
Bediening
Zoals al eerder genoemd, kun je het instellingenmenu van de BenQ eenvoudig bedienen via de draadloze puck. Het menu is overzichtelijk ingedeeld en je kunt veel dingen naar wens aanpassen. Naast de bediening via het OSD-menu van het scherm biedt BenQ ook de mogelijkheid dit via de BenQ Display Pilot 2-software te doen, een displaybeheersoftware voor Windows en macOS waarmee je allerlei scherm- en kleurinstellingen kunt maken zonder het OSD te hoeven gebruiken. Dit maakt het gebruik in de praktijk een stuk makkelijker en flexibeler. Hiermee stel je bijvoorbeeld ook dingen als de Picture-in-Picture-functie eenvoudig mee in.

Met de BenQ Display Pilot 2 software kun je eenvoudig met de muis allerlei scherm- en kleurinstellingen uitvoeren zonder het OSD van het scherm te hoeven gebruiken.
Conclusie BenQ PD2730S review
BenQ heeft met de PD2730S een hoogwaardige monitor op de markt gebracht die wat het beeld betreft weinig te wensen overlaat. De afwerking is doordacht en prima in orde, en de ruime connectiviteit biedt flexibele aansluitmogelijkheden. Het gemak van de puck is voorbeeldig en draadloze bediening zorgt dat je geen kabels op je bureau hebt liggen.
Een LAN-poort had deze monitor tot een volwaardige dockingstation gemaakt en het miserabele geluid dwingt je praktisch om een externe oplossing te zoeken.
Voor een redelijk hoog prijskaartje van 1200 euro haal je met de BenQ PD2730S een hoogwaardige monitor in huis die geschikt is voor video- en beeldbewerking – echter maar in beperkte mate voor professionele inzet. Het scherm biedt zeer flexibele aansluitmogelijkheden. De hoge resolutie en ruime kleurruimte bieden geduchte concurrentie voor de Apple Studio Display, waar BenQ het tegen op lijkt te willen nemen door vergelijkbare specificaties te bieden. De monitor van Apple is een stuk duurder en heeft minder aansluitmogelijkheden, maar biedt daarvoor wel een ingebouwde webcam en beter geluid.
BenQ PD2730S review: plus- en minpunten
+ Goed beeld, brede kleurruimte
+ Zeer uitgebreide connectiviteit
– Slechte presets, slecht geluid
BenQ PD2730S specificaties | |
Fabrikant | BenQ |
Schermgrootte | 27 inch |
Resolutie | 5120 × 2880 (5K) |
Pixeldichtheid | 218 PPI |
Kleurruimte | 98% DCI-P3, 100% sRGB, 100% Rec.709 |
Kleurnauwkeurigheid | Delta E ≤ 2 (fabrieksgekalibreerd) |
Contrastverhouding | 2000:1 |
Helderheid | 400 cd/m² |
Paneeltype | IPS met Nano Matte coating |
Aansluitingen | 2× Thunderbolt 4 (90W PD), 1× USB-C, 3× USB-A, HDMI, DisplayPort |
Thunderbolt 4 | 40 Gbps, daisy chaining, 90W Power Delivery |
Kalibratie | Palette Master Ultimate software, compatibel met X-Rite en Datacolor kalibrators |
Bediening | Hotkey Puck G3, Display Pilot 2 software |
Ergonomie | Hoogteverstelling (150 mm), kantelen (-5° tot 20°), draaien (30°), pivot (90°) |
KVM-switch | Ja, ingebouwd |
Eye-care functies | Flicker-Free, Low Blue Light, Reflection Free |
Certificeringen | Pantone Validated, Pantone SkinTone Validated, Calman Verified |
Meegeleverde accessoires | Thunderbolt 4-kabel, HDMI-kabel, DisplayPort-kabel, USB-kabel, voedingskabel, Hotkey Puck G3, kalibratierapport |
Shoplink & prijs | Amazon, circa 1199 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Synology CC400W review: ideaal voor je Synology NAS
De CC400W van de Taiwanese fabrikant Synology is een AI-ondersteunde camera met een resolutie van 2560 × 1440 pixels bij 30 fps, een microfoon en luid...
Rollingsquare AirCard Pro & AirNotch Pro review: bluetooth-trackers in de test
De AirCard Pro en AirNotch Pro van Rollingsquare zijn handige, compacte Bluetooth-trackers: de ene is plat, dun en draadloos oplaadbaar; de andere is ...