BabelMap voor speciale tekens

Noud van Kruysbergen
0

Het gratis programma BabelMap is een alternatief voor Windows’ eigen tabel voor speciale tekens en blinkt uit met verschillende extra functies.

In tegenstelling tot de ingebouwde tool van Windows zelf biedt BabelMap echt een volledige Unicode-ondersteuning. Het programma kent niet alleen de 55.445 karakters van het Unicode-niveau 0, maar alle 277.576 codepunten die door de huidige Unicode-standaard 12.1 gedefinieerd zijn.

Aangezien er echter praktisch geen letter­type is dat al die tekens kan weergeven, scant het programma de geïnstalleerde fonts en kiest het degene die de meeste tekens bevat voor elke sectie van de teken­codetabel.

Tekens waarvan het Unicode-nummer bekend is, zijn direct toegankelijk via decimale of hexadecimale invoer. Het programma heeft ook een zoekfunctie om snel een bepaald teken te vinden. Er zijn verschillende zoekmethoden voor karaktersets uit het verre oosten. Speciale tekens die vaak worden gebruikt, kunnen worden opgeslagen in een bladwijzerlijst.

BabelMap speciale tekens

Karakters kunnen worden gekopieerd naar het klembord om ze over te nemen in je eigen tekst. Dat kan als pure tekst of inclusief formaatkenmerken. De tool kan ook decimale of hexadecimale karaktercodes exporteren voor gebruik in XML- of HTML-documenten.

BabelMap is gratis voor alle doeleinden en laat nauwelijks wat te wensen over op het gebied van Unicode en fonts.

c't magazine 10/2023

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Eizo ColorEdge CS2400S review: monitor voor de creatievelingen

In deze review werpen we een blik op de XH510G2 van Shuttle. Dit is een veelzijdige barebone die veel flexibiliteit biedt. Dankzij de vele aansluitmog...

tado° Slimme Thermostaat review: efficiënt je huis verwarmen

In deze review werpen we een blik op de tado° V3+ slimme thermostaat waarmee je je huis op de meest efficiënte manier kunt verwarmen.  Hij is zowel be...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er