Asus ZenWiFi XD5 review: compacte wifi-nodes met prima dekking

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  In deze review bespreken we de Asus ZenWiFi XD5. Tegenwoordig is een goed wifi-netwerk thuis hebben essentieel. Het kan voorkomen dat je in zowel grote huizen als appartementen op bepaalde plekken geen goede verbinding hebt.

  Asus ZenWiFi XD5 review

  Kleine en flexibele router

  De Asus ZenWiFi XD5-nodes zijn kleine kubussen van ongeveer 9 centimeter en 300 gram zonder externe antennes. Je kunt kiezen tussen een witte of zwarte uitvoering. Je kunt de nodes overal neerzetten (mits er een stopcontact in de buurt is), of naar wens ook aan de muur hangen met schroeven en plugjes. De nodes hangen dan met de onderzijde tegen de muur. Het indicatielampje onder het logo schijnt in dat geval omlaag.

  Aansluiten en instellen van de routers

  De installatie van de Asus ZenWiFi XD5 is vrij eenvoudig. De verwachting van Asus is dat de meeste mensen het zullen doen met een smartphone. Hiervoor heb je dus ook de router-app nodig van Asus die je kunt downloaden in de App Store van Apple en de Google Play Store.

  Zodra je de Router-app van Asus hebt geïnstalleerd op je smartphone, kun je beginnen met het installeren van het mesh-systeem. Hiervoor is het scannen van een QR-code voldoende om te starten met de installatie. Zodra dat is voltooid, heb je toegang tot een uitgebreide app waarmee je vrijwel alle instellingen kunt aanpassen. Bovendien heb je ook op afstand toegang via de app van Asus, om instellingen te wijzigen als je niet thuis bent.

  Mocht je het niet zo zien zitten om alles te beheren via de app van Asus, dan kun je ook gebruikmaken van een uitgebreide webinterface. Hiermee kun je op de gebruikelijke manier het netwerk beheren. De mogelijkheden zijn hiervan divers, zoals het opzetten van een vpn-server.

  Snelle en energiezuinige wifi

  De Asus ZenWiFi XD5 werkt met wifi6 (802.11ax) en heeft een totale bandbreedte van maximaal 3000 Mbps. Wifi 6 ondersteunt Target Wake Time-technologie. Daarmee kan het stroomverbruik van verbonden apparaten worden verminderd, wat de accuduur van bijvoorbeeld een smartphone of tablet kan verlengen.

  De prestaties van de Asus ZenWiFi XD5

  In onze test gebruikten we de ASUS ZenWiFi XD5 met twee routers in een eengezinswoning. Hierbij kwamen de volgende metingen uit wat betreft de maximale doorvoersnelheid:

  • Van dichtbij wisten we circa 900 Mbit/s te behalen
  • Op circa 10 meter afstand was dit rond de 400 Mbit/s.
  • Een verdieping hoger was dat circa 125 Mbit/s

  Na het plaatsen van het tweede punt hebben we boven opnieuw een meting gedaan. Hierbij kwamen we uit op circa 300 Mbit/s. Een extra node op een geschikte locatie plaatsen kan er dus voor zorgen dat het wifi-signaal flink verbeterd wordt.

  Conclusie Asus ZenWiFi XD5 review

  Als je een 2-pack aanschaft, kost de Asus ZenWiFi XD5 ongeveer 200 euro, wat relatief prijzig is. Daar krijg je dan wel een systeem voor terug dat eenvoudig te installeren is met compacte wifipunten die je in praktisch elk interieur onopvallend kwijt kunt.

  De installatieprocedure is een fluitje van een cent. Het voordeel is dat je niet alleen een app hebt om de wifipunten te beheren, maar ook een uitgebreide webinterface tot je beschikking hebt. Zo heb je zelf de volledige controle over hoe jij dit mesh-systeem wilt beheren. Afhankelijk van je behoeften en situatie kun je de punten onderling draadloos of bekabeld (een zogenaamde backhaul of backbone) koppelen.

  De ZenWiFi XD5 ondersteunt AiMesh. Met dit systeem kun je de wifipunten combineren met andere apparaten van Asus die dit ook ondersteunen. Dit is vooral handig als je al een Asus-netwerkproduct hebt, omdat je deze op die manier kunt blijven gebruiken

  Asus ZenWiFi XD5 review - plus- en minpunten

  + Formaat
  + Gebruiksgemaks en installatie
  Prijs

  Asus ZenWiFi XD5 specificaties

  FabrikantASUS
  Aantal nodes1-, 2- of 3-pack

  Verbindingen

  802.11a, 802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac), Wi-Fi 6 (802.11ax)
  Max aantal WAN Poorten 1
  Type WAN-poortRJ-45 (WAN/LAN)
  Shoplink en prijsAmazon, 1-pack voor circa 105 euro

  Bol.com, 2-pack voor circa 200 euro

  Bol.com, 3-pack voor circa 300

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er