Asus rust zijn eerste volledig zelf ontwikkelde NUC uit met een Intel Core Ultra-processor en Neural Processing Unit (npu). De snelle energiebesparende quadcore doet veel goed, maar er zijn ook wat aandachtspunten. Meer over deze eerste mini-pc met Intel-npu lees je in deze Asus NUC 14 Pro review.
Asus NUC 14 Pro review: eerste mini-pc met Intel-npu in de test
Introductie van de Asus NUC 14 mini-pc
Het heeft bijna een jaar geduurd, maar nu is de NUC 14 mini-pc er. Hij is volledig onder leiding van Asus ontwikkeld, en de nieuwste cpu-generatie van Intel is hard aan het werk gezet. Asus geeft de Core Ultra 7 165H die in ons testapparaat is gesoldeerd behoorlijk wat speling op het gebied van verbruik, wat de prestaties ten goede komt, maar ook het koelsysteem tot het uiterste drijft en het geluidsniveau verhoogt.
De NUC 14 Pro is ook de eerste mini-pc met een Intel-processor die wordt ondersteund door een Neural Processing Unit, die het zware werk van AI-toepassingen makkelijker moet maken of helemaal uit handen moet nemen. Ons testapparaat, in elkaar gezet door Asus, beschikt verder over 16 GB snel DDR5-5600 RAM in SO-DIMM-formaat en een PCIe 4.0-ssd met 512 GB opslagruimte waar Windows 11 Pro op staat geïnstalleerd. Deze cpu-versie zal in Europa echter alleen beschikbaar zijn als barebone.
Op de Nederlandse website vermeldt Asus bij de NUC 14 Pro in de Mini PC en Pro Kit-versie nog geen prijzen, maar zien we ook de variant met de iets langzamere Core Ultra 7 155H, de Ultra 5 125H en de Core 3 100U. Deze laatste maakt gebruik van de processortechnologie van de vorige Raptor Lake-generatie. De NUC 14 Pro met Core Ultra 7 155H, 32 GB RAM en 1TB-ssd komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt van onze barebone qua prijs.
Grote kleine jongen
De NUC 14 is verkrijgbaar als complete pc inclusief Windows 11 Pro of als barebone. Bij de laatste moet je zelf zorgen voor het besturingssysteem, RAM en opslag, maar de prijzen beginnen rond de 400 euro met een Core 3 100U. Je hebt echter stalen vingernagels nodig om zonder gereedschap toegang te krijgen tot de binnenkant; een platte schroevendraaier is sterk aan te raden om de behuizing te ontgrendelen. De twee SO-DIMM-slots kunnen worden gebruikt om DDR5-geheugen met maximaal 5600 MT/s en een maximale capaciteit van 48 GB per stuk in te stoppen. We hebben niet kunnen testen of 2 × 64 GB ook zouden werken bij gebrek aan geschikte SO-DIMM’s.
Er is zijn twee M.2-slots waar bijvoorbeeld NVMe-ssd’s in passen, een van 80 en een van 42 millimeter. De hoge NUC-variant, de uitvoering die wij als testsample kregen, heeft een gecombineerde SATA 6G data- en stroomaansluiting in het deksel. Hierdoor kun je de opslagruimte uitbreiden via een ssd of harde schijf in 2,5-inch formaat. In tegenstelling tot bij veel vergelijkbare mini-pc’s past hier ook een hdd met een hoogte van 15 millimeter, zodat je tegen een redelijke prijs zelfs 5 TB kunt toevoegen.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
De nodige (snelle) poorten
Naast de aan/uit-schakelaar heeft de NUC 14 Pro een USB-C-poort aan de voorkant, die zo’n 2 GB per seconde kan halen. De twee type A-aansluitingen ernaast zijn ongeveer half zo snel. Aan de rechterkant van de 5,4 centimeter hoge behuizing van de hoge versie zit het zogenaamde Kensington-slot, waarmee je de NUC aan de ketting kunt leggen.
Aan de achterkant zitten twee HDMI 2.1-aansluitingen, een RJ45-aansluiting voor 2,5Gbit-ethernet en de stroomaansluiting voor de ronde plug, evenals de usb-aansluitingen, waarvan de twee type-C versies ook Thunderbolt 4 ondersteunen. We konden er tot 3,8 GB per seconde uit halen met onze externe ssd.
Als alternatief sturen ze ook DisplayPort-signalen naar buiten, waardoor de NUC tot vier 4K60-schermen kan aansturen. Twee type A-aansluitingen, waarvan één met een officiële USB 2.0-snelheid van 42 MB/s en één die net zo langzaam is ondanks het USB 3-label, maken de aansluitingen aan de achterkant compleet.
Kerngebeuren
Intel bracht zijn nieuwe processors in december 2023 op de markt en sinds begin 2024 zijn er steeds meer laptops met Core Ultra processors met de codenaam Meteor Lake verkrijgbaar. Intel maakt gebruik van chiplet-technologie waarbij de cpu-kernen, grafische eenheid, I/O-mogelijkheden en systeemfuncties, waaronder twee ultra-low-power kernen, elk in afzonderlijke chips op een substraat zijn geplaatst. Hierdoor kunnen eenvoudig verschillende productietechnieken en technologiegeneraties worden gebruikt om producten flexibel te configureren. Inmiddels heeft Intel op Computex al details onthuld over de volgende cpu-generatie Lunar Lake.
De compute-die van de Core Ultra 7 165H bevat zes prestatie- en acht efficiëntiekernen. Terwijl Intel de core-architecturen slechts licht heeft aangepast voor productie met modernere Intel 4-technologie en ook de AVXVNNI-instructiesetuitbreiding voor AI-toepassingen heeft toegevoegd aan met name de e-cores, is er meer gesleuteld aan de thread director.
Deze commandeert nu ook twee superefficiënte e-cores in de SoC-die, zodat de compute-die volledig in slaapstand kan als er geen bijzondere systeembelasting is. In tegenstelling tot bij Raptor Lake worden taken niet naar beneden gedelegeerd van de snellere naar de langzamere kernen in de hiërarchie, maar andersom. Zolang de E-kernen in de SoC-die in staat zijn om de taken te voltooien, bijvoorbeeld in idle, blijft de compute-die met de krachtige kernen uitgeschakeld. Deze verandering is bedoeld om meer energie te besparen en energiezuiniger te werken.
Dit werkt ook goed in idle. Met een waarde van 2,7 watt in idle onder Windows 11 Pro, komt de NUC 14 Pro in de buurt van de waarden van een laptop en ligt hij ver voor op andere mini-pc’s.
Slimmigheden
Als eerste processorgeneratie van Intel heeft de Core Ultra 100-serie een Neural Processing Unit, door Intel AI Boost genoemd. De technologie hierachter is afkomstig van Intels overname van het bedrijf Movidius en zit in de SoC-die. Het is ontworpen om de processor werk uit handen te nemen wanneer voorgetrainde neurale netwerken worden uitgevoerd, dat wil zeggen tijdens AI-inferencing.
Dit klinkt ingewikkeld, maar het kan al worden benut voor eenvoudige dingen zoals achtergrondvervaging tijdens videoconferenties in Microsoft Teams of bij het gebruik van Microsofts Windows Copilot. Omdat er eigenlijk genoeg cpu-kracht beschikbaar is, is het energiebesparende aspect vooral belangrijk, omdat de npu niet alleen sneller werkt, maar ook zuiniger dan wanneer de cpu- of gpu-rekenunits al het werk zouden moeten doen.
In de UL Procyon AI benchmark maakt het systeem volledig gebruik van de ingestelde 64 watt (zie de tabel) van de Core Ultra 7 volgens de interne sensoren, oftewel zonder voedingsverliezen. Als je alleen de Neural Processing Unit het werk laat doen, is dat slechts 25 watt en is de score met FP16-nauwkeurigheid meer dan twee keer zo hoog.
Performance in UL Procyon AI Computer Vision
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Heethoofd
Wanneer je de volle performance nodig hebt, staat Asus de Core Ultra 7 165H een permanent energieverbruik van 64 watt toe. Hoewel dit in eerste instantie goed is voor de prestaties, wordt het koelsysteem genadeloos overbelast: de temperatuur onder volledige belasting bereikt binnen een paar seconden 100 graden en de cpu gooit zijn kloksnelheid naar beneden. Dit gebeurt niet alleen in de stresstest met Prime 95, maar ook in Cinebench R23 of bij het installeren van Windows-updates of grotere softwarepakketten zoals 3DMark.
Ondanks het afremmen van de kloksnelheid is er nog steeds voldoende performance beschikbaar. Met 959 punten in Cinebench 2024 is de NUC 14 Pro ongeveer twee derde sneller dan de Core Ultra 7 155H in de Asus Zenbook 14 UX3405 [1] en presteert hij ook beter dan een Ryzen 7 7840U in de Framework Laptop 13. Dankzij het snelle geheugen en de snelle ssd is de SYSMark30 score van 1749 punten ook meer dan respectabel voor zo’n klein kastje.
Helaas jankt de ventilator er behoorlijk op los met maximaal 1,8 sone onder volledige belasting en de toonhoogte doet denken aan die in laptops. Een mini-pc staat vaak recht voor je neus op het bureau, waardoor er echt geen ontkomen aan is. Als dit een optie is, kun je de NUC het beste op de VESA-bevestiging achterop je beeldscherm schroeven, waardoor het geluid in ieder geval nog een beetje wordt geabsorbeerd. Als er weinig of niets te doen is, krijgt de ventilator het een stuk minder druk en is de NUC 14 Pro vrijwel onhoorbaar.
De geïntegreerde Arc-graphics van de Core Ultra 7 maakt een sprong in prestaties vergeleken met vorige generaties en is met zijn 128 execution units niet alleen sneller dan de Xe-graphics van de Core i-1000 met Raptor Lake-kernen, maar kan nu ook hardwarematige raytracing uitvoeren. Voor casual gamers is dit voldoende voor grafisch niet te spannende titels, maar de performance is maar de helft vergeleken met een grafische kaart zoals de GeForce RTX 3050 6 GB [2]. Hij is echter goed uitgerust voor gebruik op meerdere schermen, zelfs in hoge resoluties, en voor het afspelen van video’s.
Conclusie Asus NUC 14 Pro review
De NUC 14 Pro is een waardige voortzetting van de traditie van zuinige mini-pc’s en heeft van de nieuwe eigenaar van het merk state-of-the-art onderdelen gekregen, die niet alleen zeer hoge prestaties leveren, maar ook het koelsysteem tot het uiterste kunnen drijven. De AI-eenheid (npu) van de processor moet zijn strepen nog wel verdienen, maar kan zeker indruk maken met zijn efficiëntie in de eerste benchmarks. Voor meer dan 1000 euro is de NUC 14 Pro–barebone geen koopje, maar scoort wel punten met hoge prestaties en goede uitbreidingsmogelijkheden.
Asus NUC 14 Pro review: plus- en minpunten
+Prestaties
+Uitbreidingsmogelijkheden
–Geluidsniveau onder volledige belasting
Asus NUC 14 Pro specificaties | |
Fabrikant | Asus |
Processor | Intel Core Ultra 7 165H (kernen: 6P + 8E + 2LP, max. 5,0 GHz Turbo), Meteor Lake |
Graphics | Intel Arc Graphics (128 EU’s), in cpu geïntegreerd |
Werkgeheugen (vrije sloten) | 2 × DDR5-5600 SO-DIMM (2) |
Opslag (vrije sloten) | 1 × M.2 2280 PCIe 5.0 x4 1 × M.2 2242 PCIe 4.0 x4 1 × SATA6G-combipoort voor 2,5 inch |
Audiochip | geïntegreerd (Intel MTL HD audio) |
Ethernet/TPM | Intel i226-LM (2,5 Gbit/s) / TPM 2.0 |
Voeding | FSP120-ABBU3 19 Volt/6,32 A (120 W) |
Afmetingen | 11,8 × 5,4 × 11,3 cm |
Aansluitingen voorkant | 2 × USB-A 3.2 Gen2 (10 Gbit/s) 1 × USB-C Gen 3.2 2×2 (20 Gbit/s) |
Aansluitingen achterkant | 2 × HDMI 2.1 2 × USB-C (Thunderbolt 4, 40 Gbit/s, DP) 1 × USB-A 3.2 Gen2 (10 Gbit/s) 1 × USB-A 2.0 1 × power 1 × RJ45 |
Shoplink & prijs | Basismodel met Intel Core Ultra 3 vanaf circa 350 euro Identiek model zoals deze via o.a. ProShop, circa 1067 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Akasa introduceert behuizingen zonder ventilator voor o.a. Raspberry Pi 5
Tijdens Computex introduceert Akasa twee behuizingen die ASUS NUC mini-pc's en de Raspberry Pi geruisloos laten werken. Bovendien besteedt de fabrikan...
Met deze Raspberry Pi 5 behuizing tover je je Pi om tot een mini-tower pc
Wist je dat je met een Raspberry Pi 5 behuizing van Sunfounder je Pi kunt omtoveren tot een mini-tower pc? Deze kit bevat o.a. een behuizing, OLED-dis...