Asrock X570D4I-2T moederbord

Redactie
0

Het moederbord X570D4I-2T van Asrock combineert state-of-the-art servertechnologie en een flinke set aan functies met de lekker compacte afmetingen van mini-ITX – een zeldzame combinatie. Maar het kleine formaat vereist wel wat compromissen op bepaalde punten.

Asrock Rack levert een van de zeldzame servermoederborden voor mini-ITX. Het bèta-BIOS maakt zelfs de nieuwe Ryzen 5000-cpu’s een optie. Het mini-ITX-bord bevat een passief gekoelde X570-chipset, twee 10-Gbit-netwerkpoorten en een chip voor beheer op afstand. Er zijn vier in plaats van de gebruikelijke twee SO-DIMM-slots voor ECC-RAM plus een M.2-slot voor M.2-storage en een slot voor uitbreidingskaarten.

We hebben idle een energieverbruik van 34 watt gemeten, wat prima is vergeleken met vergelijkbaar uitgeruste serverboards. Het bord ondersteunt echter geen S3-slaapstand. Onder volle belasting gaf onze meter 144 watt aan.

asrock moederbord

Compromissen

Helaas configureert Asrock Rack de chip voor beheer of opstand met de beruchte admin/admin-login. Daar wordt wel op ge­wezen in de interface en is een wachtwoord van minimaal acht tekens nodig.
Asrock Rack biedt op haar website alleen een driverpakket voor Windows 10 en vermeldt geen gecertificeerde of aanbevolen Linux-distributies. Desondanks vertoonde de X570D4I-2T geen gekke dingen of uitval in de korte test onder Fedora 33 Server. Toch moest Asrock Rack nog wat compromissen sluiten. Het bord wordt gevoed met 12 volt en gebruikt de achtpins ATX-connector voor de cpu plus 4-pins-connector, waarop je de normale ATX connector van de voeding aansluit via een bijgeleverde adapter. Er zijn ook geen normale SATA-poorten. In plaats daarvan zitten er twee OcuLink-­connectors op het bord, waarop je vier SATA-apparaten aansluit via een adapterkabel (mee­geleverd). SATA-ssd’s worden standaard niet herkend in het BIOS totdat je de OcuLinks wijzigt naar SATA.

Voor Ryzen 5000-processors levert Asrock Rack een BIOS dat is gemarkeerd als Lab. Je moet een ondersteunde Ryzen 3000-cpu installeren voor het flashen. De officiële koelerselectie van de X570D4I-2T is erg klein: slechts twee units zijn geschikt voor gebruik in rackservers. Normale AM4-­koelers passen niet, in plaats daarvan vertrouwt Asrock Rack op een vaste backplate met gaten door het bord. De afstand tussen de gaten komt overeen met die van de Intel-socket LGA1151(v2). Intel-koelers werken echter niet, evenmin als koelers die van onderaf door het bord worden geschroefd of een eigen backplate nodig hebben.

Een ander probleem is de montageplaats van de M.2-ssd. Die zit direct boven de BMC, die al bekend staat als een heethoofd. Als je alleen het besturingssysteem wil booten vanaf de M.2-ssd kan dat prima.

 


Ontvang de laatste informatie, schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

functieomvang
performance

Minpunten

koeling en geen S3-modus

Asrock X570D4I-2T moederbord
socket / chipsetAM4 / X570
formfactormini-ITX
geheugenslots4 × SO-DIMM (128 GB DDR4- 3200, ECC als optie)
netwerk2 × 10 Gbit/s
PCIe-slots1 × PEG (PCIe x16, 4.0), 1 × M.2 (PCIe x4, 4.0, NGFF2280)
SATA-poorten8 × (via OcuLink, kabels voor 4 × SATA meegeleverd)
asrock rack bij Amazon€ 385

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Asrock Rack EPYCD8-2T moederbord

De Asrock Rack EPYCD8-2T is een ATX-moederbord voor de AMD Epyc, die maximaal 64 cpu-kernen heeft en meer dan 100 PCIe-lanes direct verbindt.

Asrock Deskmini H470 barebone

De kleine en voordelige Deskmini H470 barebone van Asrock biedt plaats aan een Celeron-, Pentium- of Core i-processor, maar heeft fine-tuning nodig.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er