Asrock Radeon RX 6400 Challenger ITX review: klein, zuinig én stil

Elwin Hodžić
0

In deze review werpen we een blik op een videokaart die geschikt is voor mensen die geen fancy grafische kaart nodig hebben, namelijk de Asrock Radeon RX 6400 Challenger ITX.

Asrock Radeon RX 6400 Challenger ITX review

Ontvang gratis informatie en tips over videokaarten & andere pc-componenten, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Voor wie is deze gpu interessant?

De Radeon RX 6400 is geschikt voor het upgraden van geïntegreerde graphics die te traag zijn, als je pc alleen 4K-schermen met maximaal 30 Hz in plaats van een comfortabele 60 Hz kan aansturen, of als de oude grafische kaart in je kantoor-pc het loodje hee­ft gelegd. Het Challenger ITX-model van Asrock is erg kort en past in de meeste cases die hem twee slots aan ruimte bieden. Dit betekent dus dat je deze videokaart prima kwijt kan, zelfs in kleine pc’s zoals de Asrock DeskMeet B660.

Asrock Radeon RX 6400 Challenger ITX geluidsvolume

Zelfs onder volle belasting produceert de koeler slechts 0,2 sone, wat hooguit merkbaar is in een zeer stille omgeving als je goed je oren spitst.

Tijdens het draaien van onze stress test overschreed de kaart gedurende enkele milliseconden met 84 watt de PCIe-slot-specificatie, maar daarna zakte het energieverbruik weer rustig af naar 55 watt bij continue volledige belasting.

Conclusie Asrock Radeon RX 6400 Challenger ITX

Helaas zijn er enkele punten van kritiek die je tegenkomt bij de hele AMD Radeon RX 6400/6500 familie: de video-decoders zijn zwaar beperkt, en encoding ontbreekt volledig. De veel snellere RX 6500 XT kost slechts 20 euro meer. Als dit alles je niet stoort, haal je met de Challenger ITX een zuinige, compacte en zeer stille kaart in huis.

Asrock Radeon RX 6400 Challenger ITX review – plus- en minpunten

+ Stil
+ Zuinig
Beperkte features

Asrock Radeon RX 6400 Challenger ITX specificaties

FabrikantAsrock, asrock.nl
Gpu / geheugenNavi 23 / 4 GB
Shaders / TMU’s / ROP’s768 / 48 / 32
AansluitingenHDMI 2.1, DisplayPort 1.4a
Afmetingen16,1 × 11,2 × 3,7 cm
Shoplink en prijsAzerty,  circa 200 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 12, 2022, pagina 20)

Lees meer over videokaarten in c't magazine 11/2023

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

tado° Slimme Thermostaat review: efficiënt je huis verwarmen

In deze review werpen we een blik op de tado° V3+ slimme thermostaat waarmee je je huis op de meest efficiënte manier kunt verwarmen.  Hij is zowel be...

Eizo ColorEdge CS2400S review: monitor voor de creatievelingen

In deze review werpen we een blik op de XH510G2 van Shuttle. Dit is een veelzijdige barebone die veel flexibiliteit biedt. Dankzij de vele aansluitmog...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er