Arctic Senza 5700G review: passief gekoelde kantoor-pc onder je bureaublad

Alieke van Sommeren
0

De Arctic senza is een complete pc die onopvallend onder je bureaublad weggewerkt kan worden. Hij wordt volledig passief gekoeld, doet zijn werk in alle rust en houdt het hoofd daarbij koel. Je kunt hem bovendien nog upgraden. In deze Arctic Senza 5700G review kijken we hoe praktisch deze oplossing voor je werkplek is.

Kantoor-pc die je werkplek vrij houdt

De 5700G zorgt voor een werkplek die geen pc lijkt te hebben: hij zit namelijk verstopt onder je bureaublad. De voorwaarde is dat je bureaublad van hout is en dat de onderkant niet wordt geblokkeerd door kabel­goten of steunen. De rechthoekige zwarte behuizing dient als koellichaam.

Je krijgt 16 of 32 GB RAM, een M.2-ssd met 1 TB capaciteit, een wifimodule en een AMD-combiprocessor met geïntegreerde graphics. De componenten zijn niet vastgesoldeerd, zodat je ze kunt upgraden. Voor de processor heeft dat weinig zin aangezien het platform uit 2021 stamt. De duurdere versies zijn voorzien van een octacore Ryzen 7 5700G of zijn 5700G Pro zakelijke broer met functies voor beheer op afstand. In beide gevallen is Windows 11 N voorgeïnstalleerd, de Home Edition in de goedkopere modellen en de Professional Edi­tion in de duurste variant. De N-versie bevat geen Windows Media Player of codecs voor het afspelen van video, maar die kun je alsnog installeren.

Ondanks het verouderde platform is de Senza alsnog vlot, hoewel hij niet kan meekomen met jongere cpu-generaties. De iGPU kan niets met de ­modernere en efficiëntere AV1-codec, dat is aan de cpu-kernen.


Meer van zulke hardware reviews?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Moderne aansluitingen op je werkplek

De selectie van interfaces is uitgebreid en modern voor het platform: DisplayPort en HDMI voor een 5K-monitor of twee 4K-schermen (60 Hz), 2,5Gbit LAN, Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3. Er zijn twee usb-poorten in zowel de langzame (480 Mbit/s), normale (5 Gbit/s) en snelle (10 Gbit/s) smaken. De twee snelste poorten, (type A en type C), zitten in een klein kastje dat aan de voorkant onder de rand van je bureau wordt gemonteerd. Hier zit ook de aan/uit-knop, de reset-knop en een headset-jack met TRRS.

Hoe handig deze plaatsing ook is, in de praktijk blijft het onhandig omdat je geen van de aanslui­tingen blindelings kunt vinden. Als er een usb-apparaat is aangesloten loop je het risico dat je deze met je knieën dubbelvouwt als je ronddraait in je bureaustoel. Het kleine kastje desnoods toch maar bovenop je bureau plaatsen, aan de achterkant (als daar ruimte is voor de kabels) zou misschien praktischer zijn.

Inbouwen en gebruiken

De installatie is snel en eenvoudig, je scant een QR-code voor duidelijke instructies. Een montagesjabloon helpt je daarbij. Volgens de instructies moeten alle aansluitingen naar voren wijzen. Alleen dan reikt de kabel van de box tot aan de voorkant van het bureau. Alle kabels moeten echter om de behuizing heen worden geleid. Je kunt het idee van de fabrikant negeren en het boxje aan de achterkant van je bureau leggen.

Om de wirwar van kabels te temmen krijgt je kabelbinders met een kleefpad. Voor langere afstanden is er ook een kabelhoes. De voedingsadapter kun je ook onder het tafelblad plaatsen als je deze niet in de kabelgoot kwijt kunt. Een klittenband kabel­binder zet hem vast op een plastic plaat die onder het tafelblad is geschroefd.

Arctic senza 5700G aansluitingen

Niet zo warm

Onze zorg dat de processor last zou kunnen krijgen van warmteontwikkeling, oververhitting en vast zou kunnen lopen tijdens continue belasting, bleek ongegrond. Zelfs na de uren Prime95 of een rendermarathon met Blender werd de thermische limiet niet eens aangetikt. Volgens onze IR-­camera werden de koelribben van de kast nooit warmer dan rond de 40 graden.

Idle was het energieverbruik onder Windows ongeveer 16 watt. Ter vergelijking: ons bouwvoorstel voor een mini-pc verbruikte ongeveer 10 watt met dezelfde processor maar minder functies. Een huidige NUC 14 Pro AI van Asus kan toe met slechts 5 watt. De Senza bleef altijd stil, alleen met je oor direct tegen de pc hoor je wat geruis.

Conclusie Arctic Senza 5700G review

De Senza is goed uitgeruste computer voor onder je bureau om ruimte te besparen, levert zijn volledige rekenkracht zelfs onder hoge belasting zonder heet te worden en blijft altijd stil. De prijs is redelijk voor wat je krijgt. De Installatie en nette kabelgeleiding zijn eenvoudig.

Als er iets op het systeem aan te merken is, dan is het de plaatsing van de aansluitingen aan de voorkant en het ietwat verouderde AM4-platform, dat echter nog steeds voldoende rekenkracht zal leveren voor dagelijks kantoorgebruik in de nabije toekomst.

Arctic Senza 5700G review – plus- en minpunten

+ te upgraden
+ stil en snel genoeg voor veel taken
licht verouderd platform

Arctic Senza 5700G – specificaties

Cpu / cores (threads) / klok (turbo)Ryzen 7 5700G / 8 (16) / 3,8 (4,6) GHz
Graphics (geheugen) / audiochipAMD Radeon RX Vega 8 (via RAM) / Conexant CX20632
RAM (type / max) / aantal slotsDDR4-SODIMM (DDR4-3200 / 64 GB) / 2
Type ssd / netwerk / wifiNVMe, PCIe 3.0 x4, 2,5Gbit/s / Wi Fi 6E
Aansluitingen achterDP 1.2, HDMI 2.0, 2 × USB-A (480 Mbit/s), 2 × USB-A (5 Gbit/s), LAN, 2 × 3,5mm-jack (line-in; line-out)
Aansluitingen voor (op aparte box)1 × USB-A (10 Gbit/s), 1 × USB-C (10 Gbit/s), 3,5mm-jack (headset, TRRS)
Energieverbruik soft-off (met ERP) / energie besparen / idle0,5 W / 1,0 W / 15,5 W
Energieverbruik belast cpu / cpu en gpu78 W / 100 W
Shoplink en prijsArctic Senza 5700G Pro, circa € 685 (Win11 Pro / 32GB DDR4 / 1TB-ssd)

 


Meer van zulke hardware reviews?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Synology CC400W review: ideaal voor je Synology NAS

De CC400W van de Taiwanese fabrikant Synology is een AI-ondersteunde camera met een resolutie van 2560 × 1440 pixels bij 30 fps, een microfoon en luid...

Rollingsquare AirCard Pro & AirNotch Pro review: bluetooth-trackers in de test

De AirCard Pro en AirNotch Pro van Rollingsquare zijn handige, compacte Bluetooth-trackers: de ene is plat, dun en draadloos oplaadbaar; de andere is ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er