Acer Predator X45 review: OLED gaming monitor met een 800R kromming

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

    De Acer Predator X45 waar we in deze review een blik op werpen is een scherm dat zich duidelijk richt op gaming: de extreme kromming en een beelddiagonaal van 45 inch dompelen je helemaal onder in je game (of entertainment). Daarnaast spatten de kleuren van het OLED-scherm van het scherm af, alles met een vloeiende weergave van 240 frames per seconde.

    Acer Predator X45 review

    Bouwkwaliteit en bevestiging

    Bij het scherm uit de doos halen werden we meteen aangenaam verrast: de voet zit al aan het scherm vastgemaakt, dus je hoeft hem alleen nog maar te ontdoen van z’n dubbele beschermende laag en hem op je bureau te parkeren. De randen zijn mooi dun en het paneel zelf ook, afgezien van de dikkere middensectie achterop waar alle aansluitingen en de voeding in verwerkt zitten.

    De gevorkte voet voelt zeer degelijk aan, met vrijwel geen enkele wiebeling ondanks dat er toch een flink groot gevaarte (net boven de 13 kilo) op geparkeerd staat. Je schuift het scherm vrijwel moeiteloos omhoog en omlaag, en kunt hem ook lichtjes draaien en kantelen. Gezien het formaat zul je hem vooral in de hoogte verstellen, eenmaal goed recht voor je neus geplaatst zul je er weinig meer aan willen of hoeven verstellen.

    De VESA-bevestiging is er eentje van 200×100 mm en geen 100x100mm, handig om te weten mocht je willen investeren in een monitor-arm. Achterop de monitor vonden we ook nog een schroefdraad, voor het bevestigen van bijvoorbeeld een tripod voor een webcam.

    Extreme kromming

    De meeste curved schermen houden het bij een kromming van 1800R of 1500R: niet te extreem, maar toch heb je wat immersie te pakken. Bij de X45 is de kromming 800R: en dat is na een korte gewenning echt geen straf. Bij het gamen word je helemaal in de virtuele wereld gezogen, en de fikse immersie is ook erg fijn bij het kijken van films en series: het voelt meteen als een mini-thuisbioscoop. Het scherm is ook zeker een goede optie als tv-vervanger op je bureau. 

    Bij desktopwerk merk je dat je toch wat meer met je nek gaat draaien om naar de taakbalk- en systeemiconen te kijken, zorg dus voor voldoende kijk-afstand of investeer eventueel in een monitor-arm. Ook is bij officewerk de beeldinhoud statischer, wat bij oled altijd wat reden is om te waken voor inbranden. Het scherm zet regelmatig de image retention refresh-melding voor je neus, met de aanbeveling deze te laten draaien. Hierbij gaat je scherm kort op zwart en knippert de indicatieled wisselend oranje en blauw. Het scherm gaat ook niet compleet uit, de oranje stand-by led zul je altijd zien blijven branden, met een bijbehorend verbruik van iets meer van 16 watt. 

    Bediening en opties

    Midden onderaan het scherm zit achter het oplichtende led-deel een joystick verwerkt. Deze is snel en gemakkelijk te bedienen, je zoeft zo door alle nodige instellingen heen. De nodige presets zijn vooral gericht op gaming, maar ook voor kantoorwerk en HDR is een preset beschikbaar. Verder heb je uitgebreide hulpjes voor gaming (o.a. timer, crosshair, snipermodus) en is bijvoorbeeld aan te geven of het scherm spanning moet blijven geven om een apparaat te laden. 

    Het aansluiten van een scherm kan via USB-C (met ook nog eens 90W Power Delivery), DisplayPort 1.4 en twee keer HDMI 2.0. Er zit een kvm-switch ingebouwd (usb-hub), audio-uit, plus een uitsparing voor een Kensington-slot. Ook bevat het scherm een tweetal speakers, die prima zijn voor het sporadisch kijken van een YouTube-filmpje of achtergrondmuziekje. Bij het gamen zet je toch liever graag een headset op.  

    Snel paneel en mooie kleuren

    Het oled-paneel (10 bit, HDR10) zorgt voor levensechte kleuren en diep zwart, wat bij elk soort gebruik een fijne kijkervaring is. Het paneel is ook nog eens bijzonder vlot: 240 Hz en ondersteuning voor AMD Freesync Premium. Om de maximale refreshrate te kunnen benutten moet je de DisplayPort-aansluiting gebruiken, via HDMI haal je maximaal 100 Hz. De responstijd ligt op 0,01 ms (PRT) of 0,03 ms (GtG). 

    Het scherm heeft een formaat van 45 inch, maar de resolutie ligt op €Vanwege de 3440 × 1440 pixels. Dit is een resolutie die je eerder terugziet bij wat kleinere ultrawides, vooral het populaire 34”-formaat. Bij gaming heeft dit niet veel invloed, maar voor kantoortaken voelt het net een tikje minder scherp aan. 

    Conclusie Acer Predator X45 review

    De Acer Predator X45 is een scherm wat precies datgene biedt wat een fanatieke gamer zoekt: een uitstekende immersie dankzij de 800R-kromming, levendige kleuren en een snelle refreshrate waar je de komende jaren prima mee vooruit kunt. Er is ruime keuze aan aansluit-opties, en zelfs USB-C met 90W Power Delivery, en het scherm ziet er strak afgewerkt uit met een fijne bediening. Goedkoop is het scherm zeker niet, maar je krijgt er zeker wel wat voor terug.

    Acer Predator X45 review: plus- en minpunten

    +Mooie kleuren, 240 Hz 
    +Immersie (games & entertainment)   
    ± Stand-byverbruik 

    Acer Predator X45 specificaties

    FabrikantAcer
    Resolutie3440 × 1440
    Panel oled (10 bit, HDR10, mat)
    Refreshrate 240 Hz  
    Responstijd0,01ms (PRT), 0,03 ms (GtG) 
    Helderheidtypisch 150 nits, piek 450
    Contrast1.500:000:1 
    Aansluitingen & extra’sDisplayPort1.4 ,2 × HDMI 2.0, USB 3.2 Gen1 type C 5Gbit/s (90W PD), Kensington-slot. audiouit / speakers (2 × 5W), usb-hub, ¼ inch schroefdraad 
    Shoplink & prijsInformatique, 1599 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Alieke van Sommeren
    Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er