Fritzbox-instellingen overal

c't-partner
0

Inhoudsopgave

    Inleiding

    AVM FritzOS

    (Bron: AVM)

    Als je een Fritzbox in huis hebt, maar je niet helemaal tevreden bent over het bereik van de wifi in het hele huis, heb je de mogelijkheid je bereik eenvoudig uit te breiden met additionele apparatuur van AVM. De fabrikant biedt tal van mogelijkheden om je wifi-netwerk uit te breiden en dit in een mesh-netwerk om te zetten. Maar hoe meer apparaten je in je netwerk hebt, hoe meer gedoe om het allemaal te beheren. Ook daar heeft AVM aan gedacht en de mogelijkheid ingebouwd in FritzOS om al je apparaten centraal te beheren.

    Het is dan natuurlijk een beetje een gedoe als je bij elk apparaat dat je aansluit dan ook nog handmatig alle instellingen zoals het wachtwoord, netwerknaam of gastnetwerk moet configureren en alles telkens weer apart moet aanpassen als er nieuwe firmware-updates zijn of je iets aan je netwerk wijzigt. Daar heeft AVM gelukkig rekening mee gehouden en het makkelijk voor je gemaakt.

    Fritzbox verbinden

    Fritz WPS-knop

    Zoals op praktisch alle routers, zijn ook Fritzboxen voorzien van een zogenaamde WPS-knop (Wifi Protected Setup). Als je bij een router op deze knop drukt, gaat deze zoeken naar andere apparaten die zich willen aanmelden. Als je dan ook op het tweede apparaat de WPS-knop indrukt, kunnen beide apparaten met elkaar verbinden en wordt het nieuwe apparaat in het netwerk opgenomen.

    Bij de Fritzbox zijn er kleine verschillen hoe je dit proces in gang brengt. Voor een Fritzbox met een knop “WPS” of “Connect/WPS” moet je deze knop kort indrukken. Een Fritzbox met een knop “WLAN” of “WLAN/WPS” moet je de knop circa 6 seconden lang indrukken tot de LED “WLAN” knippert. Vervolgens heb je twee minuten de tijd om bij het apparaat dat je nieuw wilt toevoegen de WPS-knop ook in te drukken. Daarvoor moeten de apparaten ook enigszins dicht bij elkaar in de buurt staan. In de meeste gevallen is namelijk het wifi-signaal zwakker als je op de WPS-knop drukt. Dit om te vermijden dat – hoe toevallig dat dan ook zou zijn – iemand voor je huis of bij de buren ook net op de knop drukt en diens apparaat en je router opeens met elkaar gekoppeld zijn.

    AVM mesh logo

    Als je dit logo bij je netwerkapparaten ziet staan, is de integratie in het mesh-netwerk geslaagd.

    De koppeling met van twee apparaten lukt eigenlijk altijd, maar soms wil de integratie in een mesh-netwerk niet direct lukken. In dat geval helpt het om de apparaten eerst weer terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Meestal doe je dat door een van de knoppen op het apparaat gedurende 15-20 seconden ingedrukt te houden. Ook is het belangrijk dat je de firmware van een apparaat bijwerk. AVM knutselt continu aan zijn FritzOS, en naast verbeteringen van bestaande functies, wil het bedrijf ook met regelmaat nog extra functionaliteit toevoegen.

    Als in de webpagina van de router in het overzicht van apparaten (Thuisnetwerk / Mesh) de aangesloten apparaten staan met een mesh-pictogram, is de koppeling en integratie in het mesh-netwerk geslaagd.

    Fritzbox centraal beheren

    Als je met meerdere Fritzbox netwerkapparaten werkt, heeft elk apparaat zijn eigen webinterface. Daarin kun je weliswaar alle instellingen regelen, maar AVM heeft zijn FritzOS zo ontworpen, dat je in principe een apparaat als mesh-master instelt, en je de andere apparaten instelt dat je alles van de master uit regelt.

    Om dit te doen controleer je eerst of de router ook als master is ingesteld. Daarvoor ga je naar de webpagina van de router en in het menu naar Thuisnetwerk / Mesh onder het tabblad ‘Mesh instellingen’. Daar moet dan de bedrijfsmodus van de Fritzbox op mesh-master zijn ingesteld.

    Ga vervolgens naar de webpagina van het netwerkapparaat dat je wilt koppelen. Afhankelijk van welk apparaat dit is, is de interface alleen in het Engels beschikbaar. Wij hebben getest met een Fritz repeater 1750E, waarbij dit het geval was. Klik in het menu op Access to Home Network, waar je een overzicht ziet van de verbinding tussen de repeater en de router. Onder het overzicht staat de optie ‘Adopt settings enabled’ met daarvoor een selectievakje. Als je dit aanvinkt, worden daarna alle wijzigingen in het netwerk automatisch overgenomen door de repeater.

    Fritzbox instellingen overnemen

    Nadat je de optie ‘Adopt settings enabled’ hebt aangevinkt, kun je voortaan de randapparatuur in je netwerk via de router beheren.

    Bovendien kun je vanuit de webpagina van de router nu ook controleren of er een nieuwe firmware beschikbaar is voor de andere Fritz-apparaten, en deze van daaruit ook downloaden en installeren zonder de webpagina’s van alle apparaten een voor een te moeten openen en de installatie daar uit te voeren.

    Fritzbox master overzicht

    Vanuit de webpagina van de router kun je nu alle apparaten in je netwerk beheren.

    Deel dit artikel

    Lees ook

    Innovatie in vele vormen: ASUS, ‘In search of Incredible’

    ASUS is een fabrikant die vaak nieuwe dingen probeert, geheel volgens de slogan 'In search of Incredible'. Bekijk dit overzicht maar eens.

    HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

    Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er