Mesh-netwerk met AVM Fritzbox

c't-partner
0

Inhoudsopgave

AVM Netwerk

(Bron: AVM)

Gebruikers van de Fritz-producten van AVM zijn doorgaans zeer enthousiast over de apparaten van dit Duitse bedrijf. Een van de grote voordelen is dat de fabrikant er voor kiest minder vaak nieuwe apparaten uit te brengen, en tijd en aandacht steekt in zijn bestaande apparaten regelmatig en langdurig van updates voorzien. Daarbij worden dan niet alleen verbeteringen in de firmware aangebracht, maar ook nieuwe mogelijkheden toegevoegd.

Een van de interessantste functies die AVM nog niet zo lang geleden aan een hele reeks van zijn apparaten heeft toegevoegd, is de mogelijkheid meerdere apparaten in een mesh-netwerk te verbinden.

Betere wifi dankzij mesh

Het idee achter een mesh-netwerk is dat compatibele apparaten daarin knooppunten – nodes genoemd – vormen die allemaal onderling verbonden zijn. Binnen het mesh-netwerk geven deze knooppunten signalen door aan andere knooppunten, om zo een reeks te vormen. Op die manier kan een signaal in een verre hoek van het huis via de nodes ‘stromen’ naar de router, die dan ook weer signalen via de nodes kan terugsturen.

De signaalverbinding wordt via parallelle signalen doorgegeven, waarbij dan bijvoorbeeld een gereserveerd zendbereik een zogenaamde backbone vormt – de verbinding waar het informatieverkeer over loopt. Deze backbone kan naast draadloos ook via een ethernet- of powerlineverbinding de nodes verbinden.

Het mesh-netwerk heeft overal hetzelfde ssid en wachtwoord, en als je met een client gaat rondlopen die een verbinding met een bepaald apparaat in het netwerk heeft opgebouwd, probeert de client niet verbeten de steeds zwakker wordende verbinding met de originele zender in stand te houden. De verbinding wordt automatisch overgedragen aan de node met het beste bereik.

Firmware-update

Als je een AVM-router en een of meerdere Fritz-repeaters in huis hebt, is de kans groot dat je daarmee een mesh-netwerk kunt opzetten. Vereiste is dan wel dat je de firmware op de apparaten updatet naar de versie FritzOS 7 of hoger. Daarvoor ga je naar de webinterface van de Fritzbox-router (in een browser fritz.box invoeren of het IP-adres van de router). Om zelf de instellingen naar wens te kunnen aanpassen, klik je rechtsboven in de hoek op de drie puntjes, en zet je in het menu dat verschijnt het schuifje bij Geavanceerd aanzicht naar rechts. Allereerst is het zaak om je apparaat of apparaten van de nieuwste firmware te voorzien. Bij je router klik je links in het menu op Systeem / Update. Je kunt daar dan controleren of er nieuwe updates zijn. Indien dat zo is, klik dan op Update starten en volg de aanwijzingen.

AVM_Fritz_update gevonden

Nadat je de update hebt geïnstalleerd, kan het zijn dat je Fritzbox opeens nieuwe functies heeft.

Als dat gelukt is en je router inderdaad een mesh-netwerk ondersteunt, dan verschijnt de optie Mesh in het menu onder Thuisnetwerk. Onder het tabblad ‘Mesh overzicht’ zie je de apparaten in je netwerk. Indien je al een mesh-netwerk hebt opgezet, zijn die apparaten voorzien van het mesh-pictogram.

In het tweede tabblad ‘Mesh instellingen’ zet je je mesh-netwerk op. De router kun je dan als Mesh master instellen. Dat heeft het voordeel dat je onder andere vanuit de master alle belangrijke instellingen van het netwerk kunt configureren die de andere apparaten dan automatisch overnemen.

Apparaten

Naast de router heb je voor een mesh-netwerk uiteraard ook andere appraten nodig die de nodes vormen. Ook hier weer geldt dat AVM veel van zijn oudere repeaters via firmware-updates geschikt heeft gemaakt voor mesh-gebruik. Nieuwere modellen kunnen het voordeel hebben dat ze dankzij het gebruik van meerdere zendeenheden (MIMO) niet afwisselend met client/master hoeven te communiceren, waardoor de snelheid van het draadloze netwerk halveert. De router moet daarvoor ook over meerdere antennes beschikken. AVM heeft recent zijn aanbod aan repeaters nog uitgebreid.

Als je eenmaal bij alle apparaten de mesh-functie hebt geactiveerd, zullen de clients in je netwerk – smartphones, smart-tv’s, tablets etc. – profiteren van de mogelijkheden die deze netwerkinfrastructuur te bieden heeft. Bovendien kun je de wifi-dekking via extra apparaten eenvoudiger uitbreiden naar plekken in je huis die matig of geen verbinding met je router kunnen maken.

Mocht je aan de slag gaan en tegen problemen aanlopen, dan kun je altijd de website van AVM raadplegen. Daar vind je voor elk apparaat uitgebreide documentatie, handleidingen en probleemoplossingen.

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Lees ook

Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er