Windows voor de Raspberry Pi

Noud van Kruysbergen
0

Win10-IoTOp de hardware-ontwikkelaarsconferentie WinHEC 2015 in Shenzhen heeft Microsoft zijn plannen voor Windows 10 for Embedded Systems and the Internet of Things (IoT) uit de doeken gedaan. Volgens die plannen moet Windows 10 uniformiteit brengen bij de embedded versies, waarvan er tot nu toe verwarrend veel zijn. Er staan drie varianten op de planning: Window 10 IoT for Industrial Devices, … for Mobile Devices en … for Small Devices. Die laatstgenoemde moet ook werken zonder grafische interface en met 256 MB RAM, maar kan ervoor geschikte Universal Apps toch uitvoeren.

Windows 10 IoT moet met ondersteuning van AllJoyn ook het verbinden van wearables, sensoren en Smart Home-apparatuur tot netwerken makkelijker maken. Via een bridge is toegang tot de IoT-diensten van Microsofts cloud Azure mogelijk. Als voordeel van Windows 10 voor IoT-devices benadrukt Microsoft de brede driverondersteuning. Het moet met name mogelijk zijn universele drivers te schrijven die op verschillende cpu-platformen draaien.

Behalve x86-processors en de ARMv7-SoC van Broadcom op de Raspberry Pi 2 zal Windows 10 for IoT ook andere ARM-SoCs ondersteunen, bijvoorbeeld enkele van Qualcomm. Of er ook ondersteuning komt voor 64-bit ARM-cpu’s, blijft onduidelijk.

Hobbyisten en ontwikkelaars kunnen sommige versies van Window 10 IoT gratis gebruiken, zoals dat nu ook al het geval is bij de Windows IoT-versie voor Intels ontwikkelplatform Galileo. Op de WinHEC verklaarde Microsoft ook hoe je met Windows 10 toegang kunt krijgen tot GPIO en de I2C-bussen of software voor AllJoyn kunt schrijven.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er