Windows Kladblok spellingcontrole toegevoegd in nieuwe update

Marco den Teuling
2

Iedereen die is geabonneerd op preview-versies van Windows via het Insider-kanaal kan aan de slag met een nieuwe versie van de standaard Windows-editor, die Kladblok heet. Daarin is aan Kladblok spellingcontrole toegevoegd.

Windows Kladblok spellingcontrole

Kladblok, zoals Microsofts Windows-editor officieel heet (Notepad in de Engelse versie), krijgt steeds meer nieuwe functies. Microsoft heeft nu aan Kladblok spellingcontrole toegevoegd.

Microsoft-ontwikkelaars verspreiden de nieuwe functie momenteel in de Insider preview-kanalen ‘Canary’ en ‘Dev’, schrijven ze in een blogbericht op het Windows-blog. Wijzigingen die het bedrijf hier test, komen niet per se in de definitieve versies terecht. We kunnen er echter van uitgaan dat de spellingscontrole in de releasekanalen terechtkomt.

Windows-editor wordt krachtiger

De zeer eenvoudige editor die met Windows wordt meegeleverd, wordt steeds krachtiger. Onlangs kreeg hij al tabbladen waarmee je meerdere teksten tegelijk open kunt houden en zo voor een opgeruimd bureaublad kunt zorgen.

De nieuwe spellingcontrole werkt net zo eenvoudig als verwacht. De editor onderstreept verkeerd gespelde woorden in rood, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Microsoft Office. Zoals de ontwikkelaars aangeven kun je ‘om een spelfout te corrigeren, klikken, tikken of de toetsencombinatie Shift en F10 gebruiken bij het verkeerd gespelde woord om suggesties voor verbeteren te zien’. Als een van de suggesties wordt geselecteerd, werkt de editor het woord onmiddellijk bij.

kladblok spellingcontrole, Notepad update

Opties en talen voor Kladblok spellingcontrole

Andere opties zijn het negeren van een vermeende spelfout in een document of het toevoegen aan het woordenboek zodat het niet opnieuw als fout wordt genoteerd. De spellingcontrole ondersteunt verschillende talen, maar Microsoft geeft niet aan welke. Of Nederlands hier bij zal zitten is dus nog niet zeker.

Niet voor alle bestandstypen

De functie is standaard geactiveerd voor sommige bestandstypen. Voor logbestanden en andere bestandstypen die meestal worden geassocieerd met programmeren, is de controle echter standaard uitgeschakeld.

De specifieke configuratie kan globaal worden in- en uitgeschakeld in de instellingen van Kladblok, of specifiek voor bepaalde bestandstypen. Het kan ook tijdelijk voor het momenteel bewerkte bestand vanuit het contextmenu. De programmeurs hebben de instellingenpagina gereorganiseerd zodat de instellingen van de app makkelijker te vinden zijn.


Ontvang gratis nieuws, info en tips over Windows 11. Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Wanneer kun je het testen?

Het uitrolproces is nu aan de gang volgens Microsoft, en Notepad 11.2402.18.0 zal daarom nog niet direct beschikbaar zijn voor alle Insiders op de Dev- en Canary-kanalen. De ontwikkelaars willen eerst de feedback observeren en zien hoe de veranderingen worden ontvangen voordat ze onder iedereen worden verspreid.

Microsoft is al een tijdje bezig met de verdere ontwikkeling van de tekst-editor. Eerder werden al tabbladen en automatisch herstel van sessies toegevoegd.Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Jelte
Lezer
Jelte

Waarom Microsoft. De kracht van de notepad.exe / Kladblok is de eenvoud, geen toeters en bellen, gewoon een wit vel om te typen, zonder bemoeienis van het programma wat je er mee doet. Waarom moet daar spellingscontrole in komen?
Als ik wil typen en spellingscontrole nodig vind, dan pak ik wel iets als word of zo. Maar laat kladblok, het kladblok blijven.

Duspin
Lezer
Duspin

Ben ik helemaal met Jelte eens. Ze schijnen bij Microsoft dol te zijn op toeters en bellen er komen er steeds meer bij.