Microsoft Windows 365 – virtuele werkomgeving in de cloud

Redactie
0

Inhoudsopgave

    Virtuele Microsoft Windows werkomgeving met Windows 10 of 11 uit het Azure-datacenter zijn binnenkort te huur onder de naam Windows 365.

    Virtueel werken Windows 365

    Microsoft wil zijn Windows niet alleen in de vorm van licenties verkopen, maar ook als complete externe installaties die kunnen worden gehuurd – als kant-en-klare virtuele machines in Azure-datacenters. Het vernieuwde concept Windows 365 zal vanaf 2 augustus 2021 beschikbaar zijn – in eerste instantie alleen met Windows 10, daarna aan het eind van het jaar ook met Windows 11.

    windows 365

    Het idee is niet helemaal nieuw: Windows virtuele machines zijn al enige tijd te huur onder de naam Azure Virtual Desktop. Het beheer via de complexe Azure webinterface, de eindeloze hoeveelheid opties en het prijsmodel hebben beheerders in kleinere bedrijven en thuiswerkers tot dusver echter afgehouden van het werken in deze omgeving. Vrijwel alleen grote bedrijven met een onderhoudsteam maken hier gebruik van.

    windows 365 azure

    De virtuele machine in het Azure datacentrum wordt benaderd via de browser. De technologie is geïntegreerd in Windows Server.(Afbeelding: Microsoft)

    Virtuele pc

    Het nieuwe aanbod zal zich richten op grote zakelijke klanten, maar wil ook kleine bedrijven de mogelijkheid bieden dit in de werkomgeving te integreren. Die hoeven zich niet druk te maken over het onderhoud en updates van de omgeving van virtuele pc’s. De dienst kan met een paar muisklikken worden besteld en is vrijwel direct gereed voor gebruik.

    Maandabonnement Windows 365

    De gebruiker betaalt via een maandelijks bedrag voor een virtuele PC met door de werkgever toegewezen of zelfgekozen middelen. De machine is permanent en vanaf iedere locatie (met internet) beschikbaar. Zakelijke toepassingen worden niet op het eindapparaat geïnstalleerd, maar alleen op de cloud-pc.


    Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
    Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Bring your own device

    Bedrijven die in de Covid-periode de voordelen van mobiel werken hebben ontdekt, kunnen bijvoorbeeld een bring-your-own-device-strategie (BYOD) invoeren. Werknemers mogen hun privé-apparaten gebruiken zonder dat er software of gegevens op worden opgeslagen. Een werknemer werkt altijd in dezelfde omgeving met daarin zijn instellingen, apps, toepassingen en bestanden. Of de werkomgeving er op ieder apparaat en beeldscherm-installatie hetzelfde uit zal zien is echter nog maar de vraag, ook in het huidige RDP-gebruik moeten beeldscherminstellingen en randapparatuur vaak opnieuw gedefinieerd worden.

    PC’s van bedrijven kunnen ook dienst doen als weergave-apparatuur, maar zij hoeven niet te worden voorzien van software en updates. Begin jaren ’10 waren dergelijke thin cliënt-concepten op basis van Remote Desktop Protocol (RDP) en Citrix populair in veel bedrijven, maar de laatste jaren waren ze enigszins verdrongen.

    Verbinding werkomgeving in browser

    De verbinding met Windows 365 loopt volledig in de browser, voor zover men dat uit de schermafbeeldingen tot nu toe kan opmaken. Het zal dus waarschijnlijk gaan om een remote desktop sessie via HTML5. Dit is ook geen nieuwe uitvinding – beheerders kunnen dezelfde functionaliteit al bereiken met machines met eigen voeding met Windows Server en de remote desktop web client. Omdat er naast een actuele browser (naar alle waarschijnlijkheid is naast Edge ook Chrome geschikt) geen software, dus geen RDP-client, geïnstalleerd hoeft te worden, is elk besturingssysteem mogelijk, dus ook macOS en Linux.

    endpoint manager microsoft

    De cloud-pc’s kunnen ook worden beheerd via de Microsoft Endpoint Manager – parallel aan fysieke Windows-apparaten.

    Introductie voor partners Microsoft

    Microsoft kondigde het nieuwe Windows 365 aan tijdens Microsoft Inspire, de conferentie voor Microsoft-partners, en niet een paar weken eerder samen met Windows 11. Windows 365 moet dan ook allereerst worden gezien als een uitbreiding van het werkterrein voor partners.

     

    Zo meldt Microsoft: “De nieuwe categorie cloud-pc’s biedt alle Microsoft-partners die Windows-gebaseerde oplossingen leveren uitgebreide mogelijkheden op het gebied van ondersteuning en verkoop: systeemintegrators en managed service providers kunnen bedrijven helpen hun Windows-gebaseerde infrastructuur via de cloud uit te breiden.”

    Vragen

    Tot 2 augustus zullen sommige vragen onbeantwoord blijven; een betafase vóór de reguliere lancering is niet gepland. Zo is de exacte prijs onduidelijk – evenals de vraag of er werkelijk één prijs voor iedereen zal zijn, en hoe er omgegaan zal worden met bestaande licentiemodellen en abonnementen.

    Er is ook nog geen duidelijke  informatie over de te huren VM-configuraties, over (netwerk-)vertragingen, bandbreedtevereisten en grafische prestaties. Dit zal waarschijnlijk bepalen of Windows 365 alleen geschikt is voor kantoorsoftware of ook een alternatief kan zijn voor het werkstation voor veeleisende taken.

    Kosten per maand Windows 365

    Er circuleren wel wat geruchten, zo zou de prijs per gebruiker per maand ca €26,- zijn voor bedrijven met maximaal 300 gebruikers in de variant met twee cpu-cores, 4 GB ram en 128 GB aan opslag. En er circuleert een schema met de verwachte gebruikers-configuraties (zie hieronder).

    windows 365 configuraties

    Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen c't 05/2024

    Meer over

    Cloudopslag

    Deel dit artikel

    Lees ook

    Windows 11 nieuwe versie met Store en zonder tegels

    De nieuwe Windows 11 versie krijgt een zachter uiterlijk, verplaatst het startmenu naar het midden en verandert onder de motorkap het een en ander.

    De cloud gaat een grote rol spelen in de toekomst

    Als je de toekomstvisie van Strato mag geloven, dan gaat de cloud in de toekomst een grote rol spelen in ons dagelijkse leven.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er