Windows 11 Unified Update Platform geïntroduceerd door Microsoft

Elwin Hodžić
0

Op 28 maart gaat Microsoft het “Unified Update Platform” gebruiken voor Windows 11. Dit platform zorgt ervoor dat gebruikers minder gegevens hoeven te downloaden en opslaan op hun schijf. Verder zal Microsoft vanaf april 2023 previews van niet-beveiligingsupdates altijd publiceren in de vierde week van de maand.

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Grote verbetering in het opslaan van gegevens

In een Techcommunity-post legt Microsoft-medewerker Leon Braginski de veranderingen uit die op 28 maart van start gaan. Als de WSUS-optie “Sync on schedule” actief is, hoeven beheerders van WSUS-updateservices niets te doen. Microsoft brengt de Unified Update Platform-update uit in de productcategorie “Windows 11” van WSUS en Microsoft Configuration Manager. Die update bevat alleen fixes voor het eerder in maart gedistribueerde pakket en vervangt dat. Het KB-nummer blijft ongewijzigd.

Voordelen van Unified Update Platform-updates

Microsoft ziet verschillende voordelen in de Unified Update Platform-updates. Zo hebben de maandelijkse kwaliteitsupdates tot 30% kleinere clientdownloads en worden cumulatieve updates geïntegreerd met functie-updates, waardoor een enkele herstart voldoende is om Windows up-to-date te brengen.

De Unified Update Platform-updates behouden naadloos de geïnstalleerde taalpakketten en optionele features-on-demand (FoD) voor functie-updates, met kleinere downloadgroottes op de clients. Er zijn ook kleinere client-downloads bij feature updates en verbeterde automatische herstelfuncties tijdens updates.

Consistente Unified Update Platform-updates voor Windows 11

In 2017 testte en introduceerde Microsoft het “Unified Update Platform” voor het eerst onder Windows 10. Dit beviel goed en daarom heeft Microsoft besloten deze consistente updates ook te gaan toepassen in Windows 11.

In een andere Techcommunity-post meldt Microsoft-medewerker Chris Morrissey dat de optionele update-previews eind april 2023 in de vierde week van de maand zullen verschijnen. Deze kwaliteitsupdates of C- en D-updates vergemakkelijken de planning en bevinden zich optimaal tussen de afgelopen en komende beveiligingsupdate voor de zogenaamde Patch Tuesday op elke tweede dinsdag van de maand.

Ongeplande updates

Als een probleem of kwetsbaarheid wordt geïdentificeerd en er snel een bugfix moet worden gepubliceerd, kunnen er nog steeds ongeplande updates plaatsvinden. Deze updates zijn cumulatief en bevatten de nieuwste beveiligingsupdates en de nieuwe correctie.

Vanaf eind maart 2023 zullen alleen Windows 10 22H2 en Windows 11 21H2 en 22H2 de ondersteunde versies zijn voor de optionele update-previews.


Altijd op de hoogte blijven omtrent de ontwikkelingen van onder andere Windows & Microsoft Office 365? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows 11 gaming performance verbeteren? Zo kun je dat doen!

Heb jij last van 'mindere' gaming performance in Windows 11? Met behulp van de tips in dit artikel kun je je Windows 11 gamingprestaties eenvoudig en ...

Dit is waarom je met nieuwe Intel processors Windows 11 moet gebruiken

Ben jij van plan om je huidige pc te upgraden of een geheel nieuwe te bouwen met wellicht een nieuwere Intel processor? Twijfel jij bovendien of je Wi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er