Windows 11 standaard apps instellen gaat makkelijker worden

Elwin Hodžić
0

Microsoft is bezig met het consistent en gemakkelijk toegankelijk maken van het instellen van standaard-apps in Windows 11. Het bedrijf is van plan om de instellingen voor standaard-applicaties, zoals voor bepaalde bestandstypen, te standaardiseren en te vereenvoudigen.

Windows 11 standaard apps instellen gaat makkelijker worden

Nieuwe API-calls en toegankelijke API voor veiligheid en vertrouwen

Ondanks de nieuwe mechanismen is het niet mogelijk om met één klik van een applicatie de standaard app te maken voor alle verwerkbare bestands- en URI-typen, zoals applicaties dat vroeger wel konden. Microsoft heeft misbruik van deze opties vastgesteld en daarom is het pad via de Windows-instellingen noodzakelijk. Dit zal ook de veiligheid van gebruikers vergroten.

Om dit te verhelpen, zal Microsoft nieuwe API-calls introduceren die zorgen voor deeplinks naar de Windows-instellingen. De ontwikkelaars breiden de ms-Settings:-URI-handler uit zodat bijvoorbeeld een webbrowser direct kan verwijzen naar de instellingen voor HTML-pagina’s. Microsoft Edge zal zich hier in de toekomst ook aan houden en de API gebruiken.

Openbare toegankelijke API om vertrouwen te verbeteren

De ontwikkelaars zullen ook een openbaar toegankelijke API bieden die apps kunnen gebruiken om Tiles vast te pinnen op de Windows-taakbalk. Deze API is bedoeld om het vertrouwen in Windows te verbeteren door duidelijk te maken wat er vastgezet wil worden en door gebruikers daadwerkelijk te verplichten om ermee in te stemmen.

Microsoft introduceert deze API-extensies om gebruikers het vertrouwen en de veiligheid te bieden die ze van Windows gewend zijn. Dit zal ook dienen als tegenmaatregel tegen ongewenste wijzigingen in gebruikersinstellingen. Het bedrijf verwacht dat app-ontwikkelaars deze nieuwe “best practices” snel zullen implementeren en blijft zich ontwikkelen in deze richting.

Microsoft-producten aangepast aan nieuwe ‘best practices’

Volgens een blogpost van Microsoft zal Microsoft Edge de eerste app zijn die deze nieuwe “best practices” implementeert. Met een toekomstige update zullen de instellingen voor de deeplink URI voor de standaarden en de openbare “pinning API” voor het vastzetten van apps worden geïmplementeerd zodra deze beschikbaar zijn.

Microsoft wil het goede voorbeeld geven en zal daarom Microsoft-producten aanpassen aan deze nieuwe “best practices”. Het bedrijf houdt zich al jaren bezig met het onderwerp standaardtoepassingen in Windows en heeft sinds 2006 Windows opengesteld voor software van derden vanwege problemen met de EU en antitrustautoriteiten in andere landen op dit gebied.


Altijd op de hoogte blijven omtrent de ontwikkelingen van onder andere Windows & Microsoft Office 365? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Meer over

windows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

Windows Mail-app optimaal instellen in Windows 11: zo simpel doe je het

Met de Windows Mail-app van Windows 11 heb je alles bij de hand voor het ontvangen, versturen en organiseren van je verzameling e-mails. Zo gebruik je...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er