Wi-Fi 8 maakt zijn opmars met nóg snellere wifi

Redactie
0

De volgende wifi-norm Wi-Fi 7  is goed op weg om aanzienlijk meer doorvoer te leveren. Toch komen sommige van de oorspronkelijk geplande verbeteringen pas met Wi-Fi 8.

Wi-Fi 8 maakt zijn opmars

Wanneer komt Wi-Fi 7 uit?

Apparaten die werken volgens Wi-Fi 7, ook bekend als IEEE 802.11be, zullen naar verwachting in 2024 op de markt verschijnen. Dit is zo’n zes jaar nadat het Extremely High Throughput (EHT) standaardisatieproject werd gestart. In de huidige situatie zal een radiosignaal van 320 MHz breed op 6 gigahertz met 4096QAM-codering 23 gigabits per seconde bruto transporteren via acht MIMOStreams in de maximale uitbreiding.

Wat is de belangrijkste innovatie van Wi-Fi 7 eigenlijk?

Als belangrijkste verdere innovatie zal Wi-Fi 7 multi-link operatie (MLO) introduceren. Hierdoor kunnen een wifi-basisstation en een client gelijktijdig verbindingen onderhouden over verschillende radiobanden. Zo hoeft de client niet te schakelen tussen 2,4, 5 en 6 GHz. MLO verhoogt de verwerkingscapaciteit, verbetert de betrouwbaarheid (hetzelfde gegevenspakket wordt op verschillende banden verzonden) en vergemakkelijkt het wisselen tussen radiocellen.

Wi-Fi 7 en r-TWT

De Wi-Fi 7 uitbreiding Restricted Target Wake Time (r-TWT) valt binnen het toepassingsgebied van Time Sensitive Networking (TSN) van IEEE-groep 802.1. TSN is bedoeld om veldbussen in industriële systemen zoals Modbus, Profinet of CAN te vervangen door Ethernet, dat geschikt is voor real-time communicatie. Met r-TWT mogen alleen bepaalde datadiensten op bepaalde tijdstippen uitzenden. Hierdoor kan Wi-Fi 7 ervoor zorgen dat pakketten van tijdkritische diensten op tijd aankomen. Dit zou vooral interessant moeten zijn voor zakelijke gebruikers. Tot nu toe waren deze voor real-time toepassingen aangewezen op mobiele radiotechnologie.

De introductie van de OFDMA-modulatietechnologie

Sinds Wi-Fi 6 de OFDMA-modulatietechnologie heeft geïntroduceerd, wordt de toegang tot het radiokanaal steeds meer bepaald door het wifi-basisstation. Met Wi-Fi 7 kan een basis nu expliciet het recht om uit te zenden toewijzen aan één client. Voorheen kon hij alleen indirect ten minste twee cliënten verzoeken uit te zenden (uplink multi-user MIMO). De oorspronkelijk beoogde 16 MIMO-stromen zijn komen te vervallen.

Bij de stemming in juli 2022 haalde het 11be-ontwerp 2.0 niet de vereiste 75 procent goedkeuring en moest de IEEE-werkgroep een nieuwe ronde doen. Toch is de certificeringsinstantie Wi-Fi Alliance (WFA) volgens insiders al bezig met de ontwikkeling van een Wi-Fi 7-testprogramma, dat waarschijnlijk op CES 2024 zal worden gepresenteerd. Daarom kan men aannemen dat er niet veel zal veranderen tot de definitieve norm.

De opmars van Wi-Fi 8

Tijdens de eerste bijeenkomst van de Studiegroep Ultra High Reliability (SG UHR) in september, die het normalisatiekader voor Wi-Fi 8 moet vaststellen, druppelden heel wat voorstellen voor deze volgende wifi-norm binnen.

De multi-AP operatie (MIMO verdeeld over meerdere bases) die ooit gepland was voor Wi-Fi 7 Release 2 wordt geacht te zijn ingesteld. Hierdoor ontstaat een grote virtuele basis waarvan de antennes gericht uitzenden naar individuele klanten (beamforming) of afzonderlijk naar meerdere tegelijk (MU-MIMO). Wil de methode voordelig zijn, dan moet er een behoorlijke overdrachtswinst zijn.

Gebruiken van 60GHz-bereik met Wi-Fi 8

Voor Wi-Fi 8 is er ook het idee om het te gebruiken in het 60GHz-bereik. In veel landen kan dit vergunningsvrij worden gebruikt. Hiermee kan worden uitgezonden met een signaalbreedte die opnieuw wordt verdubbeld tot 640 MHz. Sommige interpreteren dit als een indirecte erkenning dat de bestaande 60 GHz-normen 802.11ad en 11ay mislukkingen zijn zonder marktrelevantie.

Een deel van de UHR-studiegroep sprak zich uit tegen de excursie naar de 60 GHz-band omdat indoor radio eenvoudigweg niet in staat was te voldoen aan de verwachtingen van wifi-gebruikers. Van alle verbeteringen van vorige wifi-generaties bracht alleen een grotere signaalbreedte de gebruikers altijd merkbaar meer doorvoer, aldus de tegenpartij. Of de 60 GHz superbrede band wordt opgenomen in Wi-Fi 8 blijft voorlopig open.

 

Lees meer over wifi en netwerken in c't 06/2024

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je o.a. Nederland – Frankrijk geheel gratis

Wil je het EK 2024 live volgen? In dit artikel lees je hoe je onder andere Nederland – Frankrijk aanstaande vrijdag in de hoogste kwaliteit met Nederl...

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er