Wi-Fi 7: eerste test is eerder dan verwacht

Redactie
0

Wi-Fi 7 zou 30 Gbit/s en meer moeten kunnen doorgeven, maar de eerste test geeft geen duidelijk antwoord. Wi-Fi 6 is nog niet zo lang aanwezig en de volgende generatie staat al voor de deur. Verwacht wordt dat de eerste pre-standaardtoestellen volgend jaar al op de markt komen.


wi-fi 7 test


Wi-Fi 7 test

Chipfabrikant MediaTek heeft de eerste demonstratiemodellen getoond voor de implementatie van een conceptversie van de volgende IEEE 802.11be Wi-Fi 7-standaard. De volgende generatie, vermenigvuldigt de snelheid op het radiokanaal tot bruto 46 Gbit/s.

Het bedrijf geeft in de aankondiging niet aan hoe snel de demo-opstelling van MediaTek is. De werkelijke verwerkingscapaciteit op toepassingsniveau (netto) zal waarschijnlijk ver onder 46 Gbit/s liggen. De Wi-Fi Alliance verwacht dat onder optimale omstandigheden 30 Gbit/s kan worden bereikt: Daartoe moet de Wi-Fi 7-basis verschillende compatibele clients tegelijk bedienen via 16 antennes met uitstekende draadloze verbindingen. Wi-Fi 6 haalt een maximum van 9,6 Gbit/s bruto onder ideale omstandigheden met meerdere clients. Tot dusver heeft de c’t-redactie in het beste geval een netto datasnelheid van 1 tot 1,5 Gbit/s tussen een enkel toestel en een router kunnen meten.

Wi-Fi 7 heeft verdubbelde kanaalbreedte in het 6 GHz-netwerk

Wi-Fi 7 verhoogt de maximale kanaalbreedte tot 320 MHz, wat al een verdubbeling van de doorvoer betekent ten opzichte van Wi-Fi 6. Het nieuwe modulatieniveau 4096QAM (12 bits per symbool) zorgt voor nog eens 20 procent meer snelheid in vergelijking met het maximum van 1024QAM (10 bits/symbool) van Wi-Fi 6. Bovendien helpt Multi-Link Operation (MLO). Dit moet het mogelijk maken om video’s in 4K- en 8K-resolutie draadloos uit te zenden – en om virtual reality-brillen te benutten zonder kabelverbinding.

Een 320 MHz breed radiokanaal past echter alleen in de 6 GHz-band (Wi-Fi 6E), en daar slechts in beperkte mate: De EU heeft tot dusverre alleen 480 MHz in het 6 GHz-bereik goedgekeurd. Twee buren, bijvoorbeeld, kunnen elkaar al in de weg zitten. Ondertussen is het 2,4 GHz-bereik met 83 MHz te smal, en heeft de 5 GHz-band geen coherent 320 MHz-blok.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Apparaten vanaf 2023

De IEEE-taakgroep TGbe zal naar verwachting begin of medio 2024 de laatste hand leggen aan de 802.11be-specificatie, zo blijkt uit haar eigen overzicht. Nog voor die tijd is MediaTek van plan Wi-Fi-7 chips te verkopen. Het bedrijf verwacht de eerste apparaten met overeenkomstige ondersteuning volgend jaar – vermoedelijk dan op basis van een voorlopige specificatie van de IEEE-norm 802.11be. De huidige ontwerpversie is 1.31 van december 2021.


Mark Mante & Nick Muijs


c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

AVM Fritzbox 6660 met Wi-Fi 6

De nieuwe Fritzbox 6660 gebruik maar twee MIMO-streams bij zijn wifiverbindingen, maar die zendt hij wel volgens de nieuwe Wi-Fi 6-standaard.

Is Wi-Fi 6 de moeite waard?

De nieuwe Wi-Fi 6-standaard brengt vooral verbeteringen voor draadloze netwerken met veel gebruikers, niet alleen maar meer snelheid. Maar bekijk wel ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er