webtip: energie heen en weer

Alieke van Sommeren
0

Helaas is het niet zo dat elk land zelf z’n volledige elektriciteitsverbruik kan opwekken en/of alleen volledig groen bezig is. Op electricitymap.org/map zie je hoeveel er wordt verbruikt en hoeveel de grenzen overgaat.

Niet alleen zie je grensoverschrijdend energiegedrag, maar ook wat voor een impact dat heeft op het klimaat qua uitstoot. Voor de statistieken van elk land wordt een duurzaamheidsscore uitgedeeld.

Noorwegen pompt aardig wat groene stroom onze kant op en is zelf ook zeer groen dankzij hun waterkrachtcentrales. Wij sturen veel onder de zee door naar Groot-Brittanië, wat niet zo erg duurzaam is.

electricitymap energie duurzaam

Wereldwijd gezien is lang nog niet alle informatie bekend, maar er zijn wel mooie groene voorbeelden te zien, zoals Tasmanië (exporteert alleen elektriciteit naar het vasteland van Australië) en IJsland. Voor België blijkt er nog genoeg werk aan de winkel, maar voor Nederland zeker ook.

Meer webtips in c't 05/2024

Meer over

Websites

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

webtip: in 360 graden bewonderen

Airpano.com toont een uitgebreide collectie van allerlei (vrijwel altijd bloedmooie) 360graden-shots van locaties op deze planeet, die met aardig wat ...

webtip: meteorietenregen in beeld

Dat we echt niet alleen zijn in het heelal bevatten we wel een beetje, maar het is op sommige vlakken zelfs behoorlijk druk. Bij meteorshowers.org kun...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er