webtip: censuurcheck en andere netwerkmanipulatie

Alieke van Sommeren
0

De explorer.ooni.org-site is een bron van open data over internetcensuur. Sinds 2012 worden er miljoenen netwerkmetingen gedaan via de OONI Probe om een beeld te krijgen van censuur en andere vormen van netwerk­manipulatie.

De maandelijkse stats tonen de info van miljoenen OONI Probe-­metingen die zijn verzameld. Via de site is te achterhalen of bepaalde sites en diensten worden geblokkeerd, denk aan WhatsApp, Facebook (Messenger) en Telegram.

explorer.ooni.org

Er is ook inzage in de netwerkperformance van duizenden netwerken, om te zien hoe het zit met de performance van videostreamingsdiensten. Je krijgt inzicht in hoe er censuur is toegepast tijdens politieke situaties. Vrolijk word je er niet van, verhelderend is het wel.

Meer webtips in c't 05/2024

Meer over

Websites

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

webtip: de aarde is altijd in beweging

Het Smitsonian National Museum of Natural History heeft een Global Volcanism Program en de opgeduikelde data in een mooie geanimeerde weergave op volc...

webtip: gluren bij de (verre) buren

Het blijft erg bijzonder om op elk gewenst moment een kijkje te kunnen nemen bij een straatfestival in New Orleans, een albatros­nest in Nieuw-Zeeland...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er