Waarschuwing: opgelet bij copy-paste

0

Copy-paste betekent niet per se dat je ook daadwerkelijk dat krijgt wat je ziet. Met een paar HTML-trucjes kun je onvoorzichtige websitebezoekers zelfs stiekem heel andere shell-opdrachten aansmeren. Deze niet eens nieuwe truc doet momenteel weer op verschillende websites de ronde. Vooral Linux-gebruikers moeten dus erg voorzichtig zijn als ze een opdracht in de terminal plakken.

In principe werkt het trucje ook onder OS X of Windows, maar de gebruikers daar zullen niet zo snel een commandlinevenster openen om daar iets in te voeren. Onder Linux is dat daarentegen zeer gebruikelijk. Zo bevatten bijvoorbeeld veel handleidingen voor de installatie van bepaalde programma’s opdrachten als sudo apt-get install XYZ die de gebruiker op de commandline moet invoeren. Voor het gemak kopiëren veel Linux-gebruikers deze teksten van een website en plakken ze dan achter de prompt.

Bij een kwaadwillende website die het trucje gebruikt, worden meteen na het invoeren van de ongevaarlijk ogende regel code een commando met de rechten van de gebruiker uitgevoerd. Ook commando’s met adminrechten zijn mogelijk, bijvoorbeeld als je meerdere stappen moet volgen en de eerste stap met su begint. Hierdoor zouden hele schijven gewist of data naar internet geüpload kunnen worden.

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er