Waarschuwing: opgelet bij copy-paste

0

Copy-paste betekent niet per se dat je ook daadwerkelijk dat krijgt wat je ziet. Met een paar HTML-trucjes kun je onvoorzichtige websitebezoekers zelfs stiekem heel andere shell-opdrachten aansmeren. Deze niet eens nieuwe truc doet momenteel weer op verschillende websites de ronde. Vooral Linux-gebruikers moeten dus erg voorzichtig zijn als ze een opdracht in de terminal plakken.

In principe werkt het trucje ook onder OS X of Windows, maar de gebruikers daar zullen niet zo snel een commandlinevenster openen om daar iets in te voeren. Onder Linux is dat daarentegen zeer gebruikelijk. Zo bevatten bijvoorbeeld veel handleidingen voor de installatie van bepaalde programma’s opdrachten als sudo apt-get install XYZ die de gebruiker op de commandline moet invoeren. Voor het gemak kopiëren veel Linux-gebruikers deze teksten van een website en plakken ze dan achter de prompt.

Bij een kwaadwillende website die het trucje gebruikt, worden meteen na het invoeren van de ongevaarlijk ogende regel code een commando met de rechten van de gebruiker uitgevoerd. Ook commando’s met adminrechten zijn mogelijk, bijvoorbeeld als je meerdere stappen moet volgen en de eerste stap met su begint. Hierdoor zouden hele schijven gewist of data naar internet geüpload kunnen worden.

Deel dit artikel

Lees ook

c’t Live 2022 spreker: Pieter Dubelaar

c’t-Live 2022: Blockchain: de zin en onzin van crypto, smart-contracts, NFTs en Web3 – Pieter Dubelaar

Linux nu ook voor de nieuwste Chinese en Apple-processors

De nieuwste Linux-kernel kan overweg met de MacBook Air met M2-processor en de Chinese LoongArch-architectuur. Er er is meer nieuws.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er