Verwachtingen: nieuwe processors en videokaarten in 2022

Redactie
0

Dit zijn de verwachtingen voor 2022 van processors en videokaarten die vooral AMD en Intel zullen presenteren. Binnenkort zullen AMD en Intel op de CES nieuwe mobiele CPU’s aankondigen, AMD komt met de Ryzen met een mega-cache. Later in 2022 volgen nieuwe generaties processoren voor desktop-pc’s en servers.

De CES in Las Vegas in januari opent de jaarlijkse ronde van beurzen en conferenties waarop nieuwe processoren gepresenteerd worden. Daarna volgen het Mobile World Congress (eind februari) en Computex (eind mei). Voor supercomputers en rekenversnellers zijn juni en november interessant, wanneer de Top500-lijsten worden gepubliceerd – in 2022 waarschijnlijk eindelijk ook met exaflops-computers in de VS.


Verwachtingen processors videokaarten 2022


AMD en Intel op CES; Wat zijn de verwachtingen voor processors & videokaarten in 2022

De opening van het processorjaar 2022 is voor AMD en Intel: op CES wordt de aankondiging verwacht van de volgende generatie mobiele Ryzen-processoren, die waarschijnlijk Ryzen 6000U zal heten, met de codenaam Rembrandt. Er zijn geruchten over iets verbeterde “Zen 3+” processing cores en eindelijk een GPU met RDNA2 technologie. AMD heeft voor begin 2022 al Ryzens voor de desktop beloofd met een gestapelde reuzen-cache, ook wel 3D V-Cache genoemd. Dit zou de kloof met de Intel-concurrent Core i-12000 (Alder Lake) moeten verkleinen, vooral op het gebied van games.

Intel met complexe hybride technologie

Tot dusver zijn alleen de dure “K”-types voor overklokkers en LGA1700 moederborden met de Z690 chipset beschikbaar voor de Core i-12000. Op CES kunnen we betaalbare 65-watt Alder Lakes verwachten, plus bijpassende chipsets zoals H670 en B660. Maar bovenal zullen er mobiele versies van Alder Lake zijn: Hiervoor heeft Intel in de eerste plaats de complexe hybride technologie ontwikkeld, d.w.z. de combinatie van sterke performance (P) kernen en efficiency (E) kernen. Deze laatste zouden de levensduur van de batterij moeten verlengen. Op de presentatie van nieuwe mobiele processoren door AMD en Intel zal naar verwachting een stroom van laptop-aankondigingen volgen.

Benchmarks pas na Pasen

In voorgaande jaren verschenen de tijdens CES aangekondigde laptops op zijn vroegst met Pasen in de winkels. Pas dan zullen onafhankelijke benchmarks laten zien hoe Ryzen 6000U en Alder Lake het doen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de sterke Apple ARMe M1, M1 Pro en M1 Max.

Chipschaarste vertraagt en focus op lucratieve servers

Momenteel kampt met name AMD met knelpunten in de bevoorrading omdat de contractfabrikant TSMC is volgeboekt. Dit zien we nog steeds terug in de hoge processorprijzen in de detailhandel, goedkope vier- en zes-core Ryzens zijn moeilijk te krijgen. AMD heeft duidelijk gemaakt dat het voorrang geeft aan de lucratieve business met servers en dure processoren; grote laptopfabrikanten zoals HP, Lenovo en Dell hebben ook voorrang.

Intel heeft tekort aan Power Management IC

Intel heeft een ander probleem: de sterke Core-i 12000 types zijn ruim voorhanden, evenals geschikte moederborden, maar geen DDR5 RAM. Dit is waarschijnlijk niet te wijten aan een tekort aan de eigenlijke geheugenchips, maar aan een werkelijk goedkoop speciaal component: het “Power Management IC” (PMIC), dat de spanningsomzetter op DDR5-geheugenstaven aanstuurt. Het is onduidelijk wanneer de voorraden aangevuld worden. Er zijn LGA1700 moederborden voor DDR4 RAM, maar in sommige toepassingen heeft DDR5 voordelen.


Verwachtingen processors videokaarten 2022

Intels eerste “Arc”-grafische kaarten met “Alchemist”-GPU behoren tot de spannendste chipinnovaties van 2022.


Nieuwe smartphones

Samsung

Op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona draait alles om smartphones en mobiele telefoons. Het is echter mogelijk dat Samsung de volgende high-end Galaxy generatie S22 al medio januari lanceert, precies een jaar na de S21. De S22 zal waarschijnlijk worden uitgerust met de eigen Exynos 2200 en, in sommige versies of regio’s, met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, die al is aangekondigd en net als de MediaTek Dimensity 9000 gebruik maakt van ARM-kernen van de nieuwste ARMv9-generatie.

Apple

Het is echter nu al duidelijk dat zelfs de krachtigste ARM Cortex-standaardkernen van 2022 niet zullen kunnen tippen aan de zelfgemaakte ARM-kernen van Apple. Zoals gebruikelijk zal Apple in de herfst een iPhone-event organiseren, waar een Apple A16 Bionic kan worden verwacht. Het is de vraag of TSMC’s 3-nanometertechnologie N3 hiervoor rijp genoeg is, dan wel of “slechts” de 4-nanometertechnologie (N4) zal worden gebruikt. In ieder geval vertrouwen Dimensity 9000 en vermoedelijk ook Snapdragon 8 Gen 1 op N4; Samsung blijft waarschijnlijk nog aan de productie van 4-nanometer vasthouden.

Windows

Smartphone-achtige ARM-processortechnologie wordt ook gebruikt in sommige Windows-laptops, die in 2022 een aanzienlijke prestatieverbetering zullen krijgen met de Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 en misschien ook met een nieuwe Samsung-chip. Bovendien verhoogt de x86-64-software-emulator in Windows 11 de aantrekkingskracht van Windows-on-ARM-laptops aanzienlijk. Toch zien ze er niet goed uit vergeleken met een MacBook Air met Apple M1.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Verwachtingen videokaarten 2022 – nieuwe grafische wedstrijd

Intel

Ergens in het voorjaar plant Intel het “Intel Vision”-evenement en het pronkstuk zal waarschijnlijk de eerste grafische kaart van Intel voor desktop-pc’s zijn. Deze heet Alchemist en draagt de familienaam Arc. De verwachtingen voor dit product zijn hooggespannen, maar  niet alleen de prestaties en de kwaliteit van de driver zijn onbekend, ook de prijs en de leverbaarheid. PC-gamers die genoeg hebben van dure en slecht verkrijgbare AMD- en Nvidia-kaarten, zullen waarschijnlijk blij zijn met een levensvatbaar alternatief.

Concurrenten manifesteren zich

Het GPU-tekort dat nu al bijna twee jaar aan de gang is, wordt door andere exoten als een kans gezien, in eerste instantie in China. Daar wil Imagination Technologies samen met Innosilicon grafische kaarten op de markt brengen en werkt Jingjia Micro aan een eigen GPU.

AMD en Nvidia

Maar AMD en Nvidia plannen ook iets nieuws in 2022; de huidige generaties Radeon RX 6000 en GeForce RTX 3000 zijn al (maar heel vaak ook niet) beschikbaar sinds de herfst van 2020. Van AMD wordt de microarchitectuur RDNA 3 in de Navi 31 verwacht, van Nvidia “Ada Lovelace” of gewoon “Lovelace”. Beide zullen waarschijnlijk TSMC N5 gebruiken.

AI en supercomputers

Nvidia werkt ook aan “Hopper”, wat waarschijnlijk neerkomt op de opvolgers van de A100 als rekenversnellers voor AI en supercomputers. De Nvidia GTC conferentie eind maart is waarschijnlijk te vroeg voor een aankondiging. Maar Nvidia staat onder druk: AMD (Instinct MI250X) en Intel (Ponte Vecchio) hebben rekenversnellers van 500 watt-klasse aangekondigd voor servers die meer dan 40 TFlops aan floating-point rekenkracht moeten leveren. Dat is enkele malen meer dan de Nvidia A100, die al sinds 2020 te koop is, maar die dan ook wel minder stroom verbruikt. De concurrenten van AMD en Intel zijn elk samengesteld uit verschillende chips of chiplets oftewel tiles – vermoedelijk gaat Nvidia ook deze weg naar een 50-TFlops hopper.


Een overzicht van de verwachtingen voor de release van de processors in 2022


Server krachtpatsers 2022 – verwachtingen cpu

Intel  Sapphire Rapids vs AMD Epyc

Intel wil eindelijk de jarenlange stilstand in innovatie doorbreken en het met de Xeon-SP generatie “Sapphire Rapids” opnemen tegen de AMD Epyc. De Sapphire Rapids bevat CPU-kernen die vergelijkbaar zijn met die in de Core i-12000, maar die veel sterker zijn dan hun voorgangers. Of dit genoeg is om de AMD Epyc 7003 in te halen in pure CPU rekenkracht is onduidelijk. AMD wil tegen die tijd nieuwe Epycs met een gestapelde gigantische cache (Milan-X) leveren.

Intel belooft echter enorme AI-rekenkracht voor de Sapphire Rapids, evenals varianten met een rechtstreeks verbonden supersnelle geheugenstack, waarschijnlijk tot 64 GByte HBM2E RAM. Daarnaast heeft Sapphire Rapids DDR5-geheugen en krijgt het PCI Express 5.0.

Intel – Krachtige Ponte Vecchio computerversnellers

Dit is niet alleen sneller dan PCIe 4.0, maar optimaliseert ook de aansluiting van rekenversnellers met de coherentie-extensie Compute Express Link (CXL). Dit is voor Intel van belang om de enorm krachtige “Ponte Vecchio” computerversnellers aan te sluiten. Hiermee wil Intel medio 2022 ’s werelds snelste supercomputer in gebruik nemen, de 500 miljoen dollar kostende “Aurora” met 2 exaflops.

AMD – Infinity computerversnellers

AMD koppelt ook Epyc-processoren en zijn eigen MI250X-computerversnellers op een coherente manier, namelijk via Infinity Fabric. De twee supercomputers Frontier (1,5 EFlops) en LUMI-G (0,375 EFlops) zouden er eigenlijk in 2021 mee schitteren en komen nu in 2022.

Nvidia daarentegen wil zich onderscheiden van AMD- en Intel-processoren; onder meer de aankoop van de Britse CPU-fabrikant ARM had hierbij moeten helpen, maar door een rechtszaak van de Amerikaanse toezichthouder op de handel, de FTC, is dit  verder uitgesteld, of zelfs afgesteld. De ARM-serverprocessor van Nvidia, Grace genaamd, wordt pas in 2023 verwacht.

Verwachtingen desktop processors in 2022

Intels Raptor Lake

Met de Core i-12000 heeft Intel AMD’s Ryzen ingehaald in het middensegment van desktop-pc’s. In de herfst van 2022 zal Intel volgen met de Core i-13000 “Raptor Lake”. Misschien blijft het dan bij “slechts” acht prestatie-kernen, maar die zullen wel sneller worden dankzij de verbeterde “Raptor Cove” microarchitectuur. Slechts in enkele PC-toepassingen en games bieden meer dan acht cores een merkbaar toegevoegde waarde. Bij de E-kernen is er meer van hetzelfde: vermoedelijk tot 16 in plaats van het vorige maximum van acht. Het is nog onduidelijk of de Core i-13000 op dezelfde LGA1700 moederborden zal draaien als zijn voorganger.

AMDs Ryzen en Zen 4

Met de AMD Ryzen wordt de verandering van Zen 3 naar Zen 4 en van de processorversie AM4 naar AM5 met DDR5 RAM verwacht, waarschijnlijk pas aan het einde van de herfst. De codenaam voor deze 5-nanometer processors is “Warhol”.

De high-end pc-platforms AMD Ryzen Threadripper en Intel Core X lijken op hun retour – zoals gezegd is er nog maar weinig software die gebruik maakt van 20, 32 of zelfs 64 cores. Eigenlijk had men allang een Zen 3 Threadripper verwacht, maar die zal waarschijnlijk alleen beschikbaar zijn voor werkstations, voor dure moederborden met acht ECC-geheugenkanalen. Dan kun je net zo goed een AMD Epyc of Intel Xeon nemen.

Apples Mac Pro is sinds 2019 met goede Intel-technologie uitgerust. Maar de M1-technologie is nu meer dan een jaar in gebruik, en een M2 wordt verwacht in 2022. Voor een Mac Pro zou een nog krachtigere versie dan de M1 Max in de maak zijn, dus misschien een “M2 Hyper” met veel meer kernen, meer dan 64 GB RAM en PCI Express 5.0.


Christof Windeck, Nick Muijs


 

c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

CPU-gids – deel 1: desktopprocessors van AMD en Intel

Een gids in 2 delen voor desktopprocessors, van dualcore tot 64 kernen: de kenmerken, prestaties, rendement van AMD en Intel.

Intel presenteert 12th Gen i9 gaming processor

Intel onthulde tijdens Intel Innovation zijn 12th Gen Intel Core processorfamilie met ondermeer de 'beste gamingprocessor', de i9-12900K, een van de z...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er