Intel-processor “Raptor Lake”: Core i-13000 met 24 CPU-kernen

Redactie
0

Een eerste benchmarktest toont volgens geruchten de opvolger Raptor Lake 13000 serie van de Core i9-12900K met 24 in plaats van 16 CPU-kernen. Dit geeft de processor 32 threads.

Intels aankomende processorserie Raptor Lake-S voor desktop-pc’s lijkt het aantal efficiëncy-kernen ten opzichte van Alder Lake-S (Core i-12000) te verdubbelen tot 16, maar blijft op een maximum van acht performance-kernen. De Core i9-13900K zou dus 24 CPU-kernen hebben met een totaal van 32 threads, aangezien alleen de performance kernen in staat zijn tot hyper-threading.

Dit blijkt uit een CrossMark benchmark database-item gedeeld door “@Komachi_Ensaka” op Twitter. De vermelding werd snel verwijderd, maar kan nog steeds in het archief worden gevonden.


intel core raptor cpu


In de test werd 32 GB DDR5-4800 RAM gebruikt. De resultaten zijn echter nog niet overtuigend, aangezien de CPU duidelijk onderdoet voor de Core i9-12900K en ook AMD’s Ryzen 9 5950X en Ryzen 5900X. Dit kan te wijten zijn aan de lage klokfrequenties in processoren van de eerste serie.

Het resultaat is vooral interessant vanwege de richting die Intel blijkbaar inslaat: focus op de efficiency-kernen voor het meeste werk en nog steeds acht prestatie-kernen voor veeleisende toepassingen en 3D-spellen. De CrossMark is ontwikkeld door het Business Applications Performance Corporation (BAPCo) consortium, waartoe ook Intel behoort.Verbeterde Alder Lake

De website Videocardz vat de geruchten samen dat Raptor Lake in feite een verbeterde versie van Alder Lake is. Intel zal naar verluidt gebruik blijven maken van zijn eigen 10-nanometer fabricage, nu Intel 7 genoemd, en zal vasthouden aan de LGA1700 CPU-socket.

Er wordt gerept van een verandering in de stroomvoorziening: De zogenaamde Digital Linear Voltage Regulator (DLVR) zou via een parallelle aansluiting de efficiëntie verhogen en zo een 160mV oftewel 20% tot 25% lagere spanning vereisen. Het hoge stroomverbruik is het voornaamste punt van kritiek op Intels vorige Alder Lake-processoren – de Core i9-12900K kan tijdens werk onder belasting permanent 241 watt verbruiken.


 

c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

CPU-gids – deel 1: desktopprocessors van AMD en Intel

Een gids in 2 delen voor desktopprocessors, van dualcore tot 64 kernen: de kenmerken, prestaties, rendement van AMD en Intel.

CPU-gids – deel 2: de test van desktopprocessors van AMD en Intel

De testresultaten van desktopprocessors, deel 2 van de gids voor de cpu: de kenmerken, prestaties, rendement van AMD en Intel.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er