Eerste veiling 5G gestart

Redactie
0

Op maandag 29 juni is officieel de eerste veiling gestart voor 5G-frequenties in Nederland. Dat heeft het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt. 

Zoals in de bekendmaking van het Agentschap ook wordt aangegeven, gaat het om frequenties in de 700Mhz-, 1400MHz- en 2100Mhz-banden. In totaal worden er 26 delen van het frequentiespectrum geveild. In verschillende rondes worden die verkocht aan de hoogste bieder(s).

Van T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN is bekend dat ze meedoen. Het uitgangspunt is ook dat er minimaal drie aanbieders moeten zijn van 5G, maar of er andere partijen meedoen en hoe de veiling verloopt, wordt pas achteraf bekendgemaakt. Providers mogen tot dat moment niets naar buiten brengen, dus of andere partijen zoals Orange meedoen is niet bekend. Afhankelijk van het verloop kan de veiling meerdere dagen tot weken duren. Het bieden gaat elektronisch en het proces verloopt op afstand.

Om een monopolie te voorkomen mogen deelnemende partijen maximaal 40% van het totaal aan beschikbare frequenties in handen krijgen. De vorige veiling (van 4G) in 2012 bracht 3,8 miljard euro op, maar ditmaal wordt een veel lagere opbrengst verwacht (zo’n 900 miljoen). Providers zijn mogelijk meer geïnteresseerd in 3,5GHz-band die bij deze veiling niet aan bod komt.

5G veiling

VodafoneZiggo is al begonnen met 5G aanbieden nog voor de veiling is gestart, door ‘spectrumdelen’ met 4G toe te passen. (Bron: VodafoneZiggo)

Met de banden die nu geveild worden komt er meer ruimte en kunnen verbindingen stabieler worden of een lagere latentie krijgen. Echt heel veel sneller zullen ze nog niet kunnen worden. VodafoneZiggo bood al ‘5G’ aan via spectrumdelen met 4G, op vergelijkbare banden als nu geveild worden. Daarbij gaf het bedrijf zelf een schatting van een 10% hogere datasnelheid in de praktijk.

Om 5G op een smartphone te kunnen gebruiken moet het toestel dit echter wel ondersteunen. Die ondersteuning vind je alleen in sommige nieuwere toestellen en hoofdzakelijk bij duurdere modellen. Niet alle 5G-toestellen ondersteunen halen dezelfde snelheden.

Zoals je in een achtergrondartikel kunt lezen, wordt de echte snelheidswinst pas behaald bij veel hogere frequenties. Bezorgdheid over mogelijke effecten op de gezondheid speelt ook vooral bij die hogere frequenties. De volgende veiling, voor de 3,5GHz-band, wordt in 2021 of 2022 verwacht. De Nederlandse overheid heeft een planning opgesteld. Ook de Vlaamse overheid heeft een planning voor de uitrol van 5G (in 2020).

Lees uitgebreide achtergrondartikelen op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er