USB-C verplicht in EU, voor usb-lader smartphones en meer (ook voor Apple)

Redactie
5

Het Europees Parlement en de lidstaten hebben overeenstemming bereikt om USB-C verplicht te stellen als standaard aansluiting voor de usb-lader. Dat gaat niet alleen voor voor smartphones en tablets gelden.

Volgens de verordening moet USB-C als standaard aansluiting aanwezig zijn voor opladen van het apparaat. Dat gaat niet alleen gelden voor smartphones en tablets, maar voor meer apparaten. Veel fabrikanten gebruiken USB-C al, maar sommigen zoals Apple liggen nog dwars en gebruiken eigen propriëtaire aansluitingen. Een universele aansluiting vereenvoudigt het opladen voor de klanten en moet elektronisch afval voorkomen.

USB-C verplicht als laad aansluiting voor smartphones tablets en andere apparaten voor minder afval

Veel apparaten vereisen een speciale lader of laadkabel.

USB-C verplicht vanaf 2024

Mobiele telefoons en tal van andere elektrische apparaten die op batterijen werken, moeten vanaf medio 2024 in de EU over een standaard oplaadcontactdoos beschikken. Onderhandelaars van de EU-staten en het Europees Parlement zijn het begin juni eens geworden over USB-C als standaardlaadaansluiting.

De verordening dat USB-C verplicht wordt geldt onder meer voor smartphones, tablets, camera’s, koptelefoons, spelconsoles en Bluetooth-luidsprekers. Apparaten die te klein zijn voor een USB-C-aansluiting en apparaten die alleen draadloos kunnen worden opgeladen, zijn uitgesloten.

USB-C verplicht voor meer dan smartphones en tablets

De EU is het echter nog niet eens geworden over een norm voor draadloos opladen. Volgens europarlementariër Anna Cavazzini (Groenen) heeft het Parlement in de onderhandelingen kunnen doordrukken dat ook de volgende apparaten onder de richtlijn zullen vallen:

  • laptops
  • e-book-readers
  • toetsenborden
  • muizen
  • navigatieapparatuur
  • smartwatches
  • elektronisch speelgoed

Daarbij geldt wel als voorwaarde dat de apparaten groot genoeg zijn voor een overeenkomstige USB-C aansluiting.

Voor laptops geldt een overgangsperiode van 40 maanden na het ingaan van de nieuwe wet. Voordat alle laptops met een USB-C oplader zijn op te laden duurt dus nog wel even.

In de toekomst zal het ook mogelijk zijn het toestel en de USB-C oplader en de oplaadkabel afzonderlijk te kopen.

Het EU-parlement had zijn standpunt in april al bepaald. In tegenstelling tot wat het Parlement wil, hebben de EU-lidstaten volgens Cavazzini in de onderhandelingen echter bereikt dat de nieuwe wet pas vanaf medio 2024 van toepassing zal zijn.


Ontvang gratis informatie en tips over USB-C en nieuwe ontwikkelingen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Gevolgen voor Apple en andere fabrikanten

De wet heeft vooral gevolgen voor Apple: alle iPhones en sommige iPads worden opgeladen via de Lightning-interface. Andere smartphonefabrikanten zijn zelfs bij goedkope modellen al voor de overgrote meerderheid overgestapt op USB-C.

Veel fabrikanten van de andere genoemde apparaatcategorieën moeten hun modellen ombouwen van propriëtaire of micro-USB-aansluitingen naar USB-C, maar zij verkopen minder eenheden dan Apple. Propriëtaire laders zijn bij hoofdtelefoons, draadloze muizen of Bluetooth-luidsprekers sowieso al niet gebruikelijk.

De digitale vereniging Bitkom blijft sceptisch: de uniforme aansluiting zou ‘nauwelijks bijdragen’ tot de belangrijke doelstelling om elektronisch afval te vermijden, ook omdat ‘de talloze andere opladers’ van andere kleine elektrische apparaten zoals scheerapparaten niet in de verordening zouden worden opgenomen.

Een bezwaar dat verder wordt genoemd is dat de politieke bepaling zou indruisen tegen het beginsel van technologische openheid en ‘vooral innovaties afremmen’. Apple heeft dat argument ook keer op keer gebruikt, maar zonder uit te leggen welke innovatie de dure iPad Pro met USB-C dan zou missen ten opzichte van de goedkope iPads met Lightning. Er wordt gespeculeerd dat het bedrijf onder de bepaling zal proberen uit te komen, bijvoorbeeld door iPhones te beperken tot alleen draadloos opladen.

USB-C aansluiting op de iPad

De USB-C aansluiting zit al wel op sommige iPads.

Minder afval?

Voor de Environmental Coalition on Standards (ECOS) gaat de verordening niet ver genoeg: omdat fabrikanten hun producten zowel met als zonder oplader mogen aanbieden, hangt het nu van de aandacht van de klanten af of er minder potentieel e-afval wordt geproduceerd. De EU-Commissie probeert al sinds 2009 om opladers voor mobiele apparaten te standaardiseren. Destijds hebben verschillende fabrikanten, waaronder Apple, een vrijwillige verbintenis ondertekend. Die staat echter expliciet het gebruik van een eigen aansluiting op het apparaat toe en definieert een uniforme aansluiting alleen op de lader.

In de praktijk hebben echter vrijwel alle (oudere) laders een USB-A-aansluiting, en nieuwere opladers hebben steeds vaker USB-C. De kabel is daarbij vaak het probleem: kabels met USB-A-stekkers passen niet op nieuwere voedingen met USB-C. En aan het andere eind van de kabel zit in sommige gevallen (zoals bij Apple) nog een propriëtaire stekker.

Volgens schattingen van de EU-Commissie zou de verordening een besparing van bijna 1000 ton elektronisch afval kunnen opleveren. Momenteel wordt jaarlijks naar schatting 11.000 ton e-afval gegenereerd door weggegooide en ongebruikte opladers.

Lees meer over nieuwe (hardware) ontwikkelingen in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
AJ Hagers
Lezer
AJ Hagers

Wat is het maximum vermogen uit een USB-C? Hoe kun je ooit laptops met grote accu’s in een redelijke tijd opladen? Het is niet voor niets dat die nu laadadapters hebben met 90Watt

Matthijs
Lezer
Matthijs

Dat zit wel snor: “…All USB-C cables must be able to carry a minimum of 3 A current (at 20 V, 60 W) but can also carry high-power 5 A current (at 20 V, 100 W)”.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/USB-C

En de USB standaard zelf kan nog hoger, zie https://en.wikipedia.org/wiki/USB_hardware#USB_Power_Delivery

AJ Hagers
Lezer
AJ Hagers

jaja, het gaat om adapter die 90 Watt moet leveren en geleiders in het snoer. Ook de contacten zijn veel te klein voor zulke stroomsterktes.

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Een test van USB-C laders voor laptops en hoe die werken vind je hier.

C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Mijn zakelijke apple telefoon kwam al zonder lader, alleen een lightning-usbA kabel waarmee ze opgeladen kan worden. Het is voor apple heel goed mogelijk om over te schakelen naar usb-c aansluitingen. Voor laptops die in potentie grote vermogens gebruiken zijn al voorbeelden die gewoon met 2 voedingen werken, ook met ‘eigen’ stekkers. Dat kan met usb-aansluitingen ook. Aan de andere kant kunnen zelfs die laptops ook op accu werken. Mochten ze dan op 1 externe voeding werken, dan ontladen ze de accu gewoon als ze meer vermogen nodig hebben. Mocht extra vermogen niet beschikbaar zijn, dan wordt het de zuinige… Lees verder »