UEFI-firmware voor Raspberry Pi 4 (en 3)

Daniel Dupré
0

Programmeurs werken aan een UEFI-compatibele firmware voor de Raspberry Pi waarmee ARM64 Linux-distributies eenvoudiger kunnen opstarten.

Raspi EUFI

(Bron: UEFI (logo))

Een belangrijke factor die heeft bijgedragen aan het grote succes van de Raspberry Pi, is de uitstekende ondersteuning van Linux c.q. Raspbian. Er zijn echter nog maar weinig vorderingen geboekt in een Linux-versie voor 64-bits ARM-cores. Een van de manieren om dit te realiseren, is firmware voor de Raspberry Pi 4, die UEFI- en ACPI-compatibel is.

Om de verspreiding van ARM64 (ARMv8/AArch64) servers te bevorderen, heeft een aantal bedrijven in 2014 afspraken gemaakt over de Server Base System Architecture (SBSA) met een ACPI-compatibele UEFI-substructuur. UEFI is al langere tijd als opensource (EDK II/Tiano) beschikbaar. Voor het booten van een systeem is er de SBBR-specificatie (Server Base Boot Requirements).

Enkele ontwikkelaars zijn nu aan het werk aan een UEFI-firmware voor de Raspberry Pi 4 die het mogelijk moet maken om een breder scala aan ARM64 Linux-distributies te kunnen booten. In principe werkt dit ook al, maar er zijn enkele problemen met USB 3.0 die nog verholpen moeten worden.

Ook het project WOA Deployer for Raspberry Pi 3 maakt gebruik van een zogenaamde ‘64-bit PI UEFI’. WOA staat voor Windows on ARM.

(Christof Windeck)

Lees alles over de Raspberry Pi in Het Ultieme Raspberry Pi Handboek 2019

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

AVM en Huawei leggen geschil bij over wifi-patenten

AVM en Huawei hebben hun geschil over recente wifi-patenten, waar we eerder over hebben geschreven, bijgelegd. Ze zullen de aanpassingen in de firmwar...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er