Synology betatest van DSM 7 voor iedereen beschikbaar

Noud van Kruysbergen
0

DiskStation Manager (DSM) is het besturingssysteem van de NAS-apparaten van Synology. Daar is nu een beta van versie 7 voor beschikbaar, die iedereen kan downloaden en installeren.

Het eerste opvallende is de nieuwe gebruikersinterface. Die moet wat intuïtiever en responsief zijn. Daar waar het besturingssysteem van concurrent Qnap daar volgens ons de laatste tijd in uitblonk (en soms ook wel wat te ver in ging), heeft DSM 7 een wat speelser uiterlijk zonder aan overzicht in te boeten.

Een nieuwe feature is Active Insight, waarmee je (op afstand) via de portal van Synology altijd een realtime overzicht van de status van je Synology-NAS-apparaten kunt krijgen. Dat is met name interessant als je meerdere NAS-systemen tegelijk gebruikt of moet beheren. Daar is op dit moment alleen een Synology-account voor nodig. Daar zal in de toekomst voor de premium-functies een abonnementsmodel aan komen te hangen.

Synology update de apps

Een groot aantal apps is al geüpdatet naar DSM 7, voor de rest zal dat de komende tijd gaan gebeuren. Door die update worden nieuwe features toegevoegd, waardoor de weg terug helaas niet meer mogelijk is. Installeer de betaversie van DSM 7 dan ook alleen op een NAS-systeem dat je op dit moment niet productief gebruikt. Er kunnen nog dingen veranderen waardoor je met een onbruikbaar systeem zou kunnen komen te zitten.

En nog niet alle functies zitten er al in, dus je kunt het nieuwe systeem wellicht niet zo gebruiken en configureren zoals je oude NAS. Zo is het nog niet mogelijk om de standaard poort 5000 van de webinterface aan te passen. Kijk wel even goed op de lijst van compatibele apparaten of jouw NAS-model voor een betatest in aanmerking komt. Die lijst zal een indicatie zijn of de definitieve versie van DSM 7 erop gaat werken.

Op de website van Synology staat een video over het systeem met behulp van DSM 7.

 

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 12/2023

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pak jouw magazine moment met c’t

Kies voor c’t en blijf op de hoogte van de nieuwste IT-ontwikkelingen. Ontdek diepgaande artikelen over onderwerpen die jou interesseren en laat je ui...

Vingerafdrukscanner van Windows-laptops kwetsbaar voor omzeiling

Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige vingerafdrukscanners op Windows laptops onveilig zijn gebleken. Ze slaagden erin de authenticatie van de vinge...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er