Stalking-apps verwijderd uit de Google Play Store

Marco den Teuling
0

Google heeft zeven stalking-apps verwijderd uit de Google Play Store. De apps konden gebruikt worden om gebruikers te bespioneren. De twee populairste apps waren meer dan 50.000 keer geïnstalleerd.

Antivirusbedrijf Avast rapporteerde de zeven apps bij Google. De apps konden gebruikt worden om de contactpersonen, sms-berichten en oproeplijst van gebruikers te monitoren en hun locatie in de gaten te houden. Volgens een uitspraak van Avast ‘zijn dit soort apps erg onethisch, een inbreuk op iemands privacy en zouden ze niet in de Play Store moeten staan’. Google heeft de zeven apps na de melding van Avast verwijderd.

Voor installatie van de apps is fysieke toegang tot de smartphone van een slachtoffer nodig om de app te installeren en instellen. Na installatie verbergen de apps zich op de achtergrond en is er bijvoorbeeld ook geen app-icoon zichtbaar op de smartphone. De zeven verwijderde apps zijn: Track Employees Check Work Phone Online Spy Free, Spy Kids Tracker, Phone Cell Tracker, Mobile Tracking, Spy Tracker, SMS Tracker en Employee Work Spy. Het probleem van dit soort apps speelt al veel langer, ook in Apples app store.

Stalking apps verwijderd Google Play Store Apple spionage tracking

Apps ‘voor ouderlijk toezicht’ kunnen ook voor stalken worden gebruikt.

Ook na verwijdering van de zeven genoemde apps blijven er nog genoeg van dit soort stalking ‘oplossingen’ over voor Android en iOS. Er zijn zowel apps te vinden als bijvoorbeeld aanbieders die apps buiten de Play store aanbieden of monitoring via login-gegevens van iCloud. Een oplossing als mSpy wordt bijvoorbeeld aangeboden voor ‘legitieme’ doeleinden zoals ouderlijk toezicht op smartphones van kinderen. Maar stalken van een ex-partner is evengoed mogelijk met dit soort diensten.

In een eerder artikel zijn we ingegaan op spionage-apps en preventie hiertegen. Een handige tool tegen advertentietrackers is bijvoorbeeld Blokada.

Meer achtergrondinformatie, workshops en uitgebreide reviews vind je in c't magazine 10/2023

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Ontdek de KPN Aanbieding voor gratis TV Kijken of een €250 cadeaubon

Vrij recent hadden we nog twee artikels geschreven over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023. De prijsverhogingen van deze tw...

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er