Smart-contactlens voor diabeten

Noud van Kruysbergen
0

Google werkt aan een elektronische contactlens voor diabeten die bloedsuikerwaarden kan meten en de drager ervan bij afwijkingen kan waarschuwen. Het project bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar een prototype zou in verschillende klinische onderzoeksstudies getest worden.

De ontwikkelaars van het onderzoekslaboratorium Google X testen volgens een blogbijdrage het prototype van een contactlens waarbij tussen twee lagen een sensor en een minuscule zendchip geïntegreerd zijn. De lens meet elke seconde het glucoseniveau in het traanvocht.

De contactlens moet de gegevens naar een bijbehorende smartphone-app sturen. Chip en sensor moeten zo klein zijn als glitterdeeltjes en de antenne moet nog dunner zijn dan een haar. Er is ook een plan om microleds direct in de lens te integreren voor het geven van waarschuwingssignalen.

Er moet nog veel werk verzet worden voordat de contactlens als kant-en-klaar product op de markt gezet kan worden, waarschuwen de ontwikkelaars. Google zou daarom op zoek zijn naar partners die op dat gebied ervaring hebben om ze toegang tot de techniek te verlenen.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er