Seagate heeft eerste HDD met 10 magnetische platters en 20TB

Redactie
0

Seagate heeft de eerste HDD met tien in plaats van negen platters en kan zo met CMR 20TB kwijt. Met de veelgebruikte technologie van SMR zou 30 TB mogelijk moeten zijn. Western Digital wil dit voorbeeld volgen.

Seagate levert 20 TB harde schijven van de Exos X20 en IronWolf Pro serie. Het hoogtepunt: voor het eerst zijn er tien in plaats van negen magnetische schijven (platters) in de 3,5-inch behuizingen. Seagate bereikt zo een capaciteit van 20 TB zonder ingewikkelde trucs te hoeven toepassen om de gegevensdichtheid op een magnetische schijf te verhogen.


seagate HDD platters 20TB


De Exos X20 heeft met SATA 6GB/s en met SAS interface 12 GB/s en zou een werkbelasting van 550TB/jaar aankunnen.

Beide modellen maken gebruik van conventional magnetic recording (CMR) zonder overlappende datasporen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van een heliumvulling om ongewenste stromingseffecten in de behuizing van de HDD te verminderen. Met adviesprijzen vanaf 665 euro zijn de 20-TByte harde schijven van Seagate vooral bedoeld voor servers en (cloud)datacenters.Western Digital wil dit voorbeeld volgen

Op de Wells Fargo TMT Summit Conference legde David Goeckeler, CEO van Western Digital, uit dat met de huidige technologie en tien magnetische schijven een capaciteit van 30 TByte in een 3,5 inch-behuizing mogelijk zou zijn. Om dit te bereiken wil WD Energy-enhanced Perpendicular Magnetic Recording (ePMR) en OptiNAND combineren.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Nauwkeuriger schrijven

Bij ePMR wordt een elektrische stroom in de schrijfkop geleid om daar een extra magnetisch veld te creëren en zo de zogenaamde jitter te verminderen, wat op zijn beurt een strakkere invulling/beschrijving van de platters mogelijk maakt. OptiNAND harde schijven bevatten enkele tientallen GBytes flashgeheugen. Meta- en gebruikersgegevens bevinden zich op deze NAND-flash in plaats van op de magnetische schijven, waardoor ze fijner kunnen worden aangedreven en ook beter kunnen worden weggeschreven.

Toenemende gegevensdichtheid

De WD Gold 20 TB en WD Ultastar DC HC560 20 TByte gebruiken negen platters met elk 2,2 TB aan opslagruimte. Met een tiende magnetische platter zullen dat er in 2022 waarschijnlijk zo’n 22 TB zijn. Voor 30 TB moet de capaciteit van een magnetische schijf met ongeveer 36 procent toenemen – mogelijk zal dan Shingled Magnetic Recording (SMR) met overlappende datasporen een rol gaan spelen.

Ondertussen, zoals Anandtech opmerkte, maakt Western Digital geen melding meer van Microwave Assisted Magnetic Recording (MAMR), dat sinds 2020 in productiemodellen zou worden gebruikt, maar toen als tussenstap werd vervangen door ePMR. In de toekomst zal WD zich richten op Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR), een verdere ontwikkeling van het ePMR-principe, net als Seagate.


c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Lees ook

NAS-problemen door SMR-schijven

Fabrikanten gebruiken allerlei manieren om harde schijven met steeds grotere capaciteiten te maken. Een daarvan, Shingled Magnetic Recording (SMR), ka...

ssd – data beheer, hostsysteem, flexibiliteit en zones

De ssd gedraagt zich net als een harde schijf: ze ontvangt data van het hostsysteem, slaat ze op en roept ze weer op en wordt geholpen door SMR bij he...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er