Routerconfiguratie bij Cloudflare verstoort internetverkeer wereldwijd

Noud van Kruysbergen
0

Zaterdagnacht leidde een verkeerde routerconfiguratie bij serviceprovider Cloudflare tot storingen bij tal van internetdiensten over de gehele wereld.

De infrastructuur- en DNS-dienstverlener Cloudflare legde het dataverkeer in grote delen van het internet tijdelijk lam met een zelf veroorzaakte fout. Volgens het bedrijf was er in de nacht van vrijdag op zaterdag een storing in een router in het backbone-netwerk van het bedrijf in de VS, waardoor het dataverkeer in het wereldwijde Cloudflare-netwerk met ongeveer 50 procent instortte.

Foutief geconfigureerde router van Cloudflare in de VS

Volgens een melding duurde de storing ongeveer 27 minuten en werd die veroorzaakt door een verkeerde routerconfiguratie. Die was bedoeld om te voorkomen dat het dataverkeer op een bepaalde route in de Verenigde Staten verstopt raakte. De betreffende router in Atlanta leidde met die configuratie per ongeluk echter al het verkeer via zichzelf en werd begrijpelijkerwijs overvraagd. Daardoor stortte het backbone-verkeer van het bedrijf gedeeltelijk in. Men benadrukt dat het geen aanval of inbraak was. De melding bevat veel meer technische details over het incident.

De verstoring had gevolgen voor de eigen diensten van Cloudflare en voor tal van internetdiensten over de hele wereld die daar afhankelijk van zijn. Verschillende gebruikers melden storingen op sociale media, waaronder de Discord-chatserver, League of Legends en Fortnite-games, Facebook en Amazon Web Services. Bijna precies een jaar geleden ondervonden gebruikers van Discord ook al problemen die werden veroorzaakt door een Cloudflare-fout.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't magazine 10/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Kleurstof in plastic film als goedkope data-opslag

De Amerikaanse start-up Folio Photonics heeft een nieuwe nieuwe methode ontwikkeld om gegevens op te slaan. Het maakt gebruik van fluorescerende kleur...

c’t Live 2022 spreker: Patrick Lemmens

c’t-Live 2022: Het belang van monitorkalibratie – Patrick Lemmens

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er