Raspbian: screensaver altijd uit

Noud van Kruysbergen
0

Bij het Raspbian-besturingssysteem staat de screensaver standaard aan. Met de nieuwe versie van raspi-config is die echter uit te zetten.

Als je het besturingssysteem Raspbian op de Raspberry Pi gestart hebt, gaat na tien minuten niets doen het scherm op zwart. Dat kan bij sommige monitoringtaken irritant zijn. Dan wil je het scherm altijd aan hebben om daar met een schuin oog regelmatig op te kijken. Bijvoorbeeld naar hoe de voortgang van bepaalde processen is.

Het artikel in c’t 1-2/2020 op pagina 44 gaat over een Raspberry Pi als digitale fotolijst en informatiebord. Daarin wordt een work-around beschreven. De simpelste
manier is om nog een screensaver te installeren. En die dan meteen weer uit te zetten. Dat is meteen ook de meest tegenstrijdige manier

Installeer de screensaver xscreensaver met het volgende commando in de terminal:

sudo apt-get install xscreensaver

Je kunt de instellingen van de screensaver bereiken door hem via de terminal te starten en dan, zodra het bijbehorende venster verschijnt, op de knop Settings
te klikken. Daar heb je maar vijf seconden de tijd voor, anders moet je eerst het bestand .xscreensaver in de home-directory verwijderen voordat je het instellingenvenster bij het starten weer te zien krijgt.

Bij de voorkeuren van de screensaver zet je op het tabblad Weergavemodi de modus ‘Willekeurige schermbeveiliging’ op ‘Schermbeveiliging uitschakelen’.
Dan blijft het scherm altijd aan. Om ervoor te zorgen dat de screensaver bij de volgende reboot ook weer gestart wordt, zet je hem met de volgende regel in het autostart-bestand van de desktop:

@xscreensaver -no-splash

Snelle methode

Er is nu een snellere manier om dat te doen: in de nieuwe versie van raspi-config voor Raspbian Buster zit een optie om dat in één keer. Start de configuratietool met sudo raspi-config en kies voor optie 6. Daarmee ben je in één keer van alle screensavers af, zonder dat je daar allerlei omwegen voor moet bewandelen. Die optie zit alleen in de configuratietool van Raspbian Buster, voor Raspbian Stretch en Jessie moet je de bovenbeschreven alternatieve methode nog gebruiken.

 

Maker Magazine

Meer over

Raspbian

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Raspberry Pi 4: metingen

De Raspberry Pi 4 kwam als een verrassing. De nieuwe hardware wordt alom geprezen, alleen is er nog geen geschikte software. Bovendien zijn er nog enk...

Aan de slag met de Raspberry Pi – Raspbian installeren

Handleiding voor het installeren van het besturingssysteem Raspbian op de Raspberry Pi.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er