Raspberry Pi moet neushoorns beschermen

Redactie
0

Technisch adviesbureau Cambridge Consultants gebruikt de Raspberry Pi voor het opzetten van een robuust en goedkoop systeem van bewakingscamera’s, waarmee de neushoorns in het Tsavo National Park in Kenia bewaakt moeten worden De camera’s, die hun data bijna in realtime via satelliet naar de Keniaanse Wildlife Service sturen, moeten de dieren helpen beschermen tegen stropers die het op hun hoorn hebben voorzien.

Een Raspberry Pi in een stevige, gecamoufleerde behuizing bedient de camera en stuurt de beelden per satelliet naar het basisstation. Foto: Cambridge Consultants

De fijngemalen hoorn is in bepaalde landen nog steeds erg gewild als ‘geneesmiddel’. Iedere elf uur wordt in Afrika een neushoorn gedood en de kostbare hoorn afgezaagd. Op dit moment zijn er nog maar 539 wilde neushoorns in Kenia, in 1969 waren dat er nog 20.000.

De camera, met bewegingssensor, draait op een batterij en schiet plaatjes van 320 × 240 pixels. ’s Nachts gebruikt hij infrarood-leds als flitslamp om de dieren niet te storen en zich niet aan de stropers te verraden. De Raspberry Pi stuurt de beelden via het Iridium-satellietnetwerk naar het basisstation in het nationale park. Daardoor kunnen de parkwachters het rondtrekken van de dieren met maar een geringe vertraging in de gaten houden en bij stroperspraktijken ingrijpen. Voor het einde van het jaar moeten 100 camera-units op basis van de Raspberry Pi gereedgemaakt worden. Het plan is om uiteindelijk 250 apparaten in het park te installeren.

De uitdaging was om een robuust bewakingssysteem te ontwikkelen, dat net zo goed bestand is tegen de weersomstandigheden als tegen aanvallen van dieren, en dat makkelijk in de omgeving te verstoppen is. Wanneer het project in Kenia een succes wordt, moet het ook toegepast gaan worden in andere landen als Indonesië of Sri Lanka, in de Himalaya en op de Zuidpool.

Hoe je zelf zo’n goedkoop bewakingssysteem kunt bouwen met de Raspberry Pi en de Pi-camera lees je in de komende c’t magazine (nr.11).

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er