Raspberry Pi Pico W uitgebracht (en 2 andere Pico-modellen)

Redactie
1

Er zijn weer nieuwe modellen verschenen in de Raspberry Pi-wereld. Na het microcontroller-board Pico met RP2040-chip is nu voor circa 6 euro de Raspberry Pi Pico W uitgebracht – en nog 2 modellen.

Het Raspberry Pi Pico microcontroller bord met RP2040 chip wordt gevolgd door de Raspberry Pi Pico W. Die is ook voorzien van 2,4GHz-wifi, wat de mogelijkheden vergroot.

Raspberry Pi Pico W: wifi-micocontroller-board voor 6 euro

De Raspberry Pi Foundation lanceert de nieuwe ‘Pico W’ versie van het ‘Pico’ microcontroller bord met wifi. Van die oorspronkelijke Pico zijn volgens de organisatie circa twee miljoen exemplaren verkocht.

De nieuwe Pico W kost met 6 euro ongeveer 2 euro meer dan de Pico (4 euro). Het board combineert de door Raspberry Pi Ltd. zelf ontwikkelde RP2040 microcontroller met de Infineon CYW43439 wifi-controller en 2 MB flashgeheugen.

De CYW43439 (alias Infineon Airoc CYW4339XKUBGT) is via SPI verbonden met de RP2040 en zendt een stream uit in de 2,4GHz-band (Wi-Fi 4).

Raspberry Pi Pico W microcontroller-board met wifi

Raspberry Pi Pico W met wifi-adapter Infineon CYW43439 (Foto: Raspberry Pi Ltd.) 

De Raspberry Pi Pico W maakt geen gebruik van de eveneens ingebouwde functies voor 5 GHz wifi en Bluetooth. Mogelijk komt dat in de toekomst nog.

Kleine veranderingen bij Pico W

Voor de SPI-verbinding tussen RP2040 en CYW43439 worden de GPIO-connectors GPIO23, GPIO24, GPIO25 en GPIO29 gebruikt. De begin 2021 geïntroduceerde Rasperry Pi Pico gebruikt deze ook voor interne doeleinden. Sommige van de functies van deze interne GPIO-aansluitingen zijn omgeleid naar drie GPIO-contacten van de CYW43439. Zo is de LED van de Raspberry Pi Pico W verbonden met een GPIO-pin van de wifi-controller (WL_GPIO0).

Raspberry Pi Pico W GPIO contacten extern

De CYW43439 heeft twee ARM-kernen, maar die zorgen alleen voor de communicatie: een ARM Cortex-R4 in het wifi-gedeelte en een Cortex-M3 in het braakliggende Bluetooth gedeelte.

De RP2040 zelf bevat twee ARM Cortex-M0+ kernen met maximaal 133 MHz.

De Pico W heeft evenveel extern bruikbare GPIO contacten als de Pico. (Foto: Raspberry Pi Ltd.)

Extra Pico-modellen

Behalve de Pico W zijn ook Pico H en Pico WH uitgebracht. Dit zijn varianten van de Pico en de Pico W die voorzien zijn van headers en een 3-pinsaansluiting voor debug-doeleinden.

Alle Pico-modellen zijn gebaseerd op de RP2040-microcontroller van RaspBerry Pi zelf.

Concurrenten en meer info

Andere fabrikanten verkopen reeds boards met RP2040 en wifi. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Arduino Nano RP2040 Connect
  • Challenger RP2040 WiFi
  • Wiznet WizFi360-EVB-Pico
  • Wio RP2040.

Sommigen combineren de RP2040 met Espressif-controllers zoals de ESP8285 voor dit doel.

Lees meer over de Raspberry Pi Pico en de RP2040:

Lees meer over microcontrollers en Raspberry Pi in c’t 11/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Pak jouw magazine moment met c’t

Ben je geïnteresseerd in de nieuwste trends en ontwikkelingen in de IT-wereld? Zoek je betrouwbare, onafhankelijke informatie? Dan is c’t magazine hét...

Een VPN vanaf 1,99 euro p/m met deze Surfshark aanbieding

Een VPN is een handig hulpmiddel voor meer online privacy, toegang tot content die geografisch geblokkeerd is, en veiliger internetgebruik. Een VPN-di...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Marc De Vos
Lezer
Marc De Vos

Er worden elke maand 500.000 raspberry’s gefabriceerd, maar niet één komt in een hobbywinkel terecht. Raspberry Ltd geeft immers absolute voorrang aan professionele klanten.

Raspberry – ontworpen om jongeren opnieuw aan het programmeren te krijgen – heeft zijn succes te danken aan de steun van een wereldwijde gemeenschap van enthousiaste hobbyisten, maar keert nu die gemeenschap resoluut de rug toe en gaat voor de platte commercie. Bijzonder cynisch!