Raspberry Pi komt met nieuw oud besturingssysteem: Legacy

Redactie
0

Raspberry Pi OS (Legacy) geeft met deze nieuwe versie ondersteuning aan oude interfaces en bibliotheken. Dit moet het mogelijk maken dat bestaande projecten ongewijzigd kunnen blijven functioneren.


Raspberry Pi nieuw Legacy


De Raspberry Pi Foundation heeft onlangs het besturingssysteem “Raspberry Pi OS (Legacy)” beschikbaar gemaakt om te downloaden. De distributie, die is gebaseerd op Debian 10 (Buster), blijft de bekende API’s en bibliotheken ondersteunen die ontbraken of gewijzigd zijn toen Raspberry Pi OS werd bijgewerkt naar de nieuwe versie.

Op de site stellen ze: Er is gevraagd om een optie om bepaalde delen van het OS terug te draaien om zo functionaliteit waar u op vertrouwde te herstellen. Om deze reden hebben we besloten om een oudere versie van het Raspberry Pi OS te maken, gebaseerd op de Debian Buster release (of, om specifieker te zijn, de Debian oldstable release). Deze is gebaseerd op:

  • De vorige release van het Raspberry Pi OS gebaseerd op Buster
  • Hardware-versnelde Chromium verwijderd en vervangen door de upstream software browser
  • Linux kernel vertakt op 5.10.y en neemt alleen beveiligingspatches van de Linux kernel
  • Raspberry Pi firmware is vertakt en neemt alleen veiligheids- en hardware-ondersteuningspatches voor bestaande producten

Verlenging van oude projecten

Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat bestaande programma’s en projecten, alsmede oudere instructies en bouwsels, blijven werken. De Raspberry Pi Foundation noemt schoolprojecten en industriële projecten met een lange levensduur als voorbeelden van gebruik.

Dit betekent dat er nu twee distributies zijn die officieel worden ondersteund door de Raspberry Pi Foundation, naast de oude variant, het gewone Raspberry Pi OS. Het besturingssysteem dat vroeger Raspbian heette, was onlangs bijgewerkt naar de nieuwe Debian-versie, Debian 11 (Bullseye).

Het installeren hiervan op de single-board computer vereist vaak wijzigingen in projecten. Zo is de ondersteuning voor de oude Pi Camera software verwijderd en is Python bijgewerkt van versie 3.7 naar 3.9, waarvoor skipts moeten worden aangepast.

De legacy distributie met de vorige Buster basis

Om een stabielere omgeving te creëren, bieden de ontwikkelaars van de Raspberry Pi Foundation de legacy distributie aan met de vorige Buster basis. De Linux-kernel is geüpgraded naar de langetermijnversie 5.10 en zou in de toekomst alleen nog beveiligingspatches moeten krijgen.

Nieuwere kernelversies geven problemen omdat de kernelontwikkelaars de driver-API’s wijzigen zonder rekening te houden met externe ontwikkelaars en driver-modules worden dan niet meer geladen.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Extra ontwikkelingstak

Voor het Legacy-OS is er een extra ontwikkelingstak van de Raspberry Pi firmware die alleen beveiligings- en hardwarepatches voor bestaande Raspberry Pi producten gebruikt.

Dit betekent dat nieuwe Raspberry Pi modellen niet ondersteund worden door de legacy-distributie.

Chromium

In plaats van de hardwareversnelde Chromium-browser, gebruikt het OS de Chromium-versie die al beschikbaar is in Buster. Dit zou langzamer moeten zijn vanwege de zwakke CPU’s van de Raspis, maar volgens de ontwikkelaars is het maken van beveiligingsfixes voor de hardwareversnelde versie te veel werk.

Duur van ondersteuning

De Legacy-versie zal ondersteuning krijgen zolang de Debian basis nog updates krijgt. Debian Buster ondersteuning eindigt rond 2024, ondersteuning voor de 5.10 kernel in 2026. Zodra Debian 12 (Bookworm) stabiel is verklaard, zal Raspberry Pi OS (Legacy) overschakelen naar de Bullseye basis.

Download Raspberry Pi OS Legacy

Raspberry Pi OS (Legacy) kan worden gedownload als een image van de desktop of lite versie van de download pagina van het Raspberry Pi project. Om ervoor te zorgen dat oude projecten permanent en ongewijzigd blijven werken, zijn er alleen beveiligings- en bug-updates voor Raspberry Pi OS (Legacy).


 

c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er