Raspberry Pi als Amiga-floppy-emulator

Redactie
0

De Italiaan Maurizo Ramondo heeft een goedkope oplossing gevonden voor defecte Amiga-diskdrives en torenhoge stapels diskettes. Met behulp van de Raspberry Pi en een klein printplaatje emuleert hij de interne drive van de Amiga 500. Hiervoor hoeft de hardware niet te worden aangepast.

De inmiddels lang verouderde 3,5″-diskettes zijn makkelijk te vervangen door een SD-kaart aan de RasPi. Daarnaast zijn favoriete spelletjes makkelijk als ADF-bestand, het bestandsformaat voor Amiga-emulators, te bewaren en desondanks weer op de originele Amiga te bespelen.

Het kleine printplaatje laat de 5 V spanning van de Amiga dalen tot de 3,3 V die de RasPi aankan. Op de Amiga zelf hoe je geen hardware aan te passen.

Al met al stelt de emulatie twee virtuele schijven beschikbaar. Via twee schakelaars kun je diskettes verwisselen en data die door de RasPi zijn geladen en gewijzigd op een SD-kaart terugzetten.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=eoGgXZn4f20″]

XCopy was destijds op de Amiga de standaardsoftware om diskettes te kopiëren

Voor de floppy-emulator verbindt een printplaatje, dat bestaat uit een 74LS06 en enkele passieve componenten, de Raspberry Pi direct met de internen floppy-poort. De RasPi krijgt direct van de floppy stroom geleverd. De Amiga levert met 550 mA eigenlijk te weinig stroomsterkte om de Raspberry Pi (model B) te laten werken, maar volgens Ramondo traden er bij de emulatie vanwege de geringe belasting geen problemen op.

De complete kernelcode voor de RasPi-floppy-emulator staat in een image van slechts 240 kB. De hardware boot in zeven seconden. Maurizo benadert zonder hulp van een Linux-systeem de ARM-cpu van de RasPi om binnen het interval voor de communicatie met de floppy-poort van de Amiga te blijven.

Schakelschema van de Amiga-RPI-Drive

Deel dit artikel

Lees ook

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er