De Raspberry Pi 4 kwam als een verrassing. De nieuwe hardware wordt alom geprezen, alleen is er nog geen geschikte software. Bovendien zijn er nog enkele problemen omtrent de usb-c-poort opgedoken en het MicroSD-slot is niet veel vlotter geworden.
Er waren maar weinig gelukkigen die een previewexemplaar van de Raspberry Pi 4 hebben ontvangen. Daaronder de ontwikkelaars van bekende projecten zoals LibreELEC of RetroPie. Maar ook zij hadden niet genoeg tijd om bij de start van de verkoop al software te leveren. Het snelste is het LibreELEC-project verschenen. Op diens website is een image van zijn Kodi-distributie te downloaden die aangepast is aan de nieuwe Raspberry Pi. Volgens de ontwikkelaars is dit weliswaar nog een alfaversie van de software, maar bij onze korte test werkte het prima. Ook de hardware-decoder voor HEVC draait al. 4K-materiaal dat in HEVC is gecodeerd draait prettig soepel en zonder noemenswaardige belasting voor de processor.
Van het RetroPie-project is nog geen functionerende software voor de Raspberry Pi 4 verschenen. De opensource graphicsdriver van de Raspberry Pi 4 zorgt er wel voor dat de grafische front-end EmulationStation crasht, waardoor je nog niet eens games kunt starten. Ook de recent verschenen versie 4.5 van RetroPie ondersteunt Raspberry Pi 4 nog niet. Die versie is nog bedoeld voor de Raspberry Pi 3 A+. Wanneer de ontwikkelaars een compatibele versie voor de Pi 4 zullen uitbrengen, is nog niet bekend.
Als je emulators op de Raspbian Buster wilt gebruiken, vind je in diens repository’s de pakketten retroarch en meerdere die met libretro beginnen. De libretro-pakketten bevatten de RetroArch-cores, dus de eigenlijke emulators voor PlayStation 1, (S)NES en verschillende Nintendo-handhelds. Vergeleken met de RetroPie is het aantal platforms wel erg karig.
Er is ook een nightly build van Lakka, de distributie die bij RetroArch hoort, die op de Raspberry Pi 4 draait. Deze beschikt over talloze cores, alleen functioneren die van de PlayStation 1, de Dreamcast en de N64 niet.
Met de nodige knutselkunsten lukte het enkele collega’s om de emulators toch aan de praat te krijgen en konden we uit een korte test concluderen dat de Raspberry Pi 4 twee keer zo goed presteerde als zijn voorganger. Met name bepaalde PlayStation-games zoals Tekken of Ridge Racer draaiden met een constantere snelheid waardoor ze prettiger te spelen waren. Op de Pi 3 B+ haperde de framerate regelmatig.
De conclusie in de september-uitgave, dat de Raspberry Pi 4 in één keer weer de beste allrounder is, kan ik toch echt niet bijtreden. Er zijn inderdaad een pak lang verwachte verbeteringen aangebracht en de prestaties op zich zijn dan ook wel opnieuw up-to-date. Maar dat is gebeurd ten koste van een waanzinnige hitte-ontwikkeling. Nog meer dan bij de al problematische 3B+. De hitte is zodanig dat het bord eigenlijk onbruikbaar geworden is voor een pak projecten waar het ergens wordt ingebouwd. Het laatst dat je wil bij dit soort bordjes is actieve koeling. Bovendien is nog steeds niets voorzien… Lees verder »