Raspberry Pi 3 heeft wifi en bluetooth

Noud van Kruysbergen
0

De Raspberry Pi 3 lijkt op zijn voorganger, op een paar details na. De status-leds zijn verplaatst om ruimte te maken voor het antenneblokje van de wifi.Precies vier jaar na het uitbrengen van de eerste Pi is vandaag de Raspberry Pi 3 gelanceerd. De Pi 3B beschikt over wifi, Bluetooth LE en 4 ARMv8-cores en kost vrijwel hetzelfde als de Pi 2B. Een nieuwe Raspbian-release met kernel 4.1.18-v7+ staat al klaar.

Met uitzondering van een nieuwe iPhone wordt online over weinig zoveel gespeculeerd als over de Raspberry Pi. Dat komt ondermeer omdat concurrenten als de Odroid niet alleen meer aansluitingen, meer geheugen en meer rekenkracht bieden, maar ook eerder op de markt waren dan de nieuwe Pi 3. Dat bood veel ruimte voor speculatie. In de geruchtenkeuken ging van alles rond: 2 GB RAM, 2-GHz-processor, 64 bit, USB 3.0, GBit-ethernet, eMMC-flash en SATA onboard, 4K-video en HEVC-decoding in de hardware, etc. Tja, dan komt de realiteit hard binnen…

Het compromis

Maar sinds de introductie van de allereerste Raspberry Pi Model B op 29 februari 2012 zijn er wereldwijd meer dan acht miljoen Pi’s verkocht, waarvan 3 miljoen Pi’s 2. Dat betekent dat de Raspberry Pi Foundation ook rekening moest houden met de compatibiliteit en lage prijs van deze voorgangers.

Gelukkig heeft de Pi 3B dezelfde afmetingen als voorheen. Alle aansluitingen zitten op dezelfde plek, zodat zowel de behuizing als uitbreidingsboards (HATs) voor de Pi 2 ook op de Pi 3 passen. Net als de Pi 2 beschikt de Pi 3B over 1 GB RAM. Fast Ethernet en de 4 USB-2.0-poorten zijn net als voorheen via een gemeenschappelijke USB-bus met de nieuwe System-On-Chip (SoC) verbonden, die nu BCM2837 in plaats van BCM2836 heet.

De Raspberry Pi 3 heeft officieel dezelfde prijs als de bestaande Pi 2: 35 dollar. De nieuwe Pi is bij diverse Nederlandse webshops verkrijgbaar:

WebwinkelPrijs (ex. Verzendkosten)
SOS Solutions.nl€ 42,95
RS Components36,92

Nieuwtjes

Daarnaast beschikt de Pi 3 over tal van nieuwtjes die daadwerkelijk nut hebben. Omdat in het Internet of Things alias IoT alles draadloos met elkaar communiceert, is het erg handig dat aan de onderkant van de printplaat een nieuwe chip zit voor WLAN 802.11b/g/n en Bluetooth 4.1 (Classic en Low Energy). Deze stamt uit de Broadcom-stal, waarvoor van oudsher goede Linux-drivers zijn. De chip is via SDIO met de SoC verbonden, wat bij zeer veel gebruikers de USB-bus ontlast. De antenne zit aan de bovenkant op de locatie waar eerst de status-leds zaten. Helaas zit er maar een antenne en alleen 2.4 GHz. De wifi zal daarom niet boven de 150 Mbit/s bruto uitkomen. Dat gold echter ook al voor de meeste goedkope USB-WLAN-adapters, die normaal gesproken in combinatie met de Pi werden gebruikt. De WLAN-component Broadcom BCM43143 is identiek aan de officiële WLAN-dongle en is erg zuinig. Een nadeel van de onboard wifi- en Bluetooth-antennes is wel dat je beter geen metalen behuizing kunt gebruiken.

Meer snelheid

Met ARMv8 in plaats van ARMv7 maakt bovendien een nieuwe chip-architectuur zijn opwachting in de Pi. De kloksnelheid van de processor steeg van 900 MHz naar 1,2 GHz, wat behoorlijke snelheidsvoordelen voor bestaande software belooft.Van de 64-bit-mogelijkheden profiteert alleen nieuwe software. En die kon wel eens een tijdje op zich laten wachten: een ARMv8-kernel voor Raspian Linux nog niet in zicht. De nieuwe Cortex-A53-cores zijn bij dezelfde snelheid sneller dan de Cortex-A7-cores in de Pi 2. Onze eerste metingen bevestigen dit: in een simpele cpu-test van sysbench is de Pi 3 ongeveeer 63 procent sneller dan de Pi 2.

Maar qua video is er weinig tot niets verbeterd. Hardware-decoding voor HEVC/h.265 – no go! 4K of UHD via de HDMI-aansluiting – nope! Er is alleen ondersteuning bijgekomen voor nieuwe Surround-Sound-standaarden als DTS en Dolby Digital Plus.

Aantrekkelijke stap

Wat blijft er uiteindelijk onder de streep over? Allereerst profiteer je direct van de hogere kloksnelheid en de nieuwe draadloze aansluitmogelijkheden. Ook een nieuwe 64-bit-kernel kan in de toekomst wellicht nog wat snelheidsvoordelen bieden. Tegelijk valt de snelheidswinst echter aanzienlijk lager uit dan bij de overstap van de Pi 1 op de Pi 2. De concurrenten die nu al meer aansluitingen, meer werkgeheugen of meer snelheid bieden, hoeven zich echter geen zorgen te maken. Wie die features nodig heeft, zal door de Pi 3 niet verrast zijn. Maar alles bij elkaar is het een aantrekkelijk aanbod. Dat komt met name omdat de bestaande uitbreidingen en behuizingen gewoon blijven werken.

Meer over

BluetoothWifi

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding hoopt de provider op nieuwe klanten

Vorig jaar schreven we al over zowel de KPN inflatiecorrectie 2023 als de Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen....

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er