Parallels Desktop voor MacOS kan overweg met Windows 11

Redactie
0

Parallels heeft een update uitgebracht voor zijn virtualisatiesoftware Parallels Desktop voor macOS, die nu ook zou moeten werken met Windows 11. Via een vTPM is het mogelijk om het nieuwe besturingssysteem op Intel- en zelfs ARM-machines te installeren in een virtuele machine.

De nieuwe versie 17.1 kan ook overweg met het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dat nieuwe hardware-eisen met zich meebrengt. Compatibele machines hebben een zogenaamde Trusted Platform Module nodig, die Macs natuurlijk niet hebben – Apple heeft zijn eigen veilige elemententechnologie geïmplementeerd met de T1- of T2-chip.

Virtual Trusted Platform Modules (vTPM’s) & Boot Camp

Parallels 17.1 omzeilt het probleem nu door gebruik te maken van zogenaamde Virtual Trusted Platform Modules (vTPM’s). Dit betekent dat Windows 11 VM’s en alle volgende versies van het besturingssysteem compatibel zullen blijven, aldus het bedrijf. De vTPM’s zijn standaard actief voor Windows 11, voegde het eraan toe.

De ontbrekende TPM (2.0) in de Mac zorgt ervoor dat Windows 11 niet meer rechtstreeks via Boot Camp kan worden geïnstalleerd – Apple heeft hier nog geen commentaar op gegeven. Een VM blijft dus de enige manier. Apple voldoet ruimschoots aan de overige Windows 11-eisen, zoals 4 GByte RAM en ten minste 64 GByte massaopslag.


parallels desktop macOS windows


Ook VM op ARM Macs

Volgens Parallels is het mogelijk om Windows 10 VM’s te upgraden naar Windows 11. De vTPM ondersteuning werkt automatisch.

Praktisch: Installaties op ARM Macs (met Windows 11 voor ARM) zijn ook mogelijk. Microsoft zelf had dit eigenlijk officieel afgewimpeld.

Ondersteuning voor macOS 12 alias Monterey, die waarschijnlijk zeer binnenkort wordt uitgebracht, is nu officieel en de gebruikerservaring op ARM Macs wordt verondersteld hier beter te zijn – onder andere de kopieer-en-plak functie tussen VM en host machine.

Andere verbeteringen

De standaardgrootte van virtuele machines is verhoogd van 32 naar 64 GBytes. Parallels Desktop 17.1 belooft ook verbeteringen voor grafisch zware titels zoals “WoW”, “World of Tanks” of “Tomb Raider 3”.

Een andere nieuwe functie is de ondersteuning van VirGL in Virtio GPU, waarmee 3D-versnelling mogelijk zou moeten zijn onder Linux. Parallels Tools moet hiervoor geïnstalleerd zijn. Parallels Desktop kost 80 euro per jaar voor privégebruikers, upgrades zijn verkrijgbaar voor 50 euro. Volledige versies (zonder upgrade-mogelijkheid) zijn verkrijgbaar vanaf 100 euro.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


c't 07/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11-patch werkt niet goed met Ryzen-processor

Onder Windows 11 is na een patch de level 3-cache van AMD's Ryzen-processor nu nog lamlendiger dan in het begin en ze draaien langzamer dan onder Wind...

Microsoft toont truc om Windows 11 geïnstalleerd te krijgen

Microsoft beschrijft een truc hoe Windows 11 geïnstalleerd kan worden op computers met hardware die eigenlijk niet ondersteund wordt. Tegelijkertijd w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er