No More Ransom

Noud van Kruysbergen
0

nomoreransomRansomware lijkt momenteel aan een flinke opmars bezig. Daarbij worden allerlei ‘creatieve’ manieren bedacht om de malware op je systeem te krijgen. Meestal word je ertoe verleid een geprepareerd Word-document aan te klikken dat als bijlage aan een vervalste e-mail is toegevoegd. Het lijkt dan om een onbetaalde rekening of iets dergelijks te gaan.

Bij de ransomware Jaff gaat het niet om een Word-bestand, maar een gemanipuleerd PDF-bestand als bijlage. Als je dat opent, moet je bij het PDF-programma nog een beveiligingswaarschuwing wegklikken, maar dan wordt alsnog een Word-document met macro’s uit het PDF-bestand geëxtraheerd en geopend. Je bestanden worden dan versleuteld en zijn niet meer te openen. Voor het vrijgeven van de bestanden wordt losgeld ter hoogte van2 bitcoins gevraagd (momenteel zo’n 4200 euro).

Kaspersky Lab is actief in de strijd tegen ransomware en heeft naast beveiligingsoplossingen die daar tegen beschermen vorig jaar in samenwerking met onder meer Europol en de Nederlandse politie de online portal No More Ransom gelanceerd (nomoreransom.org). Die portal is gericht op het informeren van het publiek over de gevaren van ransomware en helpt slachtoffers om hun gegevens te herstellen zonder losgeld te betalen aan cybercriminelen door gevonden sleutels online te zetten – op het moment van schrijven was die er voor Jaff helaas nog niet. Er wordt in ieder geval het eenduidige advies gegeven om bij een infectie met ransomware nooit te betalen.

Meer over

Malware

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Windows 11 24H2: dit is wat je kunt verwachten van deze nieuwe versie

Windows 11, versie 24H2, staat gepland voor release in het najaar van 2024, naar verwachting eind september tot midden oktober 2024. Deelnemers aan he...

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
Jornt van der Wiel
Lezer
Jornt van der Wiel