Nieuwe Raspberri Pi 3A+ is echt de laatste Pi

Noud van Kruysbergen
0

In november 2018 verraste de Raspberry Pi Foundation de wereld met een nieuw Pi-model, namelijk de Pi 3 A+. Die is te koop voor 28 euro. Maar, werd er bij de aankondiging bij gezegd, dit is echt de laatste van de klassieke Pi’s, want de volgende generatie zal een nieuwere chip moeten krijgen omdat de grenzen van de huidige bereikt zijn.

Het vorige model A+ was de tegenhanger van de Pi B+. Bij de Pi 2B en 3B is er nooit een A-model gemaakt. Zoals gebruikelijk is een Pi met de kleinere vormfactor A een uitgeklede versie van die met vormfactor B. Op de printplaat ter grootte van een HAT (5,5 × 6,5 cm) zit geen ethernetpoort en geen usb-hub. De A moet het doen met een enkele usb-poort. Ook is de hoeveelheid werkgeheugen gehalveerd (512 MB).

De SoC (System- on-a-Chip) is exact dezelfde als bij de volwaardige B+, dus ook wifi en bluetooth zitten erop. Dus als je zonder ethernet, met minder usb-poorten en minder RAM kunt leven, is dit een goedkoper en kleiner alternatief voor de Pi 3B+. De Pi-organisatie sluit de serie wel af in stijl, want een officiële rood-witte behuizing voor de A+ werd meteen ook aangekondigd.

Meer over de nieuwe Raspberry Pi 3A+ kun je lezen in c’t 1-2/2019. die eind december verschijnt.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Raspberry Pi 3B+ met snellere netwerkverbindingen

Elk jaar komt er weer een nieuwe Raspberry Pi. In 2016 was het de Raspberry Pi 3, in 2017 arriveerde de Zero W. En in 2018 verscheen op Pi Day (14-3) ...

Nieuwe Raspbian met betere startup-wizard

In de oktober-update van Raspbian, het door de Raspberry Pi Foundation ondersteunde besturingssysteem voor de Raspberry Pi, zit een verbeterde startup...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er