Geen nieuwe onderdelen of pc’s door hittegolf – toeleveringsproblemen

Redactie
0

China lijdt momenteel onder wat waarschijnlijk de ergste hittegolf in de geschiedenis is. Op veel plaatsen moet de industrie nu al elektriciteit besparen. De productie en toelevering van veel chips en andere (pc-)componenten komt hierdoor nog verder onder druk te staan.

De ergste hittegolf in de geschiedenis van China treft niet alleen de plaatselijke bevolking, maar zal waarschijnlijk ook de mondiale toeleveringsketens opnieuw onder druk zetten. Volgens de Chinese autoriteiten zijn tientallen rivieren opgedroogd als gevolg van de extreme temperaturen en de droogte, met ernstige gevolgen voor de elektriciteitsvoorziening

In de bijzonder zwaar getroffen provincie Sichuan bijvoorbeeld is de industrie sterk afhankelijk van waterkracht, terwijl tegelijkertijd de vraag naar elektriciteit, vooral voor airconditioning, de laatste weken explosief is gestegen. Als gevolg daarvan is in verschillende provincies de stroom reeds afgesneden; bedrijven in Sichuan zijn er sinds juli door getroffen. De provincie is ook een bijzonder belangrijke vestigingsplaats voor de halfgeleiderindustrie.

Extreme hittegolf

De hittegolf in China heeft nu 70 dagen geduurd, de langste sinds het begin van de metingen, meldt CNN. In de klimaatgeschiedenis van de wereld is er “niets wat ook maar enigszins vergelijkbaar is met wat er in China gebeurt,” vertelt weerhistoricus Maximiliano Herrera aan New Scientist. De hittegolf combineert extreme intensiteit met extreme duur en treft een enorm gebied. In de centrale Chinese metropool Chongqing, met zijn 30 miljoen inwoners, werd enkele dagen geleden een maximumtemperatuur van 45 °C bereikt, waarna het ’s nachts niet onder 34,9 °C daalde. Al meer dan 20 dagen is de temperatuur daar niet onder de 30 °C gedaald. Intussen gaan foto’s van China’s opgedroogde rivieren en meren de hele wereld over.

droogte remt chipproductie

Om het tekort aan waterkracht op te vangen, draaien kolengestookte elektriciteitscentrales al weken op volle toeren. In Sichuan produceren de 67 lokale kolengestookte elektriciteitscentrales momenteel 50 procent meer elektriciteit dan hun geplande capaciteit, melden de staatsmedia. Al meer dan een week lang rantsoeneert de provincie de elektriciteit voor haar 81 miljoen inwoners en de industrie. Normaal komt 82 procent van de energie van waterkracht. In de centrale Chinese provincie Hubei heeft het waterpeil van de Yangtze-rivier het laagste peil bereikt sinds het begin van de metingen in 1865. Het extreme weer heeft ook gevolgen voor de landbouw en kan de wereldwijde voedselcrisis nog verergeren.

Beperking na beperking

Om elektriciteit te besparen worden intussen in veel metropolen de airconditioners zachter gezet en de lichten en roltrappen uitgeschakeld. De provinciale regering in Zhejiang vaardigde begin augustus een noodplan uit om de productie bij bedrijven gedurende één tot twee dagen per week stil te leggen. In Jiangsu zijn soortgelijke maatregelen genomen.

In Shanghai klaagden bedrijven over stroomonderbrekingen die vorige week verscheidene uren duurden. Bedrijven in Sichuan en Chongqing zijn al sinds juli getroffen door bezuinigingen, die in sommige gevallen ook productiestops betekenen.

De stroomonderbrekingen en productiestops in de halfgeleiderindustrie en andere sectoren kunnen nog verergeren als de hittegolf aanhoudt. Bovenop aanhoudende problemen in de transportsector zal dit de verkrijgbaarheid van pc’s en onderdelen geen goed doen. Prijzen van grafische kaarten en andere componenten kunnen daardoor opnieuw gaan stijgen.

Nvidia GeForce RXT 3070, 3080, 3090 test benchmark

Voor de Chinese regering is de bevoorrading van particuliere huishoudens en openbare instellingen een prioriteit. Door de gedwongen sluitingen zou de worstelende industriële productie verder kunnen lijden. In ieder geval komt de economie niet weer op gang na de lockdowns in het voorjaar. De redenen zijn niet alleen de zeer strenge Covid-maatregelen, die ook de toeleveringsketens van wereldspelers als Apple bedreigen, maar ook de ernstige crises in de vastgoed- en de banksector.

 

Lees meer over IT-ontwikkeling en hardware-nieuws in c't 05/2024

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er