Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Elwin Hodžić
0

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie laptops met AI is dat Qualcomm, en niet Intel, de eerste modellen zal aandrijven.

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Integratie van AI

Microsoft integreert kunstmatige intelligentie (AI) in zijn laptops. Het Amerikaanse technologieconcern heeft een nieuwe computercategorie geïntroduceerd genaamd Copilot Plus PC, waarin AI een cruciale rol speelt. Deze laptops die op Windows draaien bevatten ingebouwde AI-hardware en bieden ondersteuning voor AI-functies door het hele besturingssysteem.


Op de hoogte blijven van de nieuwe Windows-laptops met AI?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Nieuwe Copilot Plus-pc’s

Microsoft-CEO Satya Nadella heeft de Copilot Plus-pc’s geprezen als “de snelste, meest AI-compatibele pc’s ooit gebouwd.” Tijdens het lanceringsevenement op het hoofdkantoor van het bedrijf in Redmond, Washington, heeft Nadella aangekondigd dat alle grote laptoppartners van Microsoft, zoals Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer en Asus, hun eigen Copilot Plus-pc’s zullen lanceren.

Tijdens hetzelfde evenement heeft Microsoft twee eigen apparaten gepresenteerd als onderdeel van de Surface-serie: de nieuwe Surface Pro en de Surface Laptop. Beide apparaten bevatten Qualcomm Snapdragon X Plus- en Snapdragon X Elite-chips. Deze chips zijn uitgerust met een Qualcomm Hexagon Neural Processing Unit (NPU) die 45 biljoen rekenbewerkingen per seconde kan uitvoeren. De krachtige neurale processoren maken de geïntegreerde AI-functies mogelijk.

Nieuwe AI-Functies en beveiliging

Een van de belangrijkste nieuwe functies is de zogenaamde ‘Recall’-functie, die AI gebruikt om een doorzoekbaar ‘fotografisch geheugen’ te creëren van alles wat gebruikers op hun pc hebben gedaan en gezien. De gegevens blijven op de pc staan en worden niet gebruikt om de AI-modellen van Microsoft te trainen, zo meldt de website Engadget. Meer dan 40 AI-modellen zullen op de laptops draaien als onderdeel van Windows 11 om de nieuwe functies te ondersteunen. Ook zal de ingebouwde AI-assistent van Microsoft, Copilot, het GPT-4-model van OpenAI ondersteunen, dat onlangs werd onthuld.

Nieuw tijdperk van Windows-laptops

Microsoft prijst de Copilot Plus-apparaten aan als het begin van een nieuw tijdperk van Windows-laptops. De nieuwe AI-functies zijn ontworpen om met elke processorhardware te werken, zo meldt The Verge, die eraan toevoegt: “Het potentieel om transformatief te zijn, bestaat, ondanks dat het twee grote inzetten op onbewezen hardware en software betreft.”

Prestaties en vergelijking met Apple

Yusuf Mehdi, de Windows-manager van Microsoft, verklaarde dat de nieuwe laptops “58 procent sneller zullen zijn” dan een MacBook Air met een M3-processor. Het is echter nog onduidelijk of dit van toepassing is op alle Copilot Plus pc-laptops of alleen op de modellen met Qualcomm-processors. Ondertussen heeft Apple al krachtigere M3-chips geïntroduceerd in zijn laptops en recentelijk een M4-chip in de nieuwe iPad Pro.

Technische eisen en beschikbaarheid

Microsoft stelt dat Copilot Plus-pc’s moeten voldoen aan specifieke technische vereisten om de beloofde prestaties te garanderen. Deze omvatten een ssd van minstens 256 GB, een geïntegreerde neurale processor en 16 GB geheugen. Voor de ARM-gebaseerde modellen met Qualcomm-chips wordt een batterijduur van maximaal 15 uur actief internetgebruik verwacht. De eerste Copilot Plus-pc’s met Qualcomm-processors worden naar verwachting op 18 juni op de markt gebracht, terwijl modellen met Intel- en AMD-processors later zullen volgen.


Op de hoogte blijven van de nieuwe Windows-laptops met AI?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Chat GPT 4 gebruiken: dit is het verschil tussen GPT-3 & GPT-4

De lancering van GPT-4 heeft de intelligentie van ChatGPT naar een hoger niveau gebracht maar hoe kun je effectief de nieuwe Chat GPT gebruiken en wat...

GitHub Copilot: dit moet je weten over deze AI-programmeerassistent

Benieuwd naar wat GitHub Copilot is en wat je er nou eigenlijk mee kunt doen? In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal kunt doen met de AI-assi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er