Nieuwe Firefox-versie voor desktop en Android

Daniel Dupré
0

Er is een nieuwe versie van webbrowser Firefox verschenen: voor de desktop is nu versie 80 beschikbaar en met de naam ‘Firefox Daylight’ heeft Mozilla een nieuwe versie voor Android uitgebracht.

Firefox 80 browser

De update voor Android is groter dan de desktop-versie. De browser voor mobiele apparaten heeft zowel een nieuwe gebruikersinterface als een nieuwe rendering-engine. De wijzigingen van de nieuwe desktop-browser zijn ondanks het ronde versienummer 80 eerder cosmetisch en beperkt tot kleine verbeteringen en de gebruikelijke patches voor fouten en beveiligingslekken.

De nieuwe Firefox voor Android is al een tijd lang beschikbaar als stabiele versie, maar wordt nu pas op grote schaal verspreid via de auto-updatefunctie. Sinds gisteren wordt versie 80 uitgerold aan gebruikers in Europa, vanaf donderdag 26 augustus ook in de VS en Canada. De release met de naam ‘Firefox Daylight’ gebruikt voor het eerst Mozilla’s eigen rendering-engine GeckoView, waar de ontwikkelaars van Mozilla al ruim een jaar aan werken. GeckoView zou volgens de ontwikkelaars sneller moeten werken.

Daarnaast is de gebruikersinterface flink herzien. Zo kan de adresbalk nu worden verplaatst, kunnen tabbladen worden gegroepeerd en kun je video’s via de Picture-in-Picture-functie over andere inhoud plaatsen. Bovendien heeft Mozilla verbeteringen aangebracht aan de bescherming tegen tracking.

De wijzigingen hebben nog niet op veel bijval kunnen rekenen: in de Play Store van Google stapelen zich momenteel de slechte beoordelingen en gefrustreerde commentaren op. Enerzijds richt de kritiek zich op de veranderde interface die veel gebruikers heeft verrast en niet als verbetering beschouwen. Ook klagen gebruikers dat de browser langzamer aanvoelt en dat hij instabiel zou zijn.

Een ander punt van kritiek is de minimale ondersteuning voor add-ons. Zoals Mozilla in een blogbericht over de nieuwe versie schrijft, stelt Firefox Daylight op dit moment alleen ‘de top 9 add-ons voor verbeterde privacy en gebruikerservaring’ uit het ‘Recommended Extensions program’ van Mozilla beschikbaar. Het is wel de bedoeling dat de selectie in de toekomst zal worden uitgebreid.

Bij de desktopversie van Firefox zijn de wijzigingen discreter. Naast de bugfixes en het dichten van beveiligingsgaten is de welkomstpagina voor nieuwe gebruikers herzien. Bovendien kan de browser – die net als veel concurrenten pdf’s kan weergeven – nu worden ingesteld als de standaard pdf-viewer van het besturingssysteem.

Het feit dat Firefox de betiteling van het hoofdwachtwoord (‘master password’) heeft gewijzigd, heeft veel media-aandacht gekregen. Het gebruik van termen als ‘master’, ‘slave’ of ‘blacklist’ is het onderwerp van een debat over discriminerend taalgebruik in de IT. Diverse grote software projecten zoals GitHub of de Linux kernel vermijden nu zulke terminologie. Firefox volgt het voorbeeld en noemt het hoofdwachtwoord voor opgeslagen aanmeldingen in de Engelstalige versie nu ‘Primary password’. Een volledige lijst met wijzigingen in Firefox 80 is te vinden in de Release Notes en de bijbehorende ontwikkelaarsinformatie.

De nieuwe versies van Firefox Desktop en Firefox voor Android zullen via auto-update worden uitgerold bij bestaande gebruikers en kunnen worden gedownload van de Mozilla Firefox website of de Google Play Store.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

(Sylvester Tremmel / Daniel Dupré)

Meer softwarenieuws lees je in c't magazine 11/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Passkeys- c’t magazine 11/2023 staat voor je klaar

c't magazine 11/2023 staat voor je klaar. Je kunt de nieuwe editie nu bestellen en lezen.

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er