Nieuwe Edge op basis van Chromium verkrijgbaar

Daniel Dupré
0

 

Edge Chromium

Na een ontwikkelings- en testperiode van een jaar heeft Microsoft vandaag de nieuwe Edge-versie voor Windows 10 beschikbaar gesteld. Dit is de eerste versie van de browser die gebaseerd is op Chromium van Google.

Microsoft heeft de bètafase afgesloten en stelt de nieuwe browser beschikbaar aan alle gebruikers van Windows 10 vanaf versie 1803. De browser wordt meegeleverd met een update die je installeert via de Windows update-functie. Volgens Microsoft zal de browser om de zes weken vernieuwd worden.

Met de overstap van de Edge HTMLengine naar de vrije render-engine van Chromium wil Microsoft profiteren van de mogelijkheden die de opensourcesamenwerking bij de ontwikkeling te bieden heeft. De overstap moet de prestaties en webcompatibiliteit van de browser vergroten. Bovendien is de compatibiliteit met Chrome een voordeel: ontwikkelaars kunnen hun uitbreidingen praktisch onveranderd aanbieden voor de nieuwe Edge-versie.

De wijzigingen en vernieuwingen die de nieuwe browserversie binnen Windows 10 introduceert, heeft Microsoft in een online-artikel gepubliceerd.

Zodra de update is geïnstalleerd, worden alle entry’s in het startmenu, in de tiles, de snelkoppelingspictogrammen van de taakbalk en op de desktop van de oude versie van de browser vervangen door de nieuwe, samen met het nieuwe Edge-logo.

De oude versie van Edge zal na de update weliswaar nog in Windows 10 zitten, maar je kunt hem dan niet meer openen. Het besturingssysteem zal in alle gevallen de nieuwe browser openen, waardoor de oude browser eigenlijk geen functie meer heeft. De kans is dan ook groot dat Microsoft in toekomstige update de code uit het besturingssysteem zal verwijderen.

In omgevingen waar het van belang is om de oude versie van Edge nog enige tijd te gebruiken, is het mogelijk om een side-by-side-modus te gebruiken. Hoe je dit moet doen, heeft Microsoft wederom in een online-artikel beschreven.

 

Meer nieuws lees je in c't 12/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Google heeft zijn nieuwste AI-model geïntroduceerd, dat volgens de techgigant het grootste en krachtigste model van kunstmatige intelligentie tot nu t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er