Asus Z790 moederborden aangekondigd voor Intel 13th gen

Elwin Hodžić
0

Vandaag heeft Asus een uitgebreide reeks van nieuwe Intel Z790 moederborden aangekondigd in de ROG Maximus-, ROG Strix-, TUF Gaming- en Prime-productfamilies waarbij wat verbeteringen en vernieuwingen zijn toegepast ten opzichte van de Z690-serie.

Asus lanceert Z790-serie moederborden voor de nieuwste Intel CPU's

Ondersteuning voor de nieuwste 13e generatie Intel Core-processors

De nieuw aangekondigde moederborden van Asus uit de Z790-serie zijn allemaal gebouwd om de nieuwste 13e generatie Intel Core-processors te ondersteunen. Voor gebruikers die een next-gen machine willen bouwen of hun bestaande systeem willen upgraden zijn deze nieuwe Asus moederborden zeker interessant. Asus onderscheidt zich door exclusieve technologieën zoals AEMP II, AI Overclocking en AI Cooling II en gebruiksvriendelijke functies zoals Q-Design.

Asus Z790 moederborden met nieuwe AEMP II

Toen Asus voor het eerst zijn vorige generatie Z690-modellen lanceerde, waren DDR5-geheugenmodules pas onlangs op de markt uitgekomen. Veel bouwers zochten de zekerheid dat hun nieuwe geheugen zou werken zoals geadverteerd op hun nieuwe moederborden.

Asus heeft er alles aan gedaan om dat mogelijk te maken. Zo werkte het bedrijf nauw samen met een breed scala aan industriële partners. Hierdoor slaagde Asus erin om AEMP II (oftewel ASUS Enhanced Memory Profile II) aan te bieden.

Door middel van AEMP II is er een betere en bredere compatibiliteit met populaire RAM-merken. Ook is het mogelijk om tot 37,5% hogere snelheden te behalen dan de basisspecificaties van DDR5-4800.

Verbeterde AI Overclocking op Asus Z790 moederborden

Door uitgebreid onderzoek is Asus erin geslaagd om hun AI Overclocking tool te verbeteren. De tool van Asus is toonaangevend op het gebied van gebruiksgemak en overklokprestaties.

De CPU-kloksnelheid wordt verhoogd voor zowel licht threaded als all-core workloads met slechts één klik op de tool. De geavanceerde intelligentie van AI Overclockingmonitort ook de efficiëntie van de CPU-koeler en veranderingen in de besturingsomgeving van een pc om parameters in de loop van de tijd af te stemmen. Dit zorgt voor de beste prestaties met de unieke set componenten van elk systeem.

De AI Overclocking tool zal beschikbaar zijn op alle ROG Maximus- en ROG Strix Z790-moederborden.

Asus AI Cooling II

De AI Cooling II functie monitort automatisch de CPU-temperaturen en past de ventilatoren dynamisch aan op optimale snelheden. Via FanXpert in de Asus Armory Crate-app kunnen gebruikers deze functie inschakelen. Vervolgens wordt een machine learning-algoritme tijdens een korte stresstest gebruikt om gegevens over het systeem te verzamelen.

Aan de hand van de stresstest wordt de laagste ventilatorsnelheid berekent die nodig is om het systeem effectief te koelen. Tegelijkertijd zorgt de tool ook voor een minimaal geluidsniveau van de ventilators. Bij aanhoudende belasting kan het geluid van de systeemventilator met maximaal 5,7 dB verminderd worden. Door dit zelfaanpassende systeem hebben gebruikers altijd koelvermogen wanneer ze dat nodig hebben en een stille werking wanneer ze dat willen.

ASUS heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om FanXpert te updaten met de volledige set ventilatorkalibratie- en besturingsopties. Via de handige Armory Crate-app in Windows krijgen gebruikers toewijzing van zowel temperatuurinvoer als ventilatorreacties.

Asus Q-Design

Met Asus Q-Design neemt de fabrikant pijnpunten weg bij het installeren, het oplossen van problemen en het upgraden van grafische kaarten, M.2-schijven en geheugenmodules.

Traditionele DIMM-slotontwerpen vereisen dat gebruikers beide zijden van de geheugenstick vergrendelen. Voor mensen met grotere vingers was het niet altijd even gemakkelijk om de vergrendeling die zich het dichtst bij de grafische kaart bevindt te ontgrendelen. Daarom heeft ASUS zijn enkelzijdige Q-DIMM-vergrendelingsontwerp ook geïmplementeerd op al zijn Z790-moederborden.

Met deze opstelling hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken over een vergrendeling die zich mogelijk te dicht bij een grafische kaart bevindt. Een enkele vergrendeling aan de gemakkelijker toegankelijke kant van de DIMM-sleuf is voldoende om een ​​geheugenstick stevig op zijn plaats te houden. RAM installeren en het eventueel later upgraden is hierdoor velemalen eenvoudiger geworden.

Lees meer ovr4 c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Hackers misbruiken o.a. Hyper-V beveiligingslekken in Windows

Momenteel maken hackers gebruik van twee beveiligingslekken in verschillende versies van Windows en Windows Server. Daarnaast zijn nog twee andere kwe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er