Nieuw besturingssysteem voor volgende generatie Sonos-speakers

Daniel Dupré
0

In juni zal Sonos zijn huidige speakers van een nieuw besturingssysteem voorzien. Het audiobedrijf zegt ook op termijn de app opnieuw te zullen ontwerpen. ‘Sonos S2’ moet het voor gebruikers mogelijk maken de speakers verder aan hun persoonlijke wensen aan te passen en high-res-audioformaten af te spelen, schrijft Sonos in een persbericht. Verdere details over de nieuwe functies ontbreken nog.

Sonos

(Bron: Sonos)

Het nieuwe Sonos-systeem zal alleen draaien op de nieuwere apparaten van Sonos. Oudere Sonos-speakers worden beschouwd als ‘legacy-apparaten’ en worden niet ondersteund door het besturingssysteem. Deze legacy-apparaten kunnen nog steeds worden gebruikt, maar zullen niet werken met Sonos S2.

Volgens Sonos beschikken de oudere modellen niet over voldoende geheugen en rekenkracht om de nieuwe functies te ondersteunen. In januari beloofde Sonos nog dat je de oudere apparaten zou kunnen blijven gebruiken naast de nieuwe apparaten.

Sonos houdt zich aan zijn belofte, maar als je nieuwe en oude apparaten samen wilt blijven gebruiken, zul je het hele systeem op het oude besturingssysteem moeten draaien en zul je dus niet de nieuwe functies kunnen gebruiken. De oude Sonos-applicatie zal beschikbaar blijven in de app-stores. Het enige alternatief is om twee aparte groepen naast elkaar te gebruiken.

Sonos biedt al een aantal maanden een programma aan waarmee eigenaren van legacy-apparaten hun luidsprekers met korting kunnen opwaarderen naar nieuwere apparaten. De omstreden bepaling was dat het oude apparaat – ook als het nog perfect werkte – moest worden ‘bricked’, ofwel onklaar worden gemaakt. Na een golf van kritiek heeft Sonos die eis geschrapt. Gebruikers komen dus nog steeds in aanmerking voor het kortingsprogramma en kunnen hun oude apparaten behouden.

(Daniel Herbig)

Meer nieuwtjes lees je in c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Reserveer nu: De complete gids voor Windows 11

Wil je alles weten over de nieuwe mogelijkheden van Windows 11? In deze herziene speciale editie ontdek je de nieuwste functies.

Gnome 44 release: nieuwe versie maar wel zonder GTK3

Met de release van Gnome 44 is er een nieuwe versie van de gratis Linux-desktopomgeving uitgebracht, waarin belangrijke innovaties zijn doorgevoerd. Z...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er