Microsoft brengt zijn nieuwe Windows Server 2022 uit

Redactie
0

Microsoft brengt zijn nieuwste besturingssysteem Windows Server 2022 zonder veel ophef uit in de varianten Standard, Datacenter en Datacenter Azure Edition. Zoals blijkt uit verschillende vroege gebruikersrapporten, zit er een Windows 21H2 onder de motorkap. Veel updates zullen de gebruikers bekend voorkomen. Ook is een summit aangekondigd voor de presentatie van de Windows Server.

windows server 2022 azure

Beveiligingsupdates & Azure

Het merendeel van de nieuwe functies was begin dit jaar al door Microsoft aangekondigd, onder andere op het gebied van beveiliging: De nieuwe Windows Server zou beter beveiligd zijn tegen firmware-aanvallen door op te starten met Trusted Platform Module 2.0 & System Guard.

Bovendien virtualiseert en beschermt Windows Defender inloggegevens in een geïsoleerd proces dat Credential Guard wordt genoemd. HVCI daarentegen virtualiseert kernelcode en stuurprogramma’s om uitvoerbare code te isoleren en controleert deze vóór uitvoering.

HTTPS en TLS 1.3 zijn nu standaard ingeschakeld. Voor SMB kan, indien gewenst, AES-256 encryptie worden gebruikt. Veel van deze vernieuwingen zouden gebruikers bekend voor moeten komen, want hoewel Microsoft ze Secured-Core Server noemt, had Windows 10 ze eind 2019 al gekregen.

Azure Arc

Bovendien koppelt Microsoft zijn on-premises server nauwer aan zijn eigen Azure cloud: zo moeten beheerders in de toekomst alle systemen centraal beheren in Azure Arc, ongeacht hun locatie. Onder andere Azure Policy, Azure Monitor en Azure Defender kunnen voor het eigen datacenter met een paar klikken in het Windows Admin Center worden toegevoegd.

Deze laatste bevindt zich nu in v2103, de update heeft vooral betrekking op de gebieden virtualisatie en event monitoring. De Storage Migration Service is ook bijgewerkt; het moet nu mogelijk zijn om lokale en uitbestede Windows-servers naadloos met elkaar te verbinden in Azure, zodat gegevens snel kunnen worden uitgewisseld.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Windows containers

Tenslotte pakken de ontwikkelaars ook de Windows containers aan. Microsoft heeft de ondersteuning voor Kubernetes uitgebreid en de omvang van containers verkleind.

.NET-toepassingen kunnen door gebruikers in containers worden verpakt, zodat ze vervolgens via de Azure Container Registry aan andere clouddiensten kunnen worden aangeboden. Geneste virtualisatie – Hyper-V op een virtuele machine – werkt nu ook op AMD-systemen.

Alleen als LTSC versie

Microsoft biedt de nieuwe Windows Server 2022 uitsluitend aan als een LTSC-release. Dit betekent dat het besturingssysteem vijf jaar reguliere ondersteuning krijgt en nog eens vijf jaar uitgebreide ondersteuning. De halfjaarlijkse SAC-releases komen daarentegen te vervallen; gebruikers moeten overstappen op Azure Stack HCI.

Summit Windows Server 2022

Wie het nieuwe besturingssysteem wil uitproberen, kan dat doen met een gratis evaluatieversie die beperkt is tot 180 dagen.
Op 16 september volgt de presentatie in de Windows Server Summit 2021

windows server 2022

Lees meer over Windows in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Bestanden in Windows beheren: zes alternatieven voor Verkenner

Windows Verkenner kan maar één map tegelijk tonen en is ook op andere punten beperkt. We testen zes alternatieven voor bestanden in Windows beheren.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er