Microsoft blijft investeren in de ChatGPT bot van OpenAI

Elwin Hodžić
0

Het Amerikaanse bedrijf Microsoft investeert 10 miljard dollar in OpenAI (de makers van de ChatGPT bot). Hiermee wil Microsoft zijn AI-divisie versterken en door deze investering zal OpenAI ook meer cloud computing-kracht krijgen.

ChatGPT: malware laten programmeren door de bot van OpenAI

Nieuwe investeringen in OpenAI door Microsoft

Microsoft heeft aangekondigd dat zij hun engagement met OpenAI zullen versterken met een nieuwe investering van meerdere miljarden dollars, zonder het precieze bedrag te noemen. Het Bloomberg-rapport meldt echter dat het bedrag 10 miljard dollar is. De investering moet OpenAI ondersteunen in de ontwikkeling van hun AI-tool ChatGPT, die sinds zijn lancering in november veel aandacht heeft getrokken en debat heeft opgewekt over de rol van kunstmatige intelligentie.

Volgens het Bloomberg-rapport zei een persoon die bekend was met de gesprekken, die weigerde genoemd te worden omdat de informatie niet openbaar is, dat de meerjarige investering $ 10 miljard bedroeg. Er gingen al geruchten over het investeringsbedrag . Volgens Bloomberg zou het bedrag alle eerdere investeringen van Microsoft overtreffen.

Microsoft behoort tot een van de eerste (en wellicht grootste) investeerders in het bedrijf OpenAI. Zo investeerde de softwaregigant in 2019 al 1 miljard dollar in het bedrijf waarbij er later nog meer geld is bijgekomen. Hiermee probeert Microsoft te concurreren met bedrijven zoals Alphabet en Meta om een groter aandeel te verkrijgen in de groeiende markt voor kunstmatige intelligentie. De deal met OpenAI zou de Microsoft Azure-cloud moeten versterken. Ook probeert Microsoft om OpenAI te voor zien van extra speciaal gebouwde supercomputers om complexe AI-modellen aan te drijven en hun onderzoek met betrekking tot kunstmatige intelligentie te ondersteunen.

Wat is het doel van Microsoft met investeren in ChatGPT?

De waarde van Microsofts nieuwe investering in OpenAI zal voornamelijk zitten in Microsofts ondersteuning met Azure cloud computing-kracht voor OpenAI’s AI-systemen. Althans zo wordt dit beschreven door Bloomberg, met referentie naar twee betrokken bronnen.

ChatGPT voor Microsoft Azure klanten

Onlangs heeft Microsoft aangekondigd dat ChatGPT binnenkort beschikbaar zal zijn voor klanten van hun clouddienst Azure. De dienst biedt Azure-klanten toegang tot diverse OpenAI-tools. Denk hierbij aan het GPT-3.5 spraaksysteem waarop ChatGPT is gebaseerd en het DALL-E-model voor het genereren van afbeeldingen uit tekstprompts. Gebruikers van Microsoft Azure kunnen de OpenAI-producten inzetten in hun eigen cloud-applicaties.

Het verbeteren van Microsofts eigen software met behulp van OpenAI

Momenteel gebruikt Microsoft zelf de AI-ontwikkelaarstaal om zijn Copilot-programmeertool te automatiseren. Ook is de softwaregigant van plan de technologie van OpenAI te integreren in zijn Bing-zoekmachine, kantoorproductiviteitstoepassingen, Microsoft Teams en beveiligingssoftware, volgens Bloomberg.


Gratis het laatste nieuws ontvangen over ChatGPT? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees meer over kunstmatige intelligentie in c't 05/2024

Meer over

ChatGPT

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

20 jaar Fritzbox: een blik op zowel het verleden als de toekomst

De rode routers hebben zowel in Duitsland als Nederland een aanzienlijke niche veroverd en hebben een loyale schare fans. We kijken in dit artikel nie...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er