Microsoft bevestigt instapversie Xbox Series S

Daniel Dupré
0

Microsoft heeft een einde gemaakt aan de geruchten en heeft bevestigd dat er een kleinere en goedkopere variant van de nieuwe Xbox Series X zal verschijnen: de Xbox Series S. De fabrikant belooft ‘Next-gen prestaties in de meest compacte Xbox aller tijden’ en noemt ook direct een prijs van 300 euro.

Microsoft Xbox Series S

(Bron: Microsoft)

Zowel Microsoft als concurrent Sony doen bijzonder moeilijk wat betreft het bekendmaken van de prijzen voor hun komende nieuwe gameconsoles, de Xbox Series X en Playstation 5. Microsoft wil met de instapconsole echter blijkbaar direct proberen klanten te winnen door de prijs van 300 euro voor de Xbox series S al op voorhand te noemen. Volgens de officiële Tweet zouden er binnenkort meer details moeten volgen.

Op de eerste blik is er, afgezien van de grootte, een opvallend verschil tussen Xbox series X en Xbox series S: het kleine model heeft geen UHD Blu-ray drive. Dat betekent dat je games alleen in digitale versie vanuit de Store zult kunnen installeren.

Geruchten over de Xbox Series S met codenaam Lockhart doen al sinds 2018 de ronde, een ook zijn enkele mogelijke specificaties bekend. De acht Zen 2 processorkernen van de Xbox Series X zit ook in de series S, maar volgens de geruchten zal Microsoft grafische eenheid beperken tot 4 FP32 teraflops. Dit zou zo’n twee derde lagere gpu-prestaties betekenen dan zijn grote broer. Zelfs de huidige Xbox One X heeft met 6 FP32 teraflops meer grafische rekenkracht. Maar daar zitten wel een verouderde GCN-architectuur en beduidend zwakkere cpu-kernen in. Wat het werkgeheugen betreft zal de Xbox Series S volgens bronnen van 10 GB GDDR6-ram worden voorzien, waarvan 7,5 GB beschikbaar is voor games.

Volgens Brad Sams van Thurrott, die goede contacten in Microsoft-kringen heeft, zou de Xbox Series S een 512GB-ssd krijgen (Xbox Series X: 1 TB). Uit het getoonde reclamemateriaal is af te leiden dat de console 1080p en 1440p gaming moet kunnen ondersteunen – plus upscaling naar 4K. Verder zijn alle hardware kenmerken van het grote model aanwezig, inclusief raytracing. Sams had al vóór de aankondiging van Microsoft foto’s van de Xbox Series S gepubliceerd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

 

(Mark Mantel/Daniel Dupré)

Meer hardware nieuws lees je in c't okt/2020

Deel dit artikel

Lees ook

Google Chrome krijgt functie voor eenvoudigere wachtwoordwijziging

Gecompromitteerde wachtwoorden kunnen in Chrome makkelijker gewijzigd worden. Ontwikkelaars kunnen een forwarding toevoegen voor de betrokken gebruike...

webtip: Fagan Finder voor het diepgravende zoekwerk

Ben je online diep naar iets aan het graven maar krijg je het maar niet boven water? Op ­faganfinder.com staat een enorme collectie zoektools opgesomd...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er