Meta blokkeert de verspreiding van fake-news en propaganda over de oorlog in Oekraïne. Het moederbedrijf van Facebook legt delen van het netwerk plat om de aanvallen van fake-news-verspreiders en oorlogspropaganda uit Rusland tegen te gaan. Via nepaccounts, maar ook gevestigde en vervolgens gehackte social media-accounts, proberen beruchte groepen zoals Ghostwriter desinformatie over de oorlog in Oekraïne te verspreiden.
Meta blokkeert fake-news & propaganda over Oekraïne
Het moederbedrijf van Facebook, Meta, ziet ook steeds meer pogingen om oorlogspropaganda te verspreiden via nepaccounts of gehackte accounts op zijn platforms. De reeds beruchte “Ghostwriter”-groep, die aan Russische troepen wordt toegeschreven, zou ook tot de huidige spelers behoren.
Nepaccounts en Kunstmatige Intelligentie
Zoals Meta in een recent rapport uitlegt, is de afgelopen 48 uur onder meer een klein netwerk van ongeveer 40 gebruikersaccounts, pagina’s en groepen op Facebook en Instagram onder de aandacht gekomen, dat naar verluidt vanuit Rusland en delen van Oekraïne wordt bestuurd.
Het doel was de bevolking van Oekraïne te manipuleren. Er werd informatie verspreid dat Oekraïne door het Westen werd verraden en dat Oekraïne zelf een “mislukte staat” was.
Daartoe werden nepaccounts opgezet met fictieve persoonlijkheden en merken, die authentieker moesten lijken door verdere verstrengeling met accounts op Youtube, Telegram, Odnoklassniki en VK.
De fictieve personen waren voorzien van profielfoto’s die vermoedelijk met kunstmatige intelligentie zijn gegenereerd. Zij doen zich onder meer voor als redacteuren uit Kiev, voormalige luchtvaartingenieurs of auteurs van wetenschappelijke artikelen.
Nieuwsportalen misbruikt voor fake-news en propaganda
Deze accounts werden gebruikt om door te linken naar een handvol websites die beweerden onafhankelijke nieuwsportalen te zijn. Meta kwalificeerde dit als “gecoördineerd niet-authentiek gedrag” en schorste de betrokken accounts.
Het onderzoek van het netwerk is nog gaande, maar de beveiligingsmedewerkers van Meta hebben al bewijs gevonden dat de huidige operatie linkt aan actoren die in april 2020 al van Facebook waren verwijderd.
Hierbij waren mensen uit Rusland en de Donbass-regio en twee mediaorganisaties uit de Krim (“NewsFront” en “SouthFront”) betrokken. De media-organisaties vallen momenteel onder het sanctie-pakket van de Amerikaanse regering.
Ghostwriter gebruikt gehackte accounts
Volgens het beveiligingsteam heeft de hackersgroep Ghostwriter de afgelopen dagen ook geprobeerd om meer accounts van mensen uit Oekraïne over te nemen – waaronder leden van het leger of publieke figuren.
De groep Ghostwriter staat al bekend om deze vorm van desinformatie. Het valt reeds gevestigde social media-accounts aan van mensen die echt bestaan, krijgt toegang en plaatst valse informatie via deze accounts.
Meta blokkeert fake-news & propaganda
In de voortdurende Russische aanvalsgolven tegen Oekraïne zou de groep hebben geprobeerd om via de gehackte accounts links naar Youtube-videos te verspreiden, die de Oekraïense troepen zwak moeten doen lijken. Op deze naar verluidt vervalste video’s zouden onder meer soldaten te zien zijn die met een witte vlag uit een bos stappen om zich over te geven.
Zelfbescherming, ook voor Russische demonstranten
Meta benadrukt in zijn verklaring dat het speciale veiligheidsmaatregelen heeft getroffen voor mensen in Oekraïne, maar zich ook richt op gebruikers in Rusland. Aangezien mensen in Rusland protesteren tegen de aanvalsoorlog, moeten de accounts ook hier beter beschermd worden.
Een van de speciale beveiligingsfuncties is “Vergrendel uw profiel”. Deze instelling is onder meer bedoeld om te voorkomen dat geplaatste berichten of fotos worden bekeken door mensen die op zoek zijn naar dissidenten. De gebruikers worden ook op een opvallende manier attent gemaakt op de beveiligingsfuncties. Dit zou hen in staat stellen hun privacy-instellingen dubbel te controleren.
Phishing
Meta zegt dat het ook meer veiligheidsmaatregelen heeft genomen om gebruikersaccounts te beschermen die Ghostwriter al heeft uitgekozen voor zijn campagnes. De veiligheidsmaatregelen omvatten ook het blokkeren van domeinen die worden gebruikt voor phishing om de inloggegevens van onlinerekeningen van mensen uit Oekraïne te verkrijgen.
Cyberaanvallen en fake-news tegen democratische staten
Via phishing-websites zou Ghostwriter ook Duitse politici hebben aangevallen tijdens de federale verkiezingen van 2021. Rusland ontkende de beschuldigingen in de zomer van 2021. De Europese Unie herhaalde de beschuldigingen echter in september 2021.
Verschillende lidstaten hadden aanvallen van Ghostwriter ontdekt en aanwijzingen gevonden dat Rusland verantwoordelijk was. Het IT-beveiligingsbedrijf Mandiant kon later in het jaar bewijzen dat Ghostwriter waarschijnlijk ook hulp kreeg van een groep uit Belarus (“UNC1151“).
De Belarussische dictator Alexander Loekasjenko heeft zich in het huidige conflict een medestander van Rusland getoond. Ook vanaf het grondgebied van Belarus worden aanvallen op Oekraïne uitgevoerd. En via een niet te verifiëren verkiezingsuitslag heeft een grote meerderheid voor een herziening van de grondwet gestemd, dat het mogelijk maakt Russische kernwapens te plaatsen en van het land feitelijk een Russische provincie maakt.